Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

<<Ο ΓΑΠ «υπερηφανεύεται» κιόλας για τη μειοδοτική του πρόταση>>

 

Έτσι ακολούθησε το ΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝ του Ερτογάν…

Καθώς οι Τούρκοι μιλούν για έρευνες σε “αμφισβητούμενες περιοχές” (hotly disputed) του Αιγαίου με νέο ερευνητικό σκάφος, το ”Turkuaz” (Τουρκουάζ) τουρκικής κατασκευής με ελικοδρόμιο,γεωλογικό, γεωφυσικό και υδρογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας καθώς και ρομποτικά συστήματα και άλλα διεθνή πρότυπα, το οποίο, μαζί με το ”Barbaros” θα χρησιμοποιηθούν για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο ΓΑΠ (Γιώργος Α. Παπανδρέου) ομολόγησε ότι ο ίδιος ήταν που κάλεσε τους Τούρκους να … «μοιραστούν» το θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου!
Στο σεμινάριο, λοιπόν, που έγινε στην Άγκυρα στις 28 Φεβρουαρίου 2015 και έλαβε χώρα στο οίκημα του τουρκικού think tank USAK σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Κέντ με τις στενές τουρκικές διασυνδέσεις, το Βρετανικό Ινστιτούτο στην Άγκυρα, των πρέσβεων Βρετανίας και Αυστραλίας, τη ΜΚΟ, Cyprus Academic Dialogue από την Κύπρο και άλλους, οι δύο κύριοι ομιλητές ήσαν ο πρώην Έλληνο-αμερικανός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος πρώην υπ. Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν.
Ο Γ. Παπανδρέου ήταν πολύ αποκαλυπτικός για το μειοδοτικό του ρόλο εις βάρος τόσο των ελληνικών εθνικών συμφερόντων όσο και ακόμα περισσότερο των κυπριακών εθνικών συμφερόντων, με άμεσες ευθύνες για τις τουρκικές εξάρσεις για μοιρασιά της κυπριακής ΑΟΖ. Επανέρχομαι σήμερα στο θέμα του σεμιναρίου ειδικά για τα όσα είπε ο ΓΑΠ.

Και εξηγούμαι:
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε επιφανειακά για τα Ήμια, την υπόθεση Οτσαλάν, την διπλωματία των σεισμών, την προσφορά των ΜΚΟ, την ειλικρινή συνεργασία του με τον Ισμαήλ Τσέμ, να «αφαιρέσουμε (είπε) τη πολιτική του φόβου», αρίθμησε φορτικά πόσα πράγματα κατάφερε με τη επιτυχή συνεργασία του με την Τουρκία, την ενότητα πάνω σε βασικές αρχές και ότι η Ελλάδα επί καιρού του εγκατέλειψε το βέτο εναντίον της τουρκικής ενταξιακής πορείας γιατί ο ίδιος υποστηρίζει πλήρη ένταξής στην ΕΕ.

Φώτο: Ο Γιώργος Παπανδρέου, στη μέση ο Νεόφυτος Λοιζίδης του πανεπιστημίου του Κέντ και ο Χικμέτ Τσετίν στο συνέδριο στο τουρκικό USAK
Ομολόγησε όμως δημόσια στο οίκημα του USAK, ότι αυτός ο ίδιος ήταν που πρότεινε στον Ερτογκάν ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν το θέμα της Ενέργειας για επίλυση του Κυπριακού και προχώρησε λέγοντας ότι υπάρχει και το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο – η οποία είπε, μπορεί να έχει πλούσια αποθέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εννοώντας συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων αυτών με τη Τουρκία! Υποστήριξε ότι το θέμα της Ενέργειας (δηλαδή ο θαλάσσιος πλούτος) πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικός παράγοντας (building block) και όχι ως εμπόδιο για περαιτέρω συνεργασία στην ειρηνευτική διαδικασία. (And this is what we must see not as an impediment but a building block for further cooperation in the peace process) Υπονοώντας τον συνεταιρισμό με την Τουρκία τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και για λύση του Κυπριακού!
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο θέμα της Κύπρου τόνισε ότι αν γίνει κατορθωτή λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, θα έχουμε ένα χρήσιμο μοντέλο (και για άλλες χώρες; Εφόσον πουθενά στο Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει τέτοιο πολιτειακό μόρφωμα) αλλά ότι υπάρχουν και άλλα μοντέλα ομοσπονδίας που μπορούν να προσφέρουν τροφή για σκέψη. Είπε ότι η Τουρκία έχει μεν κύριο ρόλο να παίξει στη λύση του Κυπριακού όμως η αυξανόμενη ένταση και ο μη σεβασμός στα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν βοηθούν, και τόνισε τα οικονομικά οφέλη από μια λύση του Κυπριακού και τις «προοπτικές για πολυμερή οικονομική συνεργασία που θα είναι πολύ επικερδής όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα, Κύπρο και την περιοχή». (΄Οπως ακριβώς προηγουμένως το περιβόητο φιλμάκι του ΚΕΒΕ, συστηματικά το Φόρειν ΄Οφις και Αμερικανοί αξιωματούχοι).
Με άλλα λόγια ο κος Παπανδρέου εισηγείτο στους Τούρκους προ πολλού αυτά που τώρα διατείνεται η Τουρκία και προωθεί στη Κύπρο ο Αμερικανός Πρέσβης με τον Άγγλο Ύπατο Αρμοστή και βέβαια τα εντός φερέφωνά τους.
Η ομολογία όμως Γιώργου Παπανδρέου κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του (δηλαδή κάπου μεταξύ 2009 και 2011) να προτρέπει τον Ερτογαν να χρησιμοποιήσει το θέμα της Ενέργειας (δηλαδή τα αποθέματα στην Κυπριακή ΑΟΖ) τον εκθέτει ιστορικά. Στην ουσία μας ομολόγησε ότι ο ίδιος ευθύνεται για την αποθράσυνση των Τούρκων τόσο με δηλώσεις όσο και με πράξεις.
Ο Ταγίπ Ερτογάν τον Μάρτιο του 2013 όταν μετά από κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και που ο τελευταίος ανέφερε ότι συζήτησαν το θέμα της Χάλκης, θέματα ΑΟΖ και το θέμα της τρομοκρατίας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο Ερτογάν είπε το περιβόητο ΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝ, δηλαδή win-win.
«Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ μπορούμε να συνεργαστούμε από κοινού και μοιραστήκαμε την άποψη ότι τα βήματα αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο… γίνονται ΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝ», είπε.
Ακολούθησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον Ιούλιο του 2013 όταν μετά από «θερμή συνάντηση με Βενιζέλο» στην ΄Αγκυρα, ο Νταβούτογλου δήλωσε το «Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και ευημερίας» και υπογραμμίστηκε από αμφότερους τους υπουργούς η «γέφυρα ενέργειας», όπως χαρακτήρισαν τη συμφωνία για τον αγωγό TAP. Ο δε Βενιζέλος είπε ότι «αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», και έκανε λόγο για μια «νέα γέφυρα» με σημασία «όχι μόνο οικονομική αλλά και γεωπολιτική».

Εξίσου σοβαρές και δύο προτροπές του κυρίου Παπανδρέου.
Συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και του πετρελαίου και όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο!

(Όλες οι ομιλίες στο βίντεο εδώ - https://www.youtube.com/watch?v=8w5aMqPlfaY  )
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 27.3.2015




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου