Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

<<ΜΥΘΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ>>

Υπό αμφισβήτηση τίθενται τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με πέρσι.

Η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας συνεχίζει να είναι θλιβερή και δεν αφήνει περιθώριο για κανένα πανηγυρισμό, επισημαίνει το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ) - ΠΕΟ σημειώνοντας ότι η μείωση της ανεργίας αποδίδεται στη μετανάστευση και στην εγκατάλειψη της προσπάθειας εξεύρεσης εργασίας.

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων από τη
Eurostat για την ανεργία, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΕΚ - ΠΕΟ Παύλος Καλοσυνάτος σκιαγραφεί στη StockWatch την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά τον μήνα Μάρτιο 2016 η ανεργία στην Κύπρο ανήλθε στο 12,1% και μειώθηκε 4,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016 το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο κ. Καλοσυνάτος σημειώνει ότι το «επίσημο» ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται με τη βοήθεια της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) που γίνεται σε τριμηνιαία βάση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με την ίδια μεθοδολογία, ενώ δεν μπορεί να εξηγήσει πώς υπολογίζει το ποσοστό η Eurostat.

Σημειώνει ότι για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 η ΕΕΔ παρουσιάζει μία σχετικά θεματική πτώση του ποσοστού ανεργίας από 16% το τέταρτο τρίμηνο του 2014 σε 12.8% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, γεγονός που υπό κάποιες συνθήκες θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αισιοδοξία.

«Ωστόσο, μία πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει ένα παράδοξο. Η απασχόληση το 4ο τρίμηνο του 2015 μειώθηκε στις 361,448 από 365,804 που ήταν το 4ο τρίμηνο του 2014. Υπό κανονικές συνθήκες η μείωση της απασχόλησης θα έπρεπε να οδηγήσει το ποσοστό ανεργίας σε αύξηση και όχι σε μείωση. Η λύση του παραδόξου βρίσκεται στον όγκο του εργατικού δυναμικού, στο συνολικό αριθμό των απασχολούμενων και ανέργων. Η ΕΕΔ 2015 παρουσιάζει το εργατικό δυναμικό να μειώνεται με ακόμη πιο θεαματικό ρυθμό: Από 435,491 που ήταν το 4ο τρίμηνο του 2014 μειώθηκε στις 414,469 το 4ο τρίμηνο του 2015, δηλαδή κατά 21 χιλιάδες».

Το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγει από τα στοιχεία το ερευνητικό ινστιτούτο της ΠΕΟ είναι «ότι δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς».

«Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε όχι επειδή η οικονομική δραστηριότητα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά επειδή μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων ή/και αυτών που αναζητούν εργασία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της μετανάστευσης εργαζομένων από την Κύπρο στο εξωτερικό (κάτι που υποστηρίζεται και από τα στοιχεία μείωσης του συνολικού πληθυσμού της χώρας) ή στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, ιδιαίτερα οι μακροχρόνια άνεργοι, εγκαταλείπουν λόγω απογοήτευσης την προσπάθεια αναζήτησης εργασίας», αναφέρει ο κ. Καλοσυνάτος.

«Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΕΕΔ, υπολογίζονται στον ανενεργό πληθυσμό: Γυναίκες και άντρες που ενώ βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία (15 - 64 ετών) δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία».

«Η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας συνεχίζει να είναι θλιβερή και δεν αφήνει περιθώριο για κανένα πανηγυρισμό. Να πανηγυρίζουμε επειδή η κατάσταση της αγοράς εργασίας οδηγεί εργαζόμενους στη μετανάστευση στο εξωτερικό ή στην εγκατάλειψη της προσπάθειας εξεύρεσης εργασίας είναι τουλάχιστον προκλητικό, εάν όχι κοροϊδία», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου