Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

” Οι απόψεις και οι συγκλίσεις Ευρώπης-ΗΠΑ.

 

Τις διιστάμενες απόψεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών για τα πλέον πιεστικά διεθνή ζητήματα, καταγράφει η ετήσια έκθεση τάσεων του αμερικανικού German Marshall Fund και τα αποτελέσματα σχολιάζει η Sara Miller Llana για την CHRISTIAN SCIENCE MONITOR (“Half of Europeans Want to Tackle International Issues without US Meddling”).
Αν και σε γενικές γραμμές οι Ευρωπαίοι φέρονται να εγκρίνουν τη διεθνή πολιτική των Αμερικανών και να στηρίζουν την ανά τον κόσμο ηγεμονία τους (56% τάσσονται υπέρ), ταυτόχρονα αναζητούν μια πιο ανεξάρτητη πορεία: το 34% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ επιθυμούν στενότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους (πρόκειται για 5% περισσότερους από ό,τι πέρυσι), ενώ το 50% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη επιθυμούν μια προσέγγιση ανεξάρτητη από εκείνη των ΗΠΑ (κατά 8% περισσότερο από ό,τι πέρυσι).
Οι Ευρωπαίοι απλώς αισθάνονται ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν τον μόνο παίκτη στο παιχνίδι της ασφάλειας και της διπλωματίας, γεγονός που θα ευαρεστήσει τους Αμερικανούς που πιέζουν τους Ευρωπαίους (και δη τους Γερμανούς) να αναλάβουν έναν περισσότερο ηγετικό ρόλο σε θέματα ασφάλειας, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (στο ζήτημα της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης επί παραδείγματι, όπου πρέπει να υπάρχει κοινή προσέγγιση από τους εταίρους).
Για πρώτη φορά το ποσοστό των Γερμανών που επιθυμούν μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο (57%, αύξηση 17% σε σχέση με το 2013). Η αλλαγή οφείλεται πιθανώς στις αποκαλύψεις του Edward Snowden, τις σχετικές με τις αμερικανικές παρακολουθήσεις Γερμανών πολιτών και κυβερνώντων. Μάλιστα, το ποσοστό των Γερμανών που φέρονται να εγκρίνουν την αμερικανική πολιτική είναι υπό τον μέσο όρο του ποσοστού των υπολοίπων Ευρωπαίων.
Αναφορικά με την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ, ένα 51% των Ευρωπαίων είναι διατεθειμένοι να υποστούν τις βρετανικές ιδιαιτερότητες, προκειμένου το ΗΒ να παραμείνει μέλος της ΕΕ, ενώ το 38% εκτιμά ότι είναι προτιμότερο η Βρετανία να αποχωρήσει. Στη Γαλλία όμως, το 52% τάσσεται υπέρ της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ.
Σχετικά με την ίδια την ΕΕ, το 65% των Ευρωπαίων φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησής της, με την τάση αυτή να υπερισχύει στα βόρεια της Ευρώπης, όπου ο μέσος άνθρωπος δεν έχει ιδιαιτέρως επηρεαστεί από την κρίση. Το 95% των Ελλήνων, το 91% των Πορτογάλων, το 81% των Ισπανών, το 72% των Ιταλών και οι Βρετανοί ανήκουν πάντως στους Ευρωπαίους, που είναι πιθανότερο να αποτιμήσουν το ότι ανήκουν στην ΕΕ αρνητικά. Η μετανάστευση αποτελεί κοινή συνισταμένη δυσαρέσκειας: το 55% των Βρετανών, το 77% των Ισπανών και το 75% των Ελλήνων εκφράζουν την αντίθεσή τους στον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους χειρίζονται το μεταναστευτικό (η Σουηδία αποτελεί την εξαίρεση, με το 60% των πολιτών της να δηλώνει ικανοποιημένο).
Το θέμα έχει δημιουργήσει χάσμα μεταξύ του Βορρά της Ευρώπης, που συνήθως αφομοιώνει τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες και του Νότου της Ευρώπης, που λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με την περιφέρεια των μεταναστευτικών ροών δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστών και προσφύγων. Στο ζήτημα της μετανάστευσης υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών, το 70% των οποίων είναι δυσαρεστημένοι με την κυβερνητική αντιμετώπιση (60% είναι ο μέσος όρος για τους Ευρωπαίους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου