Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

<<Ως βομβιστής αυτοκτονίας εκβιάζει η Ελλάδα, αλλά η ΕΚΤ έχει πάρει σοβαρά μέτρα>>


H Ελλάδα δεν έχει καταλάβει ότι απλά κρατάει ένα όπλο στο κεφάλι της και απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει....
Η Ελλάδα θέλει να αυτοκτονήσει είναι ο τίτλος της διεισδυτικής ανάλυσης της Gavekal Dragonomics που υποστηρίζει ότι ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη, η Ευρώπη δεν είναι βέβαιο ότι χρειάζεται την Ελλάδα.
H Gavekal Dragonomics μια εταιρία αναλύσεων μακροοικονομίας και μικροικονομίας αναφέρει ότι τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ποιο κοντά σε χρεοκοπία λόγω της άρνησης του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού να δεχθεί τους όρους διάσωσης των δανειστών.

Τα κακά νέα είναι ότι ο Τσίπρας δεν φαίνεται έχει κατανοήσει την πραγματικότητα.

Αν κρίνουμε από την στάση του έλληνα πρωθυπουργού, ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα όπως απεγνωσμένα η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.
Αυτή η προσέγγιση είναι παράλογη, ο Τσίπρας έχει παρανοήσει και δεν έχει καταλάβει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστραφεί και να ταπεινωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή να συμβούν και τα δύο μαζί.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Τσίπρας θα κάνει στροφή 180 μοιρών και θα δεχθεί τα αιτήματα της «τρόικα» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), πριν από το τέλος του Ιουνίου.
Αν δεν το πράξει η ΕΚΤ θα σταματήσει να υποστηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους και πιο δραματικά, η χώρα δεν θα μπορεί να πληρώσει συντάξεις και  μισθούς.

Αν διακοπεί η εξωτερική χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα γίνει ο οικονομικός παρίας της Ευρώπης, σαν την Αργεντινή της Ευρώπης ενώ θα εκδιωχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Το τραγικό της περίπτωσης είναι ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση της λιτότητας σε γενικές γραμμές είναι σωστή.
Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά ένα σωστό συμβιβασμό.... η ελληνική κυβέρνηση επί μήνες δίνει συμβολικές μάχες για ασήμαντα οικονομικά θέματα, όπως η εργατική νομοθεσία, ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και για το όνομα της τρόικας.

Με αυτή την προκλητική συμπεριφορά η Ελλάδα έχασε όλους τους δυνητικούς συμμάχους της σε Γαλλία και Ιταλία.
 Ακόμη χειρότερα, ο χρόνος που σπαταλιέται μηδένισε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο ήταν το πλεονέκτημα του Τσίπρα στις αρχές της διαπραγμάτευσης.
Τώρα Τσίπρας νομίζει ότι κατέχει ένα άλλο πλεονέκτημα:
Ο Τσίπρας πιστεύει ότι η Ευρώπη  φοβάται την ελληνική χρεοκοπία.

Αλλά αυτό είναι αυταπάτη που καλλιεργεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ένας καθηγητής που έχει εντρυφήσει στις θεωρίες παιγνίων.

Προφανώς, ο Βαρουφάκης πιστεύει ότι « ως ειδικός στην κατανόηση της θεωρίας παιγνίων» του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην «περίπλοκη δυναμική» των διαπραγματεύσεων.
Στην πραγματικότητα, στο παιχνίδι που παίζεται στην Ευρώπη η ισοπαλία είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα, αλλά μια λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ήττα.

Στις 22 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ ανέλαβε αποφασιστική δράση για την προστασία της ευρωζώνης από πιθανή ελληνική χρεοκοπία.
Ανακοινώνοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις αγορές ομολόγων άλλων κεντρικών τραπεζών.
Η δυνατότητα της ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα, ουσιαστικά χωρίς όριο, περιορίζει την μετάδοση της ελληνικής κρίσης.
Αυτή η στρατηγική αντιπροσωπεύει μια ριζική αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης, την οποία οι Έλληνες πολιτικοί, μαζί με πολλούς οικονομικούς αναλυτές, εξακολουθούν να αδυνατούν να κατανοήσουν.
Πριν από την απόφαση της ΕΚΤ, η μετάδοση από την Ελλάδα ήταν μια πραγματική απειλή.
 Αν η ελληνική κυβέρνηση αθετήσει ή εγκαταλείψει το ευρώ, οι τράπεζες στην Ελλάδα θα καταρρεύσουν, ενώ οι Έλληνες, θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους, όπως συνέβη στην Κύπρο το 2013.
Όταν αποταμιευτές σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ελληνικό σοκ, από φόβο θα μεταφέρουν τα χρήματά τους στις τράπεζες της Γερμανίας ή της Αυστρίας, ενώ θα πωλούν μετοχές και κρατικά ομόλογα σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ομολόγων θα καταρρεύσουν,  τα επιτόκια θα αυξηθούν και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
Αν η κρίση στην Ελλάδα ενταθεί, η επόμενη πιο αδύναμη χώρα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Πορτογαλία, θα βρεθεί σε θέση να μην μπορεί να υποστηρίξει το τραπεζικό της σύστημα ή να πληρώσει τα χρέη της.
Σε ακραία περίπτωση, θα εγκαταλείψει το ευρώ, η Πορτογαλία μετά την Ελλάδα.
Πριν από τον Ιανουάριο του 2015, αυτή η αλληλουχία των γεγονότων ήταν πολύ πιθανή, αλλά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει αλλάξει τα δεδομένα.

 Εάν οι κάτοχοι των πορτογαλικών ομολόγων θορυβηθούν από μια μελλοντική ελληνική χρεοκοπία, η ΕΚΤ θα αυξήσει απλώς τις αγορές ομολόγων χωρίς περιορισμούς και η απόφαση αυτή θα απορροφήσει οποιαδήποτε σοκ.
Αν οι καταθέτες σε πορτογαλικές τράπεζες μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στην Γερμανία, η ΕΚΤ θα ανακυκλώσει αυτές τις καταθέσεις επιστρέφοντας τες στην Πορτογαλία μέσω των διατραπεζικών καταθέσεων.
Δεν υπάρχει όριο στο πόσα χρήματα η ΕΚΤ μπορεί να ανακυκλώσει, υπό την προϋπόθεση ότι οι πορτογαλικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες.
Εν ολίγοις, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει μεταμορφώσει την ΕΚΤ από ένα παθητικό παρατηρητή της κρίσης του ευρώ, σε ένα μεγάλο δανειστή έσχατης ανάγκης.

Η ΕΚΤ είχε παραλύσει από τους ξεπερασμένους νομικίστικους περιορισμούς της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό δεν το έχει κατανοήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι Έλληνες πολιτικοί που βλέπουν ακόμα τον κίνδυνο της εξάπλωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης ως πλεονέκτημα  θα πρέπει να απαντήσουν στο εξής ερώτημα.
Ήταν σύμπτωση οι ελληνικές εκλογές με την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ;

Όχι η αγορά κρατικών ομολόγων είναι η απάντηση της ΕΚΤ σε μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Η νέα πολιτική της ΕΚΤ έχει σχεδιαστεί για την προστασία του ευρώ από τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
Η τελευταία διαπραγματευτική στρατηγική της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να "ζητήσει λύτρα" για να σταματήσει να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει.
Τέτοιου είδους εκβιασμοί χρησιμοποιούνται από έναν βομβιστή αυτοκτονίας.

Όμως η Ελλάδα δεν έχει καταλάβει ότι απλά κρατάει ένα όπλο στο κεφάλι της και απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει.
Άρα δεν πρέπει η Ευρώπη να ενδιαφέρεται τόσο πολύ αν η Ελλάδα τραβήξει την σκανδάλη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου