Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Σας μεταφέρω πιο κάτω δημοσιεύματα που φέρουν κύπριους να έχουν φυγαδεύσει αφορολόγητα εκατοντάδες εκατομμύρια στην Ελβετία και έχω να κάνω το εξής σχόλιο:

Στις 15 Απριλίου 2007, υπό την ιδιότητα μου ως Προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ, απέστειλα την επιστολή που έπεται του δημοσιεύματος με την οποία απεκάλυπτα σημαντικά στοιχεία για εταιρείες που πιθανόν να φυγάδευσαν σημαντικά αφορολόγητα ποσά στο εξωτερικό. Τα ποσά αυτά προήρχοντο κυρίως από την απάτη του Χρηματιστηρίου. Φυσικά δεν ανέμενα να γίνουν ενέργειες για να εξακριβωθούν τα στοιχεία αυτά, καθ’ ότι στην απάτη του χρηματιστηρίου εμπλέκοντο άμεσα η έμμεσα το κομματικό κατεστημένο και οι εταίροι του τραπεζίτες και άλλοι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες.

Όπως αναφέρει το πιο κάτω δημοσίευμα ο Πρόεδρος Δημήτρης  Χριστόφιας έχει ενημερώσει όλα τα κόμματα του για την πρόθεση του να διερευνήσει το θέμα.’’ Να το δω και να μην το πιστεύω σύντροφε Δημήτρη’’. Αν κρίνω όμως από την μέχρι τώρα στάση του στο θέμα της οικονομίας και όχι μόνον (που τζηλά το αυκό με την μαναβέλλα) δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος . Άλλωστε τις πλείστες αγοραπωλησίες μετοχών κατά την απάτη του ΧΑΚ οι πιο πάνω συντελεστές της, τις έκαναν στα ονόματα εταιρειών με nominee shareholders, σε ανύπαρκτα ονόματα με ψεύτικες  ταυτότητες, σε ονόματα συγγενών κλπ.

Εν πάση περιπτώσει σύντροφε Χριστόφια, παρά την κριτική που σου ασκώ, αυτή την φορά θέλω να σε πιστώσω με καλή πρόθεση και να σου ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία στο θέμα αυτό, όχι για τίποτα άλλο, αλλά για να έχουμε και κάτι να σε θυμόμαστε ευχάριστα όταν θα μας φύγεις τον Φεβρουάριο του 2013.

Επέτρεψε μου σύντροφε να σου απευθύνω μια συμβουλή στην κυπριακή διάλεκτο που λόγω καταγωγής την αντιλαμβάνεται καλύτερα. ‘’ Σιήττα νάκκο το γάρο σου, όπως έκαμνες τζε στο χωρκό σου το Δίκωμο, για να προκάμεις πριν φείς που την αγαπημένη τσαέρα ’’. Αφού κατάφερες με τόσο γινάτι και τόσες ανοησίες να καταστήσεις τον Νίκο Χ(ΑΚ)ρυσάνθου Αναστασιάδη φαβορί για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, τουλάχιστον βγάλε στην φόρα όσα μπορείς γιατί άν ο Νίκαρος  σου έρθει στην εξουσία το πρώτο πράγμα που θα κάμει, για ευνόητους λόγους, στο υπό αναφορά θέμα είναι το κουκούλωμα του. ‘’Παλιά του  τέχνη κόσσιηνο’’.

Όμηρος Αλεξάνδρου

<<Κυπριακή Οικονομία - Κυνήγι καταθέσεων στην Ελβετία Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/10/2012 17:25 / Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2012 08:02

Προσπάθειες για είσπραξη φόρων από καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ελβετικές τράπεζες καταβάλλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση που δόθηκε μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό Κύπριοι μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου και των ακινήτων, λέχθηκε.

Μάλιστα για αυτή την περίπτωση το κράτος έχει συμφωνία με την Ελβετία και λαμβάνει αποζημίωση από το Ελβετικό κράτος για τις φορολογίες που επιβάλλει.

Οι καταθέσεις αφορούν Κύπριους που έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο.

Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι καταθέσεις Κύπριων σε ελβετικές τράπεζες ξεπερνούν κατά πολύ τα €100 εκ. Γι΄ αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια να συναφθεί νέα συμφωνία με την Ελβετία.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, με τη νέα συμφωνία θα επιδιωχθεί οι Ελβετικές αρχές να εντοπίσουν τις καταθέσεις των Κυπρίων οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό και τα χρήματα τους βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες με στόχο τη φορολόγηση τους.

Ακολούθως με τη νέα συμφωνία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λαμβάνει μια ετήσια αποζημίωση από την κυβέρνηση της Ελβετίας.

Στην ουσία, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, θα καταβληθεί προσπάθεια η συμφωνία της κυβέρνησης να είναι στο πρότυπο της συμφωνίας που συνήψε η Αγγλία με την Ελβετία.

«Ήδη υπάρχει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας που αφορά Κύπριους που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο», είπε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «μας ενδιαφέρει, όμως, να ξέρουμε, και να φορολογηθούν, ποια πιθανά κεφάλαια υπάρχουν στην Ελβετία. Είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε και κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τα κόμματα στην προηγούμενη συνάντηση που έχει γίνει».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν στα χέρια της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ, λίστες με Κύπριους που φοροδιαφεύγουν, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά μέτρων για να παταχθεί το φαινόμενο.>>


Ο Μ Η Ρ Ο Σ   Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ο Υ
Εγκεκριμένος Λογιστής - Ελεγκτής
Τ.Κ. 51906, 3509 Λεμεσός- Κύπρος
Τηλ. 25870250, Φαξ. 25870230

Πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Γενικό Εισαγγελέα
Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας
Έφορο Φόρου Εισοδήματος
                                                        
Λεμεσός, 15 Απριλίου 2007

Κύριοι,

Θέμα: Χρηματιστηριακό έγκλημα και κουκούλωμα ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και συνεργατών τους

Σε συνέχεια των διαφόρων επιστολών που σας έχουμε αποστείλει η και κοινοποιήσει στο παρελθόν σε σχέση με το υπό αναφορά θέμα παραθέτουμε πιο κάτω λεπτομέρειες, μερικών μόνο από ένα μακρύ κατάλογο εταιρειών η/και προσώπων για τα οποία κατέχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν το δικό τους μερίδιο ευθυνης στην καταδολίευση των επενδυτών του ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999-2000,

1. STRAWDALE  LTD --  Αρ. Εγγραφής: CF 10816 , Τόπος και Διεύθυνση Εγγραφής: 19 Mount Havelock, Douglas, ISLE OF MAN

2. OSIRIS LTD -- Αρ. Εγγραφής : CF 50751, Τόπος και Διεύθυνση Εγγραφής: 36 Frich Road, Douglas, ISLE OF MAN

3. STARSDALE LTD – Αρ. Εγγραφής: C 106022, Τόπος και διεύθυνση εγγραφής: 7 Καλογραιών Τ.Κ. 6306 Λάρνακα ΚΥΠΡΟΣ.

Οι πιο πάνω εταιρείες ήσαν καθαροί πωλητές μετοχών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών (έχουμε σε excel file όλες τις πωλήσεις μετοχών) που κατείχαν τόσο στο συγκρότημα εταιρειών Λανίτη όσο και στο Συκρότημα εταιρειών της Λαϊκής Τράπεζας, όταν ο δείκτης τιμών του ΧΑΚ βρισκόταν στο πιο ψηλό σημείο. Οι πιο πάνω εταιρείες ήσαν σε θέση να κατέχουν τους τίτλους των μετοχών, ενώ την ίδια περίοδο χιλιάδες επενδυτές συμπεριλαμβανομένων και πολλών υπαλλήλων των συγκροτημάτων Λανίτη και Λαϊκής Τράπεζας δεν κατείχαν τους τίτλους μετοχών  να πωλήσουν.¨

Παρακαλούμε όπως, το κάθε πιο πάνω όργανο στο οποίο απευθυνόμαστε ανάλογα με την αρμοδιότητα του, μας απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Α) Ποία πολιτικά πρόσωπα η/και στενοί τους συγγενείς και συνεργάτες βρίσκονται πίσω από τις πιο πάνω εταιρείες;

Β) Πότε και πώς απέκτησαν τις μετοχές εταιρειών που ξεφόρτωσαν στις πλάτες των επενδυτών;

Γ) Η εισαγωγή και εξαγωγή ξένου συναλλάγματος από τις πιο πάνω εταιρείες έγινε νομότυπα;

Δ) Έχουν πληρώσει φόρο στις Κυπριακές Aρχές πάνω στα εκατομμύρια κέρδη που πραγματοποίησαν και πόσο;

Ε) Τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις πιο πάνω εταιρείες συνέβαλαν η όχι με ενέργειες τους και ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις τους στα ΜΜΕ στη δημιουργία πλασματικής αγοράς και κατά συνέπεια στην χειραγώγηση των τιμών των μετοχών;

Παρακαλούμε όπως έχουμε την απάντηση σας το συντομότερο δυνατόν

Σας ευχαριστούμε

Με εκτίμηση

Για Σύνδεσμο Επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ


Όμηρος Αλεξάνδρου
Εγκεκριμένος Λογιστής–Ελεγκτής

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο Κυπριακής Βουλής, Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Δικαιοσύνης, Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, Διευθυντή ΧΑΚ, ΜΜΕ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου