Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

<<Bήμα προς βήμα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - Πως θα γίνει το Grexit>>

Το Grexit, ένας άλλοτε θεωρητικός φόβος των ευρω-πεσσιμιστών, μπορεί πλέον να καταστεί πραγματικότητα
Βήμα προς βήμα πως θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ περιγράφει η Wall Street Journal, μετά το τελεσίγραφο - σοκ των Ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Τρίτης πως ή η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνία έως την Κυριακή 12 Ιουλίου με τους δανειστές της ή αποχωρεί οριστικά από την Ευρωζώνη.
Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, το Grexit, ένας άλλοτε θεωρητικός φόβος των ευρω-πεσσιμιστών, μπορεί πλέον να καταστεί πραγματικότητα.
Εάν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει με τους δανειστές της έως τις 12 Ιουλίου, μπορεί να φύγει από το ευρώ, παρά το γεγονός πως η δημιουργία της Ευρωζώνης προέβλεπε τη σύσταση ενός μη αναστρέψιμου ενιαίου νομίσματος.
Καθώς δεν υπάρχει ακριβής διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ - βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών συνθηκών, κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει πως ακριβώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Υποθετικά μιλώντας η Wall Street Journal, περιγράφει ως εξής:
1) Πως θα φτάσει η στιγμή του Grexit;
Μέσω των τραπεζών. Από τη στιγμή που δεν προβλέπεται πολιτική ή νομική διαδικασία αποπομπής της Ελλάδας - και καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα - μόνο ένας θα είναι ο δρόμος της εξόδου.
Μέσω των τραπεζών. Η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι τόσο κακή που δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή.
2) Πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση;
Όχι πολύ χειρότερη, στην πραγματικότητα. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ήδη σε οριακή κατάσταση από πλευράς ρευστότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ρευστό, αλλά οι καταθέτες καθίστανται ολοένα και πιο απαιτητικοί.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη καταρρεύσει και χορηγούν ρευστότητα με το σταγονόμετρο, μόλις 60 ευρώ ημερησίως ανά δικαιούχο από τα ATMs.
Στην πραγματικότητα, το ένα πόδι της Ελλάδας βρίσκεται ήδη εκτός ευρώ.
Ένα ευρώ σε έναν ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό δεν μοιάζει ακριβώς με ένα ευρώ σε έναν γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό.
Οι Έλληνες πιστεύουν πια πως το νόμισμα στο οποίο έχουν τους λογαριασμούς τους και τις περιουσίες τους δεν είναι πια... ευρώ.
3) Ποιος μπορεί να πιέσει την Ελλάδα να τεθεί εκτός ευρώ;
H EKT. H EKT διακόπτει πλήρως τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ έχει κάνει γνωστό πόσο επικίνδυνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Eάν η ΕΚΤ βάλει τέλος στη χορήγηση ρευστότητας, μέσω του ELA, στις ελληνικές τράπεζες, εκείνες θα καταρρεύσουν πλήρως.
4) Tι θα συμβεί μετά;
To ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να προχωρήσει σε επανεκκίνηση, με στόχο να διασφαλίσει τουλάχιστον το εμπόριο για βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια ευρεία διαδικασία εκκαθάρισης (resolution) των ελληνικών τραπεζών.
Ο νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι μονόδρομος.
5) Mπορεί αυτό να γίνει εντός ευρώ;
Ναι, αλλά θα απαιτηθεί η στήριξη της ΕΚΤ, με βαρύ τίμημα - αντάλλαγμα, το οποίο θα περιλαμβάνει και την επώδυνη επιλογή του haircut στις καταθέσεις.
6) Πως θα μοιάζει η μετά το ευρώ εποχή;
Eάν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει νέο, εθνικό νόμισμα (τη νέα δραχμή για παράδειγμα) θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Θα μπορεί να τυπώσει δραχμές και θα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να αγοράσει μετοχές στις νέες τράπεζες.
Οι τράπεζες θα έχουν φρέσκα assets: Ρευστότητα σε δραχμή.
H Tράπεζα της Ελλάδος θα είναι υπεύθυνη να χορηγεί ρευστότητα στις τράπεζες.
7) Ποια θα είναι η συνέχεια;
Ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας θα πρέπει να μετατραπεί στο νέο νόμισμα, σε δραχμές.
Τα 100 ευρώ για παράδειγμα θα πρέπει να ισοδυναμούν σε 100 δραχμές, αλλά στην πραγματικότητα η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι πολύ μεγάλη...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου