<<Προσέγγιση Ισράηλ-Τουρκίας και τα μηνύματα σε Κύπρο-Ελλάδα>>
Ισραήλ και Τουρκία κοντά στο να εξομαλύνουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το Πρωθυπουργικό γραφείο στο Τελ Αβίβ. Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η όποια εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, δεν θα αποβεί σε βάρος της τριμερούς που αναπτύσσεται, τα μηνύματα που στέλνονται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, οι επικεφαλής της Mossad, Yosi Cohen και Joseph Ciechanover, οι οποίοι υπηρέτησαν στο παρελθόν ως ειδικοί απεσταλμένοι του Νετανιάχου στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια, είχαν συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ, Feridun Sinirlioglu, με στόχο να μπει ένα τέλος στην κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά το 2010.
Όπως η Jerusalem Post επισημαίνει, η επίσημη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου για τη Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου στη Λευκωσία τον ερχόμενο μήνα, στέλλει δύο μηνύματα. Ένα προς τους Κύπριους και τους Έλληνες, ότι η όποια βελτίωση των σχέσεων τους με την Τουρκία, δεν είναι εις βάρος της τριμερούς και των σχέσεων που ανέπτυξαν οι δύο χώρες εκατέρωθεν με το Ισραήλ και δεύτερο προς την Τουρκία. Ότι ενόψει των διαπραγματεύσεων για εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Τελ Αβίβ έχει και άλλες περιφερειακές επιλογές.
Πολύ σημαντική κρίνεται από τους Ισραηλινούς η χρονική συγκυρία που προέκυψε αυτή η συμφωνία, σε μια εποχή όπου η Τουρκία ζει την απόλυτη απομόνωση ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, ενώ έχει σοβαρά προβλήματα με όλους σχεδόν τους γείτονες της.
Αυτό που αποφασίστηκε στο προσχέδιο μεταξύ των δύο χωρών είναι:
- Το Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημιώσεων το οποίο θα αναλάβει να αποζημιώσει τις οικογένειες των 9 θυμάτων που σκοτώθηκαν στο Μαβί Μαρμαρά.
- Θα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες της Τουρκίας κατά του Ισραήλ για το περιστατικό
- Αποκατάσταση των διπλωματικών αποστολών και στις δύο χώρες
- Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στην Τουρκία σε τρομοκράτη της Χαμάς ο οποίος φαίνεται να δρούσε από την Τουρκία.
- Οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου θα αρχίσουν σύντομα, κάτι που επιζητεί ιδιαίτερα η Τουρκία μετά τα προβλήματα στις σχέσεις της με τη Ρωσία
Προς το παρόν δεν έχουν πέσει οι υπογραφές, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, όμως οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα προσχέδιο. Κάτι ανάλογο είχε συμφωνηθεί και τον Φεβρουάριο του 2014 αλλά ποτέ δεν υπογράφηκε και ποτέ δεν μπήκε σε ισχύ.
Ίδιες πληροφορίες και από την Τουρκία
Δεν υπάρχει τελική συμφωνία με το Ισραήλ, οι συνομιλίες συνεχίζονται με θετικό τρόπο, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο αρμόδιους της Πρωθυπουργίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πρακτορείου, αρμόδιος της Πρωθυπουργίας δήλωσε πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό. “Δεν υπάρχει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με θετικό τρόπο”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου