Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟΣ



Διαδικασίες-εξπρές για τις εκποιήσεις ακινήτων προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των €436 εκατ. είναι επώδυνος για τους δανειολήπτες. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 αρχίζουν τα δύσκολα και με την πρώτη κατοικία. Όσοι καθυστερούν να πληρώσουν πάνω από 90 ημέρες τα δάνειά τους, κατατάσσονται στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από 'κει και μετά πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία για να γλιτώσουν το ακίνητο από τον πλειστηριασμό, που θα γίνεται χωρίς την εμπλοκή του Κτηματολογίου όπως ήταν η απαίτηση της Τρόικας. 

Δεκατρία βήματα για εκποιήσεις
Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014 που ετοίμασαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών θα επιτρέπει τη διεξαγωγή πλειστηριασμών και πωλήσεων των υποθηκευμένων ακινήτων. Δεκατρία στάδια θα κρίνουν το τέλος της διαδικασίας, που είτε το ακίνητο θα μείνει στον δανειολήπτη, αν θα μπορέσει να το κρατήσει με τις διευθετήσεις που θα γίνουν με τα πιστωτικά ιδρύματα, είτε θα το χάσει οριστικά.

Το νομοσχέδιο που θα κληθεί να ψηφίσει η να απορρίψει η Βουλή περιλαμβάνει την ακόλουθη διαδικασία:

1 Η διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου μπορεί να ξεκινήσει όταν το ενυπόθηκο χρέος δεν έχει καταστεί πληρωτέο και υπάρχουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών (με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία η περίοδος αυτή είναι 30 ημέρες). Κατά τη διάρκεια των 90 ημερών, ο οφειλέτης δύναται να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους του, σύμφωνα με την περί της Διαχείρισης Καθυστερήσεων Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας ή να ζητήσει υπηρεσίες διαμεσολαβητή. Στις πιο πάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, η προώθηση της διαδικασίας εκποίησης ακινήτου αναστέλλεται. Εντός των 90 ημερών ο οφειλέτης μπορεί επίσης να καταθέσει αίτηση στο Δικαστήριο για οποιονδήποτε λόγο που αφορά στην πιστωτική διευκόλυνση που έχει λάβει από τον δανειστή. Σε τέτοια περίπτωση η προώθηση της διαδικασίας εκποίησης είναι σε αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών.

2 Μετά την πάροδο της περιόδου των 90 ημερών, ο ενυπόθηκος δανειστής δύναται να αποστείλει ειδοποίηση στον οφειλέτη, ζητώντας την αποπληρωμή του οφειλόμενου χρέους μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία της ειδοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ενυπόθηκος δανειστής θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του για πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 30 ημερών, ο οφειλέτης μπορεί και πάλι να προσφύγει στο Δικαστήριο αμφισβητώντας το ποσό που ζητά ο δανειστής ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

3 Σε περίπτωση όπου ο ενυπόθηκος οφειλέτης δεν έχει συμμορφωθεί, ο ενυπόθηκος δανειστής δύναται να επιδώσει στον ενυπόθηκο οφειλέτη δεύτερη ειδοποίηση με την οποία ενημερώνει ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα πωληθεί σε πλειστηριασμό (αναφέροντας ημερομηνία, χώρο και ώρα). Η ειδοποίηση αυτή επιδίδεται όχι λιγότερο από 30 ημέρες πριν από την καθορισμένη ημέρα πλειστηριασμού του ενυπόθηκου ακινήτου. Ο ενυπόθηκος οφειλέτης μπορεί, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης, να καταθέσει αίτηση στο Δικαστήριο, για παραμερισμό της ειδοποίησης της σκοπούμενης πώλησης για τους ακόλουθους λόγους. Οι λόγοι μπορεί να είναι ότι η ειδοποίηση δεν πληροί τις προϋποθέσεις κατά τον τύπο και περιεχόμενο, δεν έχει δεόντως επιδοθεί, η ειδοποίηση έχει αποσταλεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας για καταβολή της πληρωμής προς τον ενυπόθηκο δανειστή.

4 Ο ενυπόθηκος δανειστής επιδίδει παράλληλα ειδοποίηση στον ενυπόθηκο οφειλέτη, όπως εντός 10 ημερών προχωρήσει στον διορισμό αδειούχου εκτιμητή για σκοπούς καθορισμού της αγοραίας αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου. Ο ενυπόθηκος δανειστής θα διορίσει δεύτερο εκτιμητή.

5 Οι δύο εκτιμητές, ταυτόχρονα και ανεξάρτητα, χωρίς να διαβουλεύονται μεταξύ τους και χωρίς να ανακοινώσουν την εκτίμησή τους, πρέπει να παραδώσουν τις εκτιμήσεις τους στον ενυπόθηκο οφειλέτη και στον ενυπόθηκο δανειστή, μέσα σε 30 ημέρες από τον διορισμό τους.

6 Αν η διαφορά των 2 εκτιμήσεων της αγοραίας αξίας του ακινήτου δεν υπερβαίνει το 25%, τότε ως αγοραία αξία θα λογίζεται ο μέσος όρος των δύο εκτιμήσεων.

7 Σε περίπτωση όπου η διαφορά μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είναι ίση ή μεγαλύτερη από 25%, ο δανειστής οφείλει μέσα σε 5 μέρες, από την ημέρα παράδοσης των εκθέσεων εκτίμησης, να ζητήσει από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου τον διορισμό τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή. Αυτός  εντός 30 ημερών, ετοιμάζει τρίτη ανεξάρτητη εκτίμηση του ακινήτου και παραδίδει αντίγραφο της έκθεσης εκτίμησής του στον δανειστή και στον ενυπόθηκο οφειλέτη.

8 Ως αγοραία αξία του ενυπόθηκου ακινήτου θα λογίζεται ο μέσος όρος των 2 πλησιέστερων, από τις 3 εκτιμήσεις.

9 Η αρχική προσπάθεια πώλησης διενεργείται από τον ενυπόθηκο δανειστή μόνο με πλειστηριασμό και στον πλειστηριασμό αυτό ισχύει επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Κανένα ενυπόθηκο ακίνητο δεν μπορεί να πωληθεί κάτω από την επιφυλασσόμενη τιμή.

10  Σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός δεν καταλήξει σε πώληση του ακινήτου, ο δανειστής μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω προσπάθειες πώλησης του ακινήτου (μέσω νέων πλειστηριασμών ή πωλήσεων με άλλους τρόπους) για περίοδο 3 μηνών, με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης, η οποία παραμένει στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου.

11 Εάν το ενυπόθηκο ακίνητο δεν πωληθεί, η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό όχι χαμηλότερο από το 50% της αγοραίας αξίας του ακινήτου, για περίοδο 9 μηνών, στην οποία συνεχίζονται οι προσπάθειες πώλησης του ακινήτου. Με τη συμπλήρωση και αυτής της περιόδου η διαδικασία εκτίμησης επαναλαμβάνεται με την επιφυλασσόμενη τιμή να συνεχίζει να μην είναι χαμηλότερη από το 50%.

12 Ο ενυπόθηκος δανειστής έχει την επιλογή να αγοράσει ο ίδιος το ενυπόθηκο ακίνητο μόνο μετά τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη της διαδικασίας εκποίησης.

13 Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όσο το ενυπόθηκο ακίνητο δεν έχει πωληθεί.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε σήμερα τον κυπριακό λαό ότι η κύρια κατοικία θα προστατευθεί. Και αφού η δήλωσε έγινε από τον Πρόεδρο κατά την άποψη μου θα πρέπει να περιμένετε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή ο κόσμος θα ξεσπιτωθεί. Δεν έχω καμία εμπάθεια κατά του Προέδρου αλλά αν κρίνω από ανάλογες  κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις περί εκσυγχρονισμού και απονομής δικαιοσύνης προεκλογικά και αποφυγής του κουρέματος καταθέσεων μετεκλογικά αυτό με κάνει να ανησυχώ ότι σίγουρα η κύρια κατοικία δεν θα προστατευθεί γιατί απλά ο Πρόεδρος ήταν και παραμένει αναξιόπιστος.

Τα πιο πάνω 13 σημεία αποδεικνύουν πόσο δύσκολη θα είναι η ζωή των κυπρίων τα επόμενα χρόνια. Το πιο πάνω νομοσχέδιο δείχνει το σκληρό πρόσωπο της Τρόικας και του τοποτηρητή και υποχείριου της, της  κυβέρνησης Αναστασιάδη. Αν πάρουμε για παράδειγμα την τιμή πώλησης αυτή θα είναι το 80% της τιμής εκτίμησης που με βάση τις σημερινές συνθήκες της αγοράς οι τιμές είναι ήδη χαμηλές λόγω της οικονομικής κρίσης. Εάν σε 3 μήνες δεν πωληθεί στο 80% τότε η επιφυλασσόμενη τιμή θα κατέβει στο 50% της εκτιμημένης τιμής. Εδώ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί κάποιος αγοραστής να ενδιαφερθεί να αγοράσει στο 80% και να μην περιμένει να αγοράσει στο 50%; Γιατί να αγοράσει κάποιος ξένος τα σπίτια μας στο 50% της αξίας τους και να μην κάνει κούρεμα ανάλογου ποσού στο δάνειο η τράπεζα μια που η ίδια φέρει τεράστια ευθύνη για τον ανεξέλεγκτό δανεισμό που προηγήθηκε; Μια τέτοια διαδικασία κατά την άποψη μου θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την όπια οικονομία μας απέμεινε. Αναρωτήθηκαν οι κυβερνώντες τι σημαίνει κάποιος που έχασε την δουλειά του λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν οι πολιτικοί και οι εταίροι τους οι τραπεζίτες να πουλιέται το σπίτι του σε εξευτελιστική τιμή;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με δηλώσεις τους διαλαλούν υποκριτικά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο ενώ γνωρίζουν ότι η Κύπρος κυβερνάτε από την Τρόικα και ότι Κυβέρνηση και Βουλή απλά υπακούουν και διεκπεραιώνουν. Να είστε βέβαιοι ότι θα δούμε ανάλογα καραγκιοζιλίκια όπως και σε άλλες ψηφοφορίες στο παρελθόν που αφορούσαν μνημονιακά νομοσχέδια. Υπολογίζω ότι θα συρθούν στην ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου με ανεπαίσθητες αλλαγές για το θεαθήναι και για να στραβώσουν τα αφελή αμνοερίφια τους

Ο ίδιος ο Αναστασιάδης και οι ομοϊδεάτες του έδωσαν το 1974 το 40% της Κύπρου στους Τούρκους, κατέκλεψαν τις οικονομίες του λαού στο χρηματιστήριο το 1999 και τώρα διευκολύνουν τους ξένους επενδυτές να αρπάξουν την υπόλοιπη κυπριακή γη έναντι πινακίου φακής.  Θέλω να πιστεύω ότι ο κύπριος πολίτης θα αντιδράσει δυναμικά απέναντι στις μεθοδεύσεις της Τρόικας και του δίδυμου της αμαρτίας και της καταστροφής που ακούει στο όνομα  Κομματοκρατία – Τραπεζοκρατία, αν όχι, μας αξίζουν ακόμη και χειρότερα.

Όμηρος Αλεξάνδρου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου