Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

<<Πού το πάει ο Βαρουφάκης>>

 

Πληθαίνουν οι φήμες και τα σενάρια που θέλουν τον Γιάνη Βαρουφάκη να σχεδιάζει τη δική του προσωπική πολιτική πορεία σε περίπτωση που επέλθει ρήξη στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών.
Η χθεσινοβραδινή εμφάνισή του στο Ηράκλειο Κρήτης και η φλογερή ομιλία του εναντίον των δανειστών της Ελλάδας, στην οποία κινήθηκε οριακά στα πλαίσια της κυβερνητικής γραμμής, φούντωσαν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να αξιοποιήσει την υψηλή του δημοφιλία στο μέλλον.
Μυστικές δημοσκοπήσεις
Εχει ήδη αναφερθεί σε πολλά δημοσιεύματα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πραγματοποιεί μυστικές δημοσκοπήσεις και ανιχνεύει αν υπάρχει χώρος ακόμη και να δημιουργήσει δικό του κόμμα. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας καταλήξει με τους εταίρους σε μια επώδυνη συμφωνία και θελήσει να κινηθεί πολιτικά προς κεντροαριστερή κατεύθυνση, λένε οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Είναι πάντως γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης απολαμβάνει την υψηλή του δημοφιλία και έχει μια πραγματική απήχηση στα στρώματα του ΣΥΡΙΖΑ που πίστεψαν τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος και θέλουν να τις δουν να υλοποιούνται. Ακόμη και στην πρόσφατη γιορτή της ΕΡΤ, στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, ο Γιάνης Βαρουφάκης, πλαισιωμένος πάντοτε από τη σύζυγό του Δανάη Στράτου, φάνηκε να δίνει το προσωπικό του σόου και έδειξε να επισκιάζει ακόμη και τον πρωθυπουργό με την πληθωρική του παρουσία.
Μοίραζε φιλιά και αγκαλιές, έκανε δηλώσεις σε όλες τις κάμερες, τραβούσε τα φώτα προσφέροντας ένα λουλούδι στην κ. Στράτου, ενώ έδειξε να απολαμβάνει αυτό το «λουτρό στο πλήθος» ανάμεσα σε ανθρώπους που του δείχνουν εκδηλώσεις λατρείας.
Την ώρα που οι ξένοι ηγέτες τον αμφισβητούν, τα ξένα μίντια τον αποδομούν και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην έχει πλέον εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές του ικανότητες, ο Γιάνης Βαρουφάκης στρέφεται προς το πλήθος της λαϊκής βάσης, σαν να θέλει να ξαναπάρει ένα βάπτισμα λαϊκής αποδοχής στις ρηξικέλευθες και εκκεντρικές πολιτικές του απόψεις. Πολλοί εκτιμούν ότι αν απομακρυνθεί από το κυβερνητικό σχήμα και χάσει τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης θα επιλέξει το στρατόπεδο των «μαρτύρων» και θα αποστασιοποιηθεί από την ηγεσία της κυβέρνησης, με έντονα διακριτό τρόπο.
Βάστα Ρόμελ
Αίσθηση προκάλεσε και η χθεσινοβραδινή εμφάνισή του στην τοπική οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, στην οποία κατέφθασε συνοδευόμενος από τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, με τον οποίο έχει γράψει το βιβλίο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», όπως ανέφερε το cretalive.
Και εκεί έτυχε θερμής υποδοχής από το συγκεντρωμένο πλήθος. Στην ομιλία του, η οποία περιείχε πολλές λαϊκιστικές κορόνες, υπαινίχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει περικοπές και δεν θα οπισθοχωρήσει σε καμία απαίτηση των δανειστών, ενώ θεωρητικοποίησε, για μια ακόμη φορά, το χάσμα Ελλάδας-δανειστών.
Δείτε τον Γιάνη Βαρουφάκη να απολαμβάνει όσο ποτέ τις εκδηλώσεις λατρείας στην Κρήτη:
«Αν προσυπογράψουμε τις πολιτικές που θέλουν, θα βαθύνει η κρίση», είπε ο κ. Βαρουφάκης στο ένθερμο κοινό, μπαίνοντας γρήγορα στο «ζουμί».
Αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη νίκη αυτό. Μας κατηγορούν οι μαζορέτες του Μνημονίου ότι υπογράψαμε μνημόνιο. Την επόμενη μέρα οι Θεσμοί ήθελαν να επιστρέψουμε στο καθεστώς της τρόικας. Να γεμίσουν αεροπλάνα με τεχνοκράτες και να έρθουν στην Ελλάδα. Το απορρίψαμε. Καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε στην Αθήνα. Δεν μπήκαν σε κανένα υπουργείο ποτέ».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος σε προηγούμενες πρακτικές, έκανε λόγο για υπερασπιστές της τρόικας που ασέλγησαν στον ελληνικό λαό.
«Σαν μαυραγορίτες της κατοχής που τότε φώναζαν "βάστα Ρόμελ", σήμερα φωνάζουν "βάστα τρόικα". Στην πραγματικότητα, τους τρώνε οι τύψεις για την ασέλγεια που έπραξαν στον ελληνικό λαό», είπε, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου