Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

<<Η Ελλάδα δεν βοήθησε το Ισραήλ για αντιμετώπιση των S-300>>



Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες, που προέρχονται από το πρακτορείο Reuters, ότι η Ελλάδα βοήθησε το Ισραήλ να δοκιμάσει τρόπους αντιμετώπισης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 τα οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που αγόρασε η Κύπρος πριν από 18 χρόνια και πλέον βρίσκεται στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο.

Η ενεργοποίηση του συστήματος επέτρεψε στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να ελέγξουν το σύστημα κλειδώματος στόχων του S-300, να συλλέξουν στοιχεία για το ραντάρ του, καθώς και να δοκιμάσουν πώς θα μπορούσε να «τυφλωθεί» ή να ξεγελαστεί.

Μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι η ελληνική διευκόλυνση έγινε έπειτα από σχετικό αμερικανικό αίτημα, τουλάχιστον μία φορά κατά τον περασμένο χρόνο. Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τις πληροφορίες που συγκέντρωσε με τους συμμάχους του.

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζήτησαν να μην κατονομαστούν και να μην προσδιοριστεί η εθνικότητά τους.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι οι ελληνικές και ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα περί ενεργοποίησης των S-300 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην ανατολική Μεσόγειο εκείνο το διάστημα, καθώς και στις αντίστοιχες ασκήσεις το 2012 και το 2010.

Η κατηγορηματική διάψευση ήρθε το απόγευμα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Τα δημοσιεύματα σε μερίδα ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που αποδίδονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters και αφορούν σε εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών ξένης χώρας στην αντιμετώπιση του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, κρίνονται παντελώς ανυπόστατα.

»Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διευκρινίζει ότι: Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου