Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

<<Μια διέξοδος για την Ελλάδα – Tα τέσσερα βήματα για την έξοδο από την ελληνική κρίση>>


Άρθρο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Jeffrey D. Sachs
Η ελληνική κρίση αποτελεί τραγωδία για τη χώρα και κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει σε άρθρο του στο Project Syndicate ο Jeffrey D. Sachs, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ.
Όπως σημειώνει, η Γερμανία απαιτεί από την Ελλάδα να συνεχίσει να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος της, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ξεμείνει από χρήματα και το ΔΝΤ έχει σημειώσει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της.
Υπάρχει ακόμη διέξοδος από αυτό το χάος, επισημαίνει και προσθέτει ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να περικοπεί βαθιά και η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές την άνοιξη, η Ελλάδα επέμεινε ότι το χρέος της πρέπει να μειωθεί, κάτι που αρνήθηκε η Γερμανία.
Αν και οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ ιδιωτικά πήραν το μέρος της Ελλάδας, ωστόσο τελικά υπερίσχυσε η θέση της Γερμανίας, όπως άλλωστε κάνουν συνήθως οι πιστωτές.
Ωστόσο, οι πιστωτές μερικές φορές επικρατούν εις βάρος τους, ωθώντας τον δανειζόμενο σε οριακό σημείο και καταλήγοντας με την πλήρη χρεοκοπία.
Το λάθος της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι ώθησε την ελληνική οικονομία, που ήδη βίωνε συνθήκες ανάλογες της Μεγάλης Ύφεσης, στην πλήρη οικονομική κατάρρευση.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έχει μια σαφή διαπραγματευτική τακτική, με στόχο να κάνει την Ελλάδα να συμφωνήσει στην έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ.
Δυστυχώς για τον ίδιο, η Ελλάδα δεν θέλει να αποχωρήσει και δεν μπορούν να την εξαναγκάσουν να το κάνει βάσει των συνθηκών της Ε.Ε.
Αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με λιγότερο βάρος χρέους, μια θέση που είναι τόσο οικονομικά έξυπνη όσο και προστατευμένη από τη συνθήκη.
Πράγματι, μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν αξιοσημείωτα κοστοβόρος για την Ελλάδα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργούσε πολιτικό και κοινωνικό χάος και ίσως και υπερπληθωρισμό στην καρδιά της Ευρώπης.
Η αξία των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών θα μειωνόταν δραματικά, καθώς τα ευρώ θα μετατρέπονταν ξαφνικά σε νέες δραχμές.
Η μεσαία τάξη θα αποδυναμωνόταν και η μετατροπή του νομίσματος δεν θα έσωζε ούτε ένα σεντ σε σχέση με το εξωτερικό χρέος της χώρας, που φυσικά θα εξακολουθούσε να αποτιμάται σε ευρώ.
Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο.
Αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε σε μια πληρωμή της προς το ΔΝΤ, επιλέγοντας να πληρώσει τις συντάξεις αντί να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτούν μια συναινετική μείωση του χρέους μέσω ενός συνδυασμού μείωσης επιτοκίων, μείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους και μακράς ωρίμανσης.
Υπάρχουν πολλά προηγούμενα για μια τέτοια πορεία.
Έχουν αναδιαρθρωθεί εκατοντάδες χρέη κρατών, ίσως και χιλιάδες, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας.
Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να γίνουν για την έξοδο από την ελληνική κρίση

Τέσσερα είναι τα βήματα που σύμφωνα με τον Jeffrey D. Sachs πρέπει να γίνουν για να εξέλθουμε της ελληνικής κρίσης:
Πρώτον, οι Έλληνες να δώσουν ένα ηχηρό «όχι» στους πιστωτές με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα την Κυριακή.Δεύτερον, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να αρνείται την εξυπηρέτηση του χρέους της προς τους πιστωτές της οδεύοντας σε μια συναινετική αναδιάρθρωση του χρέους της αργότερα μέσα στο έτος.
Δεδομένης της μεγάλης ύφεσης, η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα χρηματικά αποθέματά της για να πληρώνει τις συντάξεις, να παρέχει επισιτιστική βοήθεια, να κάνει κρίσιμες διορθώσεις υποδομών και να παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Τρίτον, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι το μόνο που πρέπει να φοβούνται είναι ο ίδιος ο φόβος, όπως είχε κάνει και ο αμερικανός πρόεδρος Franklin D. Roosevelt.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους Έλληνες ότι οι καταθέσεις τους σε ευρώ είναι ασφαλείς, ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη (παρά τα όσα λένε ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι) και ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου μετά το δημοψήφισμα.
Τέταρτον, πρέπει να υπάρξει επαναπροσέγγιση της Ελλάδας και της Γερμανίας αμέσως μετά το δημοψήφισμα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους.
Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν θα έπρεπε να περιμένει ότι θα της προσφερθεί στο… πιάτο μια ελάφρυνση χρέους.
Αυτή θα πρέπει να κερδηθεί και να δικαιολογηθεί με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα είναι επωφελής τόσο για τον δανειστή όσο και τον δανειζόμενο.
Ωστόσο, ένα… πτώμα δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις γι' αυτό πρέπει να υπάρξει συνδυαστικά ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις και όχι πρώτα μεταρρυθμίσεις και ορισμένες ασαφείς υποσχέσεις για ελάφρυνση χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον.
Είναι βέβαιο ότι και οι δύο πλευρές έχουν κάνει αναρίθμητα λάθη, εσφαλμένες κρίσεις και παραπτώματα κατά την τελευταία δεκαετία, ακόμη ίσως και νωρίτερα.
Με τις δύο πλευρές να έχουν κάνει λάθη, είναι σημαντικό να μην χάσουν το μέλλον αντιπαρατιθέμενοι ατέρμονα για το παρελθόν.
Αν ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας, διατηρώντας τη χώρα στην Ευρωζώνη, είναι το σωστό και επιτεύξιμο μονοπάτι για την έξοδο από την κρίση και μπορεί να επιτευχθεί εύκολα μέσω μιας από κοινού συμφωνίας Ελλάδας και Γερμανίας, που η υπόλοιπη Ευρώπη θα συνυπογράψει.
Το αποτέλεσμα θα είναι μια νίκη όχι μόνο για αυτές τις χώρες, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου