<<Ένας Πρόεδρος εκτός ελέγχου…>>
Στο πρόσφατο συνέδριο των αποδήμων, ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ τεκμηρίωσε κάτι διαφορετικό, από τις πάγιες απόψεις του Προεδρικού, επισημαίνοντας πως, Ντενκτάς ή Ταλάτ, Έρογλου ή Ακκιντζί, δεν κάνει διαφορά για την Τουρκία η οποία αποφασίζει για την ουσία του κυπριακού προβλήματος ως εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως, με τη θέση συμφωνούσαν Αναστασιάδης και Χριστόφιας (παρόντες στο συνέδριο) στην προεκλογική τους περίοδο στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, μια διαφορετική φωνή από κάποιον που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και αταλάντευτα προασπίζεται τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού, εκνεύρισε προφανώς τον Πρόεδρο που επέλεξε να μιλήσει εκτός κειμένου (αγνοώντας όσα του ετοίμασε η ομάδα επικοινωνιολόγων του). Και ήταν μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε το σκεπτικό και τις προθέσεις του, χωρίς τα καρυκεύματα των επικοινωνιολόγων.
Ο Πρόεδρος, με παθιασμένο λόγο, εντόπισε το πρόβλημα του Κυπριακού στην «έλλειψη κουλτούρας συμβίωσης» για την εξεύρεση λύσης! Πρόκειται για γραφικές απόψεις αστέρων της πολιτικής που εξαφανίστηκαν (π.χ. Πραξ. Αντωνιάδου, Α. Δημητρίου πρώην Υπ. Παιδείας-ΑΚΕΛ) και γνωστών ακαδημαϊκών και Μη-Κυβερνητικών-Οργανισμών με χρηματοδότηση εξωτερικού, που θεωρούν το κυπριακό σαν θέμα ανοχής της διαφορετικότητας: κατοχή, τουρκικά στρατεύματα, έποικοι, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων… εξαφανίζονται εάν ανεχτούμε την διαφορετικότητα! Ωστόσο, ο Πρόεδρος άστραψε και βρόντηξε εναντίον κάθε διαφορετικής άποψης από τη δική του. Αλλά, στο τέλος κάλεσε όλους σε ενότητα, φτάνει προφανώς να χειροκροτούμε.
Επικεντρωνόμαστε σε μια θέση που ΜΟΝΟ ο Ν. Αναστασιάδης προέβαλε αρχικά στο δημοψήφισμα (2004) και μετέπειτα υιοθέτησε ο Νταβούτογλου (τότε Υπ. Εξ. Τουρκίας). Στην εναντίωση της κοινωνίας σε επεμβατικό δικαίωμα στην Τουρκία μέσω Σχ. Ανάν, ο Ν. Αναστασιάδης προέβαλε σαν αντιστάθμιση πως η Τουρκία -με απόρριψη του Σχ. Ανάν- θα συνέχιζε αλώβητα τα επεμβατικά της δικαιώματα. Εν ολίγοις, η Τουρκία διατηρεί εγγυητικά δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα, στην οποία εισέβαλε το 1974 για να διαλύσει και έκτοτε θεωρεί ανύπαρκτη (ή «εκλιπούσα»). Αυτά ανέφερε το 2009 (Ράδιο Πρώτο και ΡΙΚ), αλλά τώρα πρόσθεσε την βεβαιότητα ότι αποκήρυξη των επεμβατικών δικαιωμάτων, θα καταλήξει αυτόματα σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας! Αυτά δεν λέχθηκαν κατόπιν μελέτης από επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ούτε εκστομίσθηκαν σε καφενείο κατόπιν κατανάλωσης αλκοόλ. Λέχθηκαν δημόσια στην παρουσία ξένων διπλωματών και συνέδρων.
Η συμφωνία εγγυήσεως ΔΕΝ υπάρχει από μόνη της, αλλά ως μέρος των Συμφωνιών του 1960 και αφορά την τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η θέση πως η Τουρκία, αφού εισέβαλε για να συντρίψει την Κυπριακή Δημοκρατία που θεωρεί έκτοτε ανύπαρκτη, διατηρεί ΟΛΑ τα δικαιώματά της χωρίς να εκπληρώνει ελάχιστες υποχρεώσεις της, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Και ανέλπιστο «δώρο» στην Τουρκία, που λυσσαλέα επιδιώκει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο παρελθόν προφασίστηκε άλλες ανενεργές πρόνοιες των Συμφωνιών (π.χ. λόγω αποχώρησης των Τ/κ) αλλά απέτυχε.
Επειδή στο συνέδριο ο Πρόεδρος ρώτησε για το «πως ενδυναμώνουμε το κράτος», εννοώντας ότι ο ίδιος αυτό πράττει, περιοριζόμαστε στα εξής:
α) Υπέβαλα καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Χάγης) εναντίον Τούρκων αξιωματούχων περιλαμβανομένων διοικητών κατοχικών στρατευμάτων για διάπραξη του εγκλήματος του εποικισμού
β) Με επιστολές/επαφές πρότεινα αίτηση για να γίνει η ΚΔ ιδρυτικό μέλος στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων με δυνητικά τεράστια πολιτικά οφέλη
γ) Πρόταξη της τελεσίδικης απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της οποίας μοναδικό νόμιμο κτηματολόγιο που καθορίζει τον ιδιοκτήτη και στα κατεχόμενα είναι εκείνο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για όλα επικρατεί σιωπή και απουσία της Κυβέρνησης που δήθεν «διαπραγματεύεται σκληρά» και στην πράξη υπονομεύει με δηλώσεις και απραξία την ευρωπαϊκή νομιμότητα. Ποιος θα προασπιστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο όταν η Ε/κ πλευρά σιωπά όπως εξυπηρετείται η Τουρκία; Με τέτοια μυαλά, το περιεχόμενο της λύσης θα χειροτερεύει εις βάρος των αδικημένων Ε/κ επειδή Τουρκία και ξένοι αντιλήφθηκαν ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα υποστηρίξει ό, τι και νάναι. Απλά, θα περιοριστούν να φορτώσουν στη λύση-διάλυση όσα μπορεί το Προεδρικό με εξαρτώμενους να «πλασάρουν» στους πολίτες.
Κώστας Μαυρίδης, ευρωβουλευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου