Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Σας μεταφέρω πιο κάτω δημοσιεύματα που φέρουν κύπριους να έχουν φυγαδεύσει αφορολόγητα εκατοντάδες εκατομμύρια στην Ελβετία και έχω να κάνω το εξής σχόλιο:

Στις 15 Απριλίου 2007, υπό την ιδιότητα μου ως Προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ, απέστειλα την επιστολή που έπεται του δημοσιεύματος με την οποία απεκάλυπτα σημαντικά στοιχεία για εταιρείες που πιθανόν να φυγάδευσαν σημαντικά αφορολόγητα ποσά στο εξωτερικό. Τα ποσά αυτά προήρχοντο κυρίως από την απάτη του Χρηματιστηρίου. Φυσικά δεν ανέμενα να γίνουν ενέργειες για να εξακριβωθούν τα στοιχεία αυτά, καθ’ ότι στην απάτη του χρηματιστηρίου εμπλέκοντο άμεσα η έμμεσα το κομματικό κατεστημένο και οι εταίροι του τραπεζίτες και άλλοι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες.

Όπως αναφέρει το πιο κάτω δημοσίευμα ο Πρόεδρος Δημήτρης  Χριστόφιας έχει ενημερώσει όλα τα κόμματα του για την πρόθεση του να διερευνήσει το θέμα.’’ Να το δω και να μην το πιστεύω σύντροφε Δημήτρη’’. Αν κρίνω όμως από την μέχρι τώρα στάση του στο θέμα της οικονομίας και όχι μόνον (που τζηλά το αυκό με την μαναβέλλα) δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος . Άλλωστε τις πλείστες αγοραπωλησίες μετοχών κατά την απάτη του ΧΑΚ οι πιο πάνω συντελεστές της, τις έκαναν στα ονόματα εταιρειών με nominee shareholders, σε ανύπαρκτα ονόματα με ψεύτικες  ταυτότητες, σε ονόματα συγγενών κλπ.

Εν πάση περιπτώσει σύντροφε Χριστόφια, παρά την κριτική που σου ασκώ, αυτή την φορά θέλω να σε πιστώσω με καλή πρόθεση και να σου ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία στο θέμα αυτό, όχι για τίποτα άλλο, αλλά για να έχουμε και κάτι να σε θυμόμαστε ευχάριστα όταν θα μας φύγεις τον Φεβρουάριο του 2013.

Επέτρεψε μου σύντροφε να σου απευθύνω μια συμβουλή στην κυπριακή διάλεκτο που λόγω καταγωγής την αντιλαμβάνεται καλύτερα. ‘’ Σιήττα νάκκο το γάρο σου, όπως έκαμνες τζε στο χωρκό σου το Δίκωμο, για να προκάμεις πριν φείς που την αγαπημένη τσαέρα ’’. Αφού κατάφερες με τόσο γινάτι και τόσες ανοησίες να καταστήσεις τον Νίκο Χ(ΑΚ)ρυσάνθου Αναστασιάδη φαβορί για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, τουλάχιστον βγάλε στην φόρα όσα μπορείς γιατί άν ο Νίκαρος  σου έρθει στην εξουσία το πρώτο πράγμα που θα κάμει, για ευνόητους λόγους, στο υπό αναφορά θέμα είναι το κουκούλωμα του. ‘’Παλιά του  τέχνη κόσσιηνο’’.

Όμηρος Αλεξάνδρου

<<Κυπριακή Οικονομία - Κυνήγι καταθέσεων στην Ελβετία Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/10/2012 17:25 / Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2012 08:02

Προσπάθειες για είσπραξη φόρων από καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ελβετικές τράπεζες καταβάλλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση που δόθηκε μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό Κύπριοι μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου και των ακινήτων, λέχθηκε.

Μάλιστα για αυτή την περίπτωση το κράτος έχει συμφωνία με την Ελβετία και λαμβάνει αποζημίωση από το Ελβετικό κράτος για τις φορολογίες που επιβάλλει.

Οι καταθέσεις αφορούν Κύπριους που έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο.

Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι καταθέσεις Κύπριων σε ελβετικές τράπεζες ξεπερνούν κατά πολύ τα €100 εκ. Γι΄ αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια να συναφθεί νέα συμφωνία με την Ελβετία.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, με τη νέα συμφωνία θα επιδιωχθεί οι Ελβετικές αρχές να εντοπίσουν τις καταθέσεις των Κυπρίων οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό και τα χρήματα τους βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες με στόχο τη φορολόγηση τους.

Ακολούθως με τη νέα συμφωνία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λαμβάνει μια ετήσια αποζημίωση από την κυβέρνηση της Ελβετίας.

Στην ουσία, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, θα καταβληθεί προσπάθεια η συμφωνία της κυβέρνησης να είναι στο πρότυπο της συμφωνίας που συνήψε η Αγγλία με την Ελβετία.

«Ήδη υπάρχει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας που αφορά Κύπριους που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο», είπε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «μας ενδιαφέρει, όμως, να ξέρουμε, και να φορολογηθούν, ποια πιθανά κεφάλαια υπάρχουν στην Ελβετία. Είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε και κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τα κόμματα στην προηγούμενη συνάντηση που έχει γίνει».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν στα χέρια της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ, λίστες με Κύπριους που φοροδιαφεύγουν, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά μέτρων για να παταχθεί το φαινόμενο.>>


Ο Μ Η Ρ Ο Σ   Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ο Υ
Εγκεκριμένος Λογιστής - Ελεγκτής
Τ.Κ. 51906, 3509 Λεμεσός- Κύπρος
Τηλ. 25870250, Φαξ. 25870230

Πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Γενικό Εισαγγελέα
Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας
Έφορο Φόρου Εισοδήματος
                                                        
Λεμεσός, 15 Απριλίου 2007

Κύριοι,

Θέμα: Χρηματιστηριακό έγκλημα και κουκούλωμα ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και συνεργατών τους

Σε συνέχεια των διαφόρων επιστολών που σας έχουμε αποστείλει η και κοινοποιήσει στο παρελθόν σε σχέση με το υπό αναφορά θέμα παραθέτουμε πιο κάτω λεπτομέρειες, μερικών μόνο από ένα μακρύ κατάλογο εταιρειών η/και προσώπων για τα οποία κατέχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν το δικό τους μερίδιο ευθυνης στην καταδολίευση των επενδυτών του ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999-2000,

1. STRAWDALE  LTD --  Αρ. Εγγραφής: CF 10816 , Τόπος και Διεύθυνση Εγγραφής: 19 Mount Havelock, Douglas, ISLE OF MAN

2. OSIRIS LTD -- Αρ. Εγγραφής : CF 50751, Τόπος και Διεύθυνση Εγγραφής: 36 Frich Road, Douglas, ISLE OF MAN

3. STARSDALE LTD – Αρ. Εγγραφής: C 106022, Τόπος και διεύθυνση εγγραφής: 7 Καλογραιών Τ.Κ. 6306 Λάρνακα ΚΥΠΡΟΣ.

Οι πιο πάνω εταιρείες ήσαν καθαροί πωλητές μετοχών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών (έχουμε σε excel file όλες τις πωλήσεις μετοχών) που κατείχαν τόσο στο συγκρότημα εταιρειών Λανίτη όσο και στο Συκρότημα εταιρειών της Λαϊκής Τράπεζας, όταν ο δείκτης τιμών του ΧΑΚ βρισκόταν στο πιο ψηλό σημείο. Οι πιο πάνω εταιρείες ήσαν σε θέση να κατέχουν τους τίτλους των μετοχών, ενώ την ίδια περίοδο χιλιάδες επενδυτές συμπεριλαμβανομένων και πολλών υπαλλήλων των συγκροτημάτων Λανίτη και Λαϊκής Τράπεζας δεν κατείχαν τους τίτλους μετοχών  να πωλήσουν.¨

Παρακαλούμε όπως, το κάθε πιο πάνω όργανο στο οποίο απευθυνόμαστε ανάλογα με την αρμοδιότητα του, μας απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Α) Ποία πολιτικά πρόσωπα η/και στενοί τους συγγενείς και συνεργάτες βρίσκονται πίσω από τις πιο πάνω εταιρείες;

Β) Πότε και πώς απέκτησαν τις μετοχές εταιρειών που ξεφόρτωσαν στις πλάτες των επενδυτών;

Γ) Η εισαγωγή και εξαγωγή ξένου συναλλάγματος από τις πιο πάνω εταιρείες έγινε νομότυπα;

Δ) Έχουν πληρώσει φόρο στις Κυπριακές Aρχές πάνω στα εκατομμύρια κέρδη που πραγματοποίησαν και πόσο;

Ε) Τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις πιο πάνω εταιρείες συνέβαλαν η όχι με ενέργειες τους και ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις τους στα ΜΜΕ στη δημιουργία πλασματικής αγοράς και κατά συνέπεια στην χειραγώγηση των τιμών των μετοχών;

Παρακαλούμε όπως έχουμε την απάντηση σας το συντομότερο δυνατόν

Σας ευχαριστούμε

Με εκτίμηση

Για Σύνδεσμο Επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ


Όμηρος Αλεξάνδρου
Εγκεκριμένος Λογιστής–Ελεγκτής

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο Κυπριακής Βουλής, Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Δικαιοσύνης, Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, Διευθυντή ΧΑΚ, ΜΜΕ
  

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΗΡΩΕΣ, ΗΡΩΩΚΑΠΗΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Επιτρέψετε μου αυτή την φορά να σας διηγηθώ μια προσωπική μου θλιβερή ιστορία για να αναδείξω ακόμη ένα λόγο που με κάνει  για τόσα χρόνια να αντιπαλεύω το σάπιο πολιτικό και κομματικό κατεστημένο.
Οι πιο πάνω προτομές που βρίσκονται στην κοινότητα Λιμνατίου, 15 περίπου χιλιόμετρα βόρια της Λεμεσού, ανήκουν στον πατέρα μου Βασίλη Αλεξάνδρου και στο θείο μου Δημήτρη Χαραλάμπους. Και οι δυο τους θυσίασαν την ζωή τους στα 30 περίπου τους χρόνια περί το τέλος του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α 1955-1959 εναντίον των Άγγλων.
Η απώλεια του πατέρα μου σε ηλικία περίπου 4 ετών σήμαινε για μένα και την οικογένεια μου τεράστιες στερήσεις και δοκιμασίες από κάθε άποψη. Η μεγάλη φτώχεια και οι στερήσεις με ανάγκασαν σε ηλικία μόλις 12 ετών να εγκαταλείψω το σχολείο και να δουλεύω στις οικοδομές για να μπορέσω να εξασφαλίσω τα απαραίτητα για την διαβίωση μου, επέστρεψα δε πάλιν στο σχολείο σε ηλικία 15 ετών για να συνεχίσω και να τελειώσω το γυμνάσιο. Τον πόνο της απώλειας και των τόσων δοκιμασιών και στερήσεων μετρίαζε η προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και ευημερούσα Κύπρο.
Μετά το τέλος των σπουδών μου στο εξωτερικό και παρά το γεγονός ότι είχα μια καλή και αποδοτική εργασία με προοπτική, προτίμησα να επιστρέψω στην Κύπρο γιατί για εμένα η Κύπρος σήμαινε κάτι πολύ περισσότερο από μια χώρα διαμονής μου. Με την επάνοδο μου στην Κύπρο ξεκίνησε και η κόντρα μου με το κομματικό κατεστημένο. Ποτέ δεν μπόρεσα να ξεπεράσω και να ξεχάσω τα τραγικά γεγονότα της προδοσίας του 1974 και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε, ούτε ποτέ θα συγχωρέσω αυτούς τους ανόητους και αμετανόητους που τα δημιούργησαν.
Η πρώτη μεγάλη κόντρα μου με το κομματικό κατεστημένο, και πιο συγκεκριμένα με το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, του οποίου ηγείτο τότε ο πρώην Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ξεκίνησε με την απόφαση της κατασκευής των πιο πάνω προτομών. Κάποια φανατισμένα μυαλά του ΔΗ.ΣΥ επέμεναν οι προτομές να τοποθετηθούν εντός ενός πολύ μικρού χώρου στην είσοδο του Σωματείου που έφερε το όνομα των δύο Ηρώων, δίπλα και κάτω από τα οποία θα κάθοντο οι διάφοροι θαμώνες και με φόντο τα βρακιά της γειτόνισσας. Η επιμονή τους αυτή να τοποθετηθούν οι προτομές στο σωματείο που ελεγχόταν 100% από το ΔΗ.ΣΥ και όχι σε κοινό χώρο που θα ήταν προσβάσιμος σε όλους, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, με βρήκε κάθετα αντίθετο. Τελικά επικράτησε η άποψη μου να τοποθετηθούν σε κοινό χώρο γιατί αυτή η άποψη υποστηρίχθηκε και από ειδικούς και από την τότε κυβέρνηση Βασιλείου που θα στήριζε και οικονομικά το όλο έργο.
Στην συνέχεια τα προβλήματα κορυφώθηκαν με την επιμονή του ΔΗ.ΣΥ να διοργανώνει και να καπηλεύεται πολιτικά τα ετήσια μνημόσυνα των Ηρώων. Κάθε Οκτώβριο μήνα, το ένα στέλεχος του ΔΗ.ΣΥ μετά το άλλο έριζαν ποιος θα εκφωνούσε τον επιμνημόσυνο λόγο εντός της εκκλησίας, λόγος ο οποίος αντί να περιορίζεται στη θυσία των Ηρώων, ήταν ένας οχετός από συνθήματα κομματικού περιεχομένου και αυτοπροβολής. Τέτοια φαινόμενα δεν είχαν μόνο την δική μου αντίδραση αλλά οδήγησαν σταδιακά και την πλειονότητα των κατοίκων της κοινότητας να απέχουν, με αποτέλεσμα το ακροατήριο να περιορίζεται στους κουβαλητούς του ΔΗ.ΣΥ. Περί το τέλος του 1999 και με αφορμή το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, το οποίο υπέθαλψε κυρίως η τότε κυβέρνηση Κληρίδη και το Κόμμα του νυν Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ και υποψήφιου για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Νίκου Χ(ΑΚ)ρυσάνθου Αναστασιάδη, πήρα πρωτοβουλία με στόχο τα μνημόσυνα να διοργανώνονται από το Κοινοτικό Συμβούλιο, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Ενώ αρχικά η πρόταση μου βρήκε απήχηση σε όλους στην κοινότητα, με παρέμβαση σκληροπυρηνικών στοιχείων του ΔΗ.ΣΥ ανατράπηκαν όλα.
Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω, με επιστολή μου προς τον τότε Πρόεδρο Κληρίδη και τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ Νίκο Αναστασιάδη τους πληροφορούσα ότι εγώ και η οικογένεια μου δεν επιθυμούσαμε να εκφωνούν λόγο στα μνημόσυνα των Ηρώων και να καπηλεύονται πολιτικά το όνομα του πατέρα μου. Μπροστά στο κίνδυνο να διασυρθούν και να εκτεθούν μου κήρυξαν έναν ψυχοφθόρο πόλεμο με απειλές και ανομολόγητους χαρακτηρισμούς χωρίς όμως να μπορέσουν να κάμψουν την αντίσταση μου. Από τον Οκτώβριο του 2000 μέχρι σήμερα παρατηρείται το εξής θλιβερό φαινόμενο. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κοινότητας δεν συμμετέχει σε καμία εκδήλωση που έχει σχέση με τους Ήρωες. Κάθε Οκτώβριο μήνα ο ΔΗ.ΣΥ μεταφέρει τους κουβαλητούς του στην κοινότητα και καταθέτει στεφάνια μόνον στην προτομή του ενός εκ των Ηρώων. Ταυτόχρονα επιστρατεύει τους δικούς του για να παραπλανούν τους απορημένους και έκπληκτους νεοφερμένους κουβαλητούς που βλέπουν αυτό το ακατανόητο και ταυτόχρονα θλιβερό φαινόμενο να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους κάνοντας μου παράλληλα κτυπήματα κάτω από μέση.
Την Κυριακή 7/10/2012, ο Νίκος Αναστασιάδης, υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας πήρε κάμποσους κουβαλητούς και κάμποσους δημοσιογράφους και μετέβηκε στην κοινότητα για να εκφωνήσει επιμνημόσυνο λόγο και να ‘’πει τα γνωστά τα δικά του’’ όπως κάνουν και οι υπόλοιποι δικοί του για τόσα χρόνια. Και μετά περιμένουμε εμείς οι ανώριμοι πολίτες, ότι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του αρρωστημένου κομματικού κατεστημένου, Νίκος Αναστασιάδης και οι όμοιοι του θα φέρουν την ενότητα και το ήπιο πολιτικό κλίμα που τόσο χρειάζεται αυτός ο τόπος για να βγει από τον χάος που τον έχουν οδηγήσει.
Η αρρωστημένη φιλοδοξία του Νίκου Αναστασιάδη να γίνει πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον έχει κάνει αγνώριστο. Τον βλέπεις, αφότου εξήγγειλε την υποψηφιότητα του, να χρησιμοποιεί τέτοιο ήπιο και ήρεμο πολιτικό λόγο που δεν ξέρεις τι να κάνεις με τόση υποκρησία, να κλάψεις η να γελάσεις. Από την μια τον λυπάσαι που υποφέρει τόσο πολύ για να κρύβει τον πραγματικό του χαρακτήρα από την άλλη σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι άνθρωπος η μεταλλαγμένος χαμελέωντας. Έχει ανατρέψει πλήρως τις πολιτικές του θέσεις και τα έχει δώσει όλα στην ‘’πόρνη της πολιτικής ζωής της Κύπρου’’ (το ΔΗ.ΚΟ)  προκειμένου να έχει την στήριξη του. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές σύγχρονων και τίμιων πολιτικών αλλά εμπαιγμός και υποτίμηση της νοημοσύνης μας, όση φυσικά μας απέμεινε αφού ακόμα αποδεχόμαστε αυτές τις νοσηρές καταστάσεις
Κάθε πολιτικός χώρος έχει τους δικούς του ήρωες. H δεξιά έχει τους ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α 1955-59, η αριστερά έχει τους ήρωες και τα θύματα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 και σαν να μην έφταναν όλοι αυτοί οι ήρωες, τον Ιούλιο του 2011 προστέθηκαν και οι ήρωες/θύματα του γραφικού Χριστόφια για να μας συγχύσουν ακόμη περισσότερο. Αν αυτοί οι ήρωες/θύματα  μπορούσαν τότε να διαβλέψουν το μέλλον και να δουν όλα αυτά τα ρεμάλια του κομματικού κατεστημένου, που θα οδηγούσαν την Κύπρο μας, σίγουρα θα ενεργούσαν διαφορετικά και δεν θα έτριζαν τα κόκαλα τους εκεί που βρίσκονται τώρα. Αν είχαν την δυνατότητα σήμερα να αναστηθούν, σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα έκαναν ήταν να εκτελέσουν εν ψυχρώ έναν, έναν όλους τους άθλιους πρωταγωνιστές του κομματικού κατεστημένου που έδωσαν την μισή Κύπρο στους Τούρκους το 1974, την υπόλοιπη μισή στους μασόνους του Χρηματιστηρίου το 1999, και έτσι δεν θα θρηνούσαμε σήμερα ούτε για τα θύματα της ΗΛΙΟΣ, ούτε για τα θύματα της έκρηξης του Μαρί, αλλά ούτε τέλος θα θρηνούσαμε για την πτώχευση της Κύπρου.
Δεν χρειαζόμαστε άλλους ήρωες, ούτε άλλα μνημεία ηρώων, χρειαζόμαστε ώριμους πολιτικά πολίτες και έναν μόνο μνημείο, ‘’Μνημείο Αυτογνωσίας’’ για να το βλέπουμε και να αντιλαμβανόμαστε πόσο ηλίθιοι ήμαστε που ανεχόμαστε και που αφήσαμε όλους αυτούς τους άχρηστους και διεφθαρμένους πολιτικούς να καταστρέψουν αυτόν το επίγειο παράδεισο που μας χάρισε ο θεός.
Όμηρος Αλεξάνδρου