Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

<<ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ - Με 1.343 αναφορές για την Κύπρο>>

<<ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ - Με 1.343 αναφορές για την Κύπρο>>


Έντονο άρωμα... Καραϊβικής έχει η κυπριακή παρουσία στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα ο «Π». Η εφημερίδα μας απέκτησε πρόσβαση στο σύνολο της λίστας, από την οποία προκύπτει ότι 1.343 εγγραφές έχουν σχέση με την Κύπρο.

Το ενδιαφέρον για την εν λόγω λίστα, που περιλαμβάνει ονόματα καταθετών στην HSBC Ελβετίας, ανανεώθηκε μετά τις νέες αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων. Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τα οποία συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.



Παρθένες Νήσοι
Από την πρώτη επεξεργασία των δεδομένων των κυπριακών εγγραφών στη λίστα, προκύπτει ότι μόνο δύο αφορούν φυσικά πρόσωπα, τους Ανδρέα Σπυρίδη και Πέτρο Βάλκο. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που εμφανίζονται είναι εταιρείες υπό δικαιοδοσία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI Business Company) και η σχέση με την Κύπρο προκύπτει από το γεγονός ότι εμφανίζουν διευθύνσεις αλληλογραφίας εντός της χώρας, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία και εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές είναι η Christabel Corporate Services, από τη Λεμεσό.
Επίσης στον κατάλογο περιέχονται, ως αυτόνομες οντότητες, δύο δικηγορικά γραφεία, τα Kinanis - Pyrgou & Co και Andreas Geroghadjis & Co, και δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι Meridien Corporate Services Ltd και Proteas Consulting & Services Limited. Επίσης στη λίστα εντοπίσαμε και μια εταιρεία με την επωνυμία Columbia Hotels & Resorts Limited, υπό δικαιοδοσία Βρετανικών Παρθένων Νήσων.
Υπό κυπριακή δικαιοδοσία, με τη μορφή ιδιωτικής εταιρείας, εμφανίζονται μόνο τρεις: η BNS OIL FIELD SERVICES, CLOUTIER HOLDINGS LIMITED και KCS OIL & GAS EXPLORATION LIMITED.
Η εφημερίδα «Τα Νέα», που συμμετέχει στην έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, δημοσίευσε χθες εκτενές ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα, υπό τον τίτλο «Swissleaks: Υπόγειες διαδρομές με Κύπρο». Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για λίστα «δίδυμη» της ελληνικής, με βαριά ονόματα που κρύβονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες.
Τα πρωτότυπα δεδομένα της λίστας Λαγκάρντ, με τις καταθέσεις, αποσπάστηκαν από τους υπολογιστές της HSBC από έναν πρώην υπάλληλο της τράπεζας που μετατράπηκε σε πληροφοριοδότη, τον Ερβέ Φαλσιανί, και παραδόθηκαν στις γαλλικές αρχές το 2008. Η «Le Monde» έλαβε το υλικό επεξεργασμένο από τις γαλλικές αρχές και το μοιράστηκε με το ICIJ, με τη συμφωνία ότι μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων θα «κοσκίνιζε» αυτά τα δεδομένα. Η εφημερίδα «Τα Νέα» ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης από την Ελλάδα που συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα. Από τα απόρρητα στοιχεία που διέρρευσαν φωτίζεται ο ρόλος της τράπεζας στους μηχανισμούς των εταιρειών offshore που προσφέρουν ανωνυμία και φορολογικό καταφύγιο. Ακαδημαϊκοί αναφέρουν ότι σχεδόν 7 τρισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους ενώ οι διαφυγόντες φόροι για τις χώρες ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια.



Τα γραφεία
Τα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία και εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που εμφανίζονται στη λίστα κάτω από την εγγραφή complete address (πλήρης διεύθυνση) και μέσω των οποίων προκύπτει η διασύνδεση με την Κύπρο είναι:
-Αlpha IBC
-Kinanis-Pyrgou & Co.
-CORPORATERRA LTD
-Emerald Consulting Limited
-Menwin Business Consultants
-Christabel Corporate Services
-ALFASERVE CONSULTANTS LIMITED
-INTERSTATUS BUSINESS SERVICES LIMITED
-HLB Afxentiou Limited
-CHRYSANTHOU & CHRYSANTHOU
-Meridien Trust Corporate and Fiduciary Services Ltd
-PPB Inc
-Kalhua (Holdings) Ltd
-Christodoulos G. Vassiliades & Co.
LLC
-KPM Consulting Group
-Flexi International LLC
-INTERSTATUS BUSINESS SERVICES LIMITED
-Andreas Georghadjis & Co
-Caratfin Limited
-Andreas S. Petrou Law Office
-Proteas Consulting & Services Limited
-Fenchurch Corporate Services Limited
-IFG TRUST (CYPRUS) LTD
-Midland Consult (Cyprus)
-Neonplace Limited
-Cyworld Group of Companies
-Neonplace Limited
-Flexi International
-Christos Patsalides & Associates Advocates & Legal Consultants
-Cyproman Services
-Hermes S. Stylianides & Co.
-Michael & Liasides LLC
-Rosebery Services Ltd
-Global Offshore Corporate Services Ltd
-Eliades Paschalides Haojianastassious & Co
-Fantera Limited
-Midland Consult (Cyprus)
-Georghios Colocassides & Co Advocates - Legal Consultants
-Wymering Management Limited
-Eracleous & Eracleous
-DEMETRIOS A. DEMETRIADES & CO. LAW OFFICES
-Bextrum Secretarial Services Limited
-Sinirma Limited


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου