Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013











Ο εικονιζόμενος ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ που συνομιλεί στο προεδρικό με τον Πρόεδρο κ Αναστασιάδη, υπό το άγρυπνο βλέμμα του ‘’Λίο’’…. (το σκυλάκι του προέδρου), άλλο και αυτό…, πριν από 3 περίπου μήνες αμφισβητήθηκε έντονα και ευθέως από τον Πρόεδρο λόγω του ότι έπαιζε και παίζει το ‘’παιχνίδι’’ της τουρκικής πλευράς. Μάλιστα δε με επιστολή του τότε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Πρόεδρος ζήτησε επιτακτικά την αντικατάσταση του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όμως ούτε καν απάντησε στον πρόεδρο δείχνοντας του ξεκάθαρά πόσο τον υπολογίζει. Αντί ο Πρόεδρος τότε να επιμείνει στην αντικατάσταση του, όχι μόνο για λόγους αξιοπρέπειας αλλά και για να κερδίσει με αυτό τον τρόπο χρόνο για να ασχοληθεί με την διαλυμένη οικονομία, καθώς επίσης και για να κάνει καλύτερο σχεδιασμό στο κυπριακό, δεδομένων μάλιστα και των ευρύτερων γεωπολιτικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν λόγω της ανεύρεσης φυσικού αερίου, πήρε πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό με πρωταγωνιστή τον τουρκόφιλο Ντάουνερ. Ακόμη και ο σκύλος του ο Λίο δεν θα έβαζε την ουρά του στα σκέλια με τόση ευκολία όπως έκανε ο Πρόεδρος. Χθες ο  Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μετά από συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του στην Νέα Υόρκη για το κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, Πρόεδρο Αναστασιάδη τελεσίγραφο τεσσάρων ημερών, αν είναι δυνατόν!! για να αποδεχθεί την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών χωρίς προηγουμένως να ξεκαθαρίσει η βάση πάνω στην οποία οι συνομιλίες θα διεξάγονται και που ήταν το προαπαιτούμενο της δικής μας πλευράς.  
Ενώ ο κ. Αναστασιάδης δήλωνε προεκλογικά, και πολύ σωστά, ότι οι προτεραιότητα του σε περίπτωση εκλογής του δεν θα ήταν η επανέναρξη συνομιλιών αλλά η επανόρθωση πρώτα της οικονομίας για να μην αποτελεί η ελληνοκυπριακή πλευρά το απελπιστικά αδύναμο μέρος στις συνομιλίες, έκαμε στροφή 180 μοιρών και πήρε μάλιστα και πρωτοβουλία για επανέναρξη τους.  Και ενώ ο Πρόεδρος το τελευταίο διάστημα ανάλωνε τις δυνάμεις του στο εσωτερικό μέτωπο, προς τέρψιν και των πολιτικών του εταίρων, με τις γνωστές του πατριωτικές κορόνες, δεσμεύσεις  και πύρινες δηλώσεις, ότι η βάση των συνομιλιών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πριν την έναρξη διαλόγου με κοινή δήλωση στην οποία θα δεσμευόταν και η τουρκική πλευρά, καθώς επίσης και για εμπλοκή και της Ε.Ε στις συνομιλίες, στη Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΟΗΕ εξελισσόταν ένα οργιώδες παρασκήνιο, πίσω από το οποίο βρισκόταν η ομάδα Ντάουνερ και διπλωμάτες από την Βρετανία, προκειμένου να παρακαμφθεί η απαίτηση της δικής μας.
Ακόμη και η ‘’κουτσή Μαρία’’ γνώριζε εδώ και χρόνια ότι ο κ. Ντάουνερ είχε ατζέντα και σαφείς ανθελληνικούς στόχους στο κυπριακό από τότε που διορίστηκε. Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος να επιλέξει  να συγκρουστεί μαζί του με τρόπο που να μην αφήνει άλλη επιλογή στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε, παρά την αντικατάστασή του για να δοθεί χρόνος στην πλευρά μας για καλύτερη προετοιμασία, επέλεξε με την ομάδα των Νενέκων και Ανανιστών που τον περιστοιχίζουν, να παίξει το παιχνίδι Ντάουνερ.  
Στο ίδιο έργο θεατές. Η πολυδιαφηζόμενη, από κάποια ΜΜΕ και πολιτικών δυνάμεων που τον στήριξαν, ικανότητα και ευελιξία του κ. Αναστασιάδη προεκλογικά, ότι μπορεί να πετύχει κάτι καλό στο κυπριακό και η δική του άστοχη πρωτοβουλία μετεκλογικά για επανέναρξη των συνομιλιών τείνει να εξελιχθεί σε κατάρα και μπούμερανκ για την δική μας πλευρά. Να δείτε που πάλιν θα μας μιλά για πιστόλι στο κρόταφο όπως έγινε και στο Ευροκρουπ στο θέμα του κουρέματος των καταθέσεων. Πώς τα καταφέρνει τελικά ο Πρόεδρος να αυτοπαγιδεύετε σε όλα, είναι ένα θέμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν πολιτικοί και όχι μόνο επιστήμονες. Άκουσον, άκουσον, θράσος ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε να μας δηλώνει τηλεγραφικά  «Έχεις τέσσερις ημέρες να αποφασίσεις». Αν είναι δυνατόν! Θέλω να πιστεύω ότι, δεν είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος που επιδίωξε κάτι τέτοιο προκειμένου να διευκολυνθεί και να προωθήσει τις ενδόμυχες προθέσεις του στο πλαίσιο ενός σκηνικού απειλών και διλημμάτων όπως έπραξε και το 2004 με το σχέδιο Ανάν. Από την άλλη και αν ακόμη, αυτό το αυτοκαταστροφικό σενάριο επέλεξε, δυστυχώς για τον ίδιο, ήρθε ενωρίτερα απ’ ότι αυτός περίμενε. Μακάρι να μην είναι έτσι τα πράγματα και να είχε άλλο επικοινωνιακό σχέδιο που μα μην του βγήκε. Ο  κ. Αναστασιάδης, όπως και ο κ. Χριστόφιας την προηγούμενη πενταετία, φαίνεται να έπεσε θύμα του αυτοσχεδιασμού και του  ιδεαλισμού του. Αυτής της επικίνδυνης τακτικής και της αλπακόλα πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών που μας έχει φέρει ένα βήμα πριν την διχοτόμηση.
Ο κ. Αναστασιάδης δεν απέτυχε μόνο στην εσωτερική διακυβέρνηση και κυρίως στην οικονομία, για την οποία δεν φαίνεται να έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά φαίνεται να φλερτάρει και με αποτυχία και στο κυπριακό, εκεί δηλαδή που κάποιοι, πονηρά και υστερόβουλα του απέδιδαν ικανότητες που αποδείχθηκε δυστυχώς ότι δεν διαθέτει. Με την τακτική και τους χειρισμούς του, έχει υποστεί τον απόλυτο εξευτελισμό. Με το τελεσίγραφο των τεσσάρων ημερών που έστειλε ο Γ.Γ του Ο.Η.Ε, καθ’ υπόδειξη Ντάουνερ, ένα είναι το συμπέρασμα που βγαίνει ότι, όχι μόνο δεν έχει λόγο στη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να κάνει ακριβώς ότι του ζητούνε,  όπως συμβαίνει και στο θέμα της οικονομίας με την Τρόικα. Αν ακόμη του έχει απομείνει ίχνος αξιοπιστίας και πολιτικής αξιοπρέπειας, θα πρέπει το συντομότερο να διαολοστείλει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, να μετακαλέσει ειδικούς για να βοηθήσουν στην επανόρθωση της οικονομίας, γιατί μια δυνατή οικονομία σε συνδυασμό και με την ανεύρεση φυσικού αερίου αλλάζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες και πολιτικούς συσχετισμούς και μας εξασφαλίζουν τεράστια διαπραγματευτικά χαρτιά για να πετύχουμε μια ανεχτή λύση στο πολιτικό μας πρόβλημα
Όμηρος Αλεξάνδρου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου