Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΑΘΛΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΑΘΛΙΟΥΣ


Είναι κυριολεκτικά απίστευτα και συνάμα εξοργιστικά τα όσα ακούγονται τελευταία σε σχέση με το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς της Ελλάδας. Η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε επίσημα στα τριμηνιαία αποτελέσματα της στο ΧΑΑ, κέρδος 3,4 δισεκατομμύρια από την αγορά των τριών κυπριακών υποκαταστημάτων (Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής). Το κέρδος 3,4 δις της Πειραιώς σημαίνει 3,4 δις ζημιά με την οποία επιβαρύνθηκαν οι μέτοχοι και καταθέτες των τριών κυπριακών τραπεζών και κατ’ επέκταση η κυπριακή οικονομία. Η πιο πάνω αποξένωση των τριών υποκαταστημάτων σε συνδυασμό με την μεταφορά του παράνομου ELA 9,2 δις (παροχή έκτακτης ρευστότητας) από την πτωχεύσασα Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου και της ζημιάς 4,8 δις από  το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, μετέτρεψαν Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή από φερέγγυες σε αφερέγγυες και λόγω της συστημικότητας των δύο μεγάλων τραπεζών οδήγησαν την Κύπρο στην πτώχευση.

Για την απώλεια των 4,8 δις από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων περί το τέλος του 2011 ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κατηγορείτο ότι δεν διαβουλεύτηκε με κανένα πριν αποδεχθεί, χωρίς όρους, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης ανέφερε τότε ότι ο ίδιος ο Χριστόφιας  ήταν μουλαρομένος και θυμωμένος μαζί του και δεν ήθελε να τον συναντήσει πριν από το επίμαχο Ευρογκρούπ στο οποίο πάρθηκε η απόφαση. Ο Χριστόφιας με την σειρά του επικαλείται ότι, ούτε ο Ορφανίδης αλλά ούτε και η αντιπολίτευση είχαν αντιληφθεί τις αρνητικές επιπτώσεις του κουρέματος για την κυπριακή οικονομία

Για την πρόσφατη γκάφα της απώλειας των 3,4 δις υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς η Κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου* Αναστασιάδη (ΝΧΑ) κατηγορεί τον νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη ότι συνομολόγησε την όλη συμφωνία με την Πειραιώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση μαζί της, ο δε Πανίκος Δημητριάδης κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική και την πήρε ο ίδιος ο ΝΧΑ. Ο ίδιος ο ΝΧΑ μάλιστα σε επίσημη δήλωση του που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ,  αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την Πειραιώς, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να τον ευχαριστήσει για την προσωπική του παρέμβαση για το κλείσιμο συμφωνίας, έλεος πια...

Για τα πιο πάνω τραγικά εγκλήματα οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν το τεράστιο έγκλημα σε βάρος της χώρας τους αλλά οι μεν προσπαθούν να επιρρίψουν στους δε την ευθύνη για τα όσα κωμικοτραγικά επεσυνέβησαν και εξακολουθούν και παραμένουν στις θέσεις τους παρά την προδιαγραφόμενη και σίγουρη καταστροφή στην οποία οδηγούμαστε.

Και σαν να μην έφταναν τα πιο πάνω το ΔΗΚΟ (άλλως, η πόρνη της πολιτικής ζωής της Κύπρου) δια του Προέδρου του Μάριου Κάρογιαν, που ανέδειξε στην προεδρία αυτού του δύσμοιρου κράτος, δύο άκρως προβληματικές προσωπικότητες τον (Α)Χριστόφια και τον ΝαιNίκο, έκανε δηλώσεις ότι οσφραίνεται ότι για την εξαγορά από την Tράπεζα Κύπρου το 2008, της χρεοκοπημένης ρώσικης τράπεζας Uniastrum, κάποιοι έχουν φάει μίζες 50 εκατομμυρίων. Από το ηλίθιο και ύποπτο αυτό deal η Τράπεζα Κύπρου μετρά μέχρι σήμερα ζημιές πέραν των 500 εκατομμυρίων.  

Ο αποχαυνωμένος και ανώριμος πολιτικά κυπριακός λαός θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μείνει για πολύ ακόμη απαθής και αδιάφορος. Δεν είναι μόνο το πιο πάνω γεγονός ότι οι απατεώνες και διεφθαρμένοι πολιτικοί και τραπεζίτες πήραν από την τσέπη του 17,4 δις, το επαναλαμβάνω και ολογράφως για να το εμπεδώσετε ‘’δεκαεπτά χιλιάδες τετρακόσια εκατομμύρια. Πέραν των πιο πάνω, είναι γενικά και το γεγονός ότι η βαθιά πολιτικοοικονομική διαφθορά και αρρωστημένη κομματοκρατία έχει παραλλάξει και απαξιώσει κάθε έννοια πατριωτισμού. Όσα θεωρούσαμε μέχρι τώρα πολιτικά και εθνικά αυτονόητα τώρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αμφισβήτησης και ο πολίτης πλέον πάνω στη απόγνωση του θα είναι απρόβλεπτος και βίαιος.
Η εκμετάλλευση του μέσου εργαζόμενου πολίτη και η καταλήστευση του μικροκαταθέτη θα οδηγήσει σύντομα στην διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η οποία θα οδηγήσει με την σειρά της, στην διάσπαση της όποιας κοινωνικής συνοχής απέμεινε μετά την καταλήστευση του χρηματιστηρίου το 1999-2000, πολύ δε φοβάμαι ότι αυτό θα οδηγήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε μια άναρχη ταξική σύγκρουση.

Τα δύσκολα που βιώνουμε σήμερα θα φαντάζουν σύντομα μικρά και αθώα κυματάκια μπροστά στο κοινωνικοοικονομικό τσουνάμι που πρόκειται  σύντομα να ακολουθήσει. Η ανεργία η φτώχεια και η ανέχεια έχει ήδη αρχίσει να εισβάλλει σε πολλά κυπριακά σπίτια. Η πρώτη κατοικία με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αρχίσει σύντομα να κινδυνεύει με κατάσχεση. Και όπως είπε και ο ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝ: ‘’Ελπίζω οι πρώτες τουφεκιές από τους δυστυχείς ιδιοκτήτες να μην πέσουν στους αθώους δικαστικούς κλητήρες που θα μας κτυπήσουν σύντομα την πόρτα για να μας επιδώσουν δικαστική απόφαση για κατάσχεση του σπιτιού μας. Αν είναι να πέσουν κάποιες τουφεκιές, ας πέσουν, και χαλάλι τους, σε αυτούς τους άθλιους που μας οδήγησαν σε αυτή την εξαθλίωση’’.

Κατά την ρήση του Θουκυδίδη ‘’ Σαν η κοινωνία ευημερεί είναι και οι άνθρωποι ήρεμοι και νομοταγείς, σαν όμως έρθουν τα δύσκολα, λιμός, λοιμός, στάσις, τότε γίνονται βίαιοι και αυτοδικούν διεκδικώντας ο,τι η πολιτεία στάθηκε ανίκανη να τους διασφαλίσει’’.  Ο θεός να βάλει το χέρι του.

* Το Χρυσάνθου παραπέμπει στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο ‘’αδιάφθορος’’ Νίκος Αναστασιάδης στις χρηματιστηριακές του συναλλαγές κατά την διάρκεια της χρηματιστηριακής απάτης του 1999-2000 για να θησαυρίζει σε βάρος των εξαπατημένων επενδυτών και να μην γίνεται αντιληπτός.

Όμηρος Αλεξάνδρου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου