Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

<<Στα 227 δισ. ευρώ το ελάχιστο κόστος ενός Grexit – Συμφέρουσα λύση η αναδιάρθρωση χρέους>>

Μολονότι ένα Grexit θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμο, δεν θα είναι η βέλτιστη έκβαση για τους πιστωτές
Στα 227 δισ. ευρώ υπολογίζει το ελάχιστο κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Royal Bank of Scotland, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 2,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Στην τελευταία 24σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «The future of Greece, the future of Europe» (Το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον της Ευρώπης), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Royal Bank of Scotland επισημαίνει ότι «το ποσό είναι υψηλότερο από ένα haircut ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο (140 δισ. ευρώ), εξαιρουμένου του πλήρους κόστους μετάδοσης της κρίσης, του γεωπολιτικού κόστους από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά και του αντίκτυπου από την δημιουργία ενός προηγούμενου εξόδου χώρας από την Ε.Ε.».
Παράλληλα, προσθέτει ότι για την Ελλάδα το οικονομικό κόστος θα ήταν δραματικό: η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει σε πάνω από 6%, βάσει παλιών σεναρίων εξόδου σε άλλες χώρες, ενώ η ανεργία και ο πληθωρισμός θα αυξάνονταν σημαντικά.
Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Royal Bank of Scotland, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση, όπου τα IOUs θα απέτρεπαν τις εισαγωγές προϊόντων – κλειδιών και θα μπορούσε να επακολουθήσει κοινωνική αναταραχή.
Το πραγματικό ζήτημα, φυσικά, θα είναι ο ηθικός κίνδυνος και για άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν επίσης να δοθούν κίνητρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό το ζήτημα μπορεί να αποφευχθεί με μια υπό όρους μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως η Royal Bank of Scotland υποστήριξε στο παρελθόν, η οποία θα περιλαμβάνει ευέλικτα ομόλογα που συνδέονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά, η έξοδος θα βλάψει τη μη αναστρεψιμότητα του ευρώ σε μόνιμη βάση, και μπορεί να θέσει την ένταξη των άλλων χωρών υπό αμφισβήτηση στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, οι απλοί υπολογισμοί δείχνουν ότι, μολονότι ένα Grexit θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμο, δεν θα είναι η βέλτιστη έκβαση για τους πιστωτές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου