<<Το φυσικό αέριο κατατρέχει τους ψευδολόγους>>
Για τις επιδιώξεις Αγγλίας-Τουρκίας μέσω του Σχ. Ανάν γύρω από την ενέργεια και το φυσικό αέριο, έχουμε κατά καιρούς τεκμηριώσει συντριπτικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον συνδυασμένο τρόπο που επιχειρούσαν να παρέμβουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με αναφορές σε παραρτήματα, σημειώσεις, χάρτες, υποσημειώσεις, αλλαγές στη νομοθεσία περί υφαλοκρηπίδας και άλλα του Σχ. Ανάν, μαζί όλα συνθέτουν την Αγγλο-Τουρκική συνομωσία. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του Σχ. Ανάν, η Αγγλία επιχειρούσε διά των «κυρίαρχων αγγλικών βάσεων» να εμπεδώσει δικαίωμα χωρικών/διεθνών υδάτων και κατόπιν δικαιώματος στην παρακείμενη ΑΟΖ. Επίσημα και με χάρτες, η Αγγλία οριοθέτησε αγγλικά «χωρικά ύδατα» και με εφαλτήριο τις περιοχές των «κυρίαρχων βάσεων», θα προβαλλόταν δικαίωμα παρέμβασης στη σημερινή Κυπριακή ΑΟΖ.
Τα πιο πάνω αναλύθηκαν πολλές φορές. Εδώ επικεντρωνόμαστε σ΄ένα ΜΟΝΟ στοιχείο που αφορά την αλλαγή μιας φράσης μερικών λέξεων, με αφορμή ψευδολογίες που προβάλλονται κάνοντας το άσπρο μαύρο. Στις Συμφωνίες του 1960, η Αγγλία διακήρυξε ότι οι αγγλικές βάσεις στην Κύπρο θα χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ για ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. Αυτό απέκλειε τη χρήση τους για άλλους σκοπούς, όπως την εξόρυξη φυσικού αερίου. Στο Σχ. Ανάν το 2004, προέκυψε η … διαβολική αλλαγή στο Παράρτημα ΙΙ σελ. 64-65, όπου η χρήση των βάσεων επιτρεπόταν για οποιοδήποτε σκοπό! Η αλλαγή τεράστια. Ο περιορισμός μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, απέκλειε δραστηριότητες όπως την … εξόρυξη φυσικού αερίου, αλλά αυτό άλλαζε στο Παράρτημα ΙΙ του Σχ. Ανάν με τις κυρίαρχες βάσεις να αποκτούν ύδατα με χρήση τους για οποιοδήποτε σκοπό. Συγκρίνοντας τις συμφωνίες του 1960 με το Σχ. Ανάν ως προς την χρήση των αγγλικών βάσεων, η αλλαγή είναι από το μαύρο στο άσπρο. Από στρατιωτικούς σκοπούς ΜΟΝΟ, σε χρήση τους για οποιοδήποτε σκοπό με βάση το Σχ. Ανάν.
Είναι ποτέ δυνατόν μια τέτοια αλλαγή να εκμηδενιστεί; Στην εφ. «Πολίτης» είδηση-δημοσίευμα (3.2.2013) περιέχει γραπτή απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Βρετανική Βουλή για τον υποθαλάσσιο πλούτο νοτίως της Κύπρου όπου η Αγγλική Κυβέρνηση δηλώνει ότι "η διακήρυξη της Βρετανίας το 1960 καθιστά σαφή την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αξιοποιήσει τις περιοχές των κυρίαρχων Βάσεών του για σκοπούς πέραν των στρατιωτικών». Η δήλωση αυτή προέκυψε το 2013 όταν το Σχ. Ανάν είχε απορριφθεί, αποκλείοντας στην Αγγλία την εξόρυξη φυσικού αερίου και περιορίζοντας την στις συμφωνίες του 1960. Ωστόσο, το δημοσίευμα προβάλλει ακριβώς το ανάποδο: Η Αγγλική Κυβέρνηση δηλώνει ότι οι στρατιωτικές της βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν ΑΟΖ! Χωρίς αναφορά στην επιδίωξη για αλλαγή της φράσης στο Σχ. Ανάν. Στην πραγματικότητα, η Αγγλία δεν έχει οποιοδήποτε ρόλο στη ρύθμιση της Κυπριακής ΑΟΖ επειδή απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν το 2004, αλλά αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στη σχετική είδηση.
Σήμερα, ο ενεργειακός πλούτος δεν θεωρείται «αέρας κουπανιστός» όπως διάφοροι ειρωνεύονταν το 2004 αλλά και μετέπειτα. Το Πρωτόκολλο για τις Αγγλικές Βάσεις στο Σχ. Ανάν είναι ένα μόνο στοιχείο που αποκαλύπτει την αγγλική δολοπλοκία. Συνοπτικά, το καθεστώς των βάσεων αναβαθμιζόταν για να αποκτήσει δικαίωμα στην κυπριακή ΑΟΖ. Και ο εμπειρογνώμονας που θα διόριζε η Αγγλία για καθορισμό και επέκταση των θαλάσσιων υδάτων των βάσεων, όπως προέβλεπε το Παράρτημα, θα μετέφερε τη συνομωσία από το Σχ. Ανάν στην πράξη. Ευτυχώς, η απόρριψη του Σχ. Ανάν απέκλεισε τέτοια ενδεχόμενα. Υπάρχουν και πολλά άλλα που αφορούν τον Τουρκικό ρόλο αλλά ο χώρος ενός άρθρου δεν επιτρέπει περισσότερα. Επικεντρωνόμαστε στη σημασία αλλαγής μιας μόνο φράσης ώστε καθένας να διερωτηθεί γιατί ο θαλάσσιος χώρος πρόσβασης των βάσεων που περιοριζόταν ΜΟΝΟ για στρατιωτικούς σκοπούς στις συμφωνίες του 1960, στο Σχ. Ανάν έγινε για «οποιοδήποτε σκοπό»; Για κάθε λογικό πολίτη η απάντηση είναι καθαρή. Η αλλαγή έγινε για να καλύπτει την εξόρυξη φυσικού αερίου και γενικότερα την αξιοποίηση ενέργειας που δεν εμπίπτουν στους στρατιωτικούς σκοπούς. Για τους αφελείς και ψευδολόγους, η αλλαγή είναι μια … «λεπτομέρεια».
Κώστας Μαυρίδης - Ευρωβουλευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου