Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΤΟΝ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Παρακολούθησα την πρόσφατη ‘’ανάκριση’’ του πρώην αφεντικού της πτωχεύσασας Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας από την τηλεόραση ‘’Σίγμα’’ και αυτό που ένοιωσα στο τέλος ήταν ντροπή και οργή. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος μπορεί να έχει το χάρισμα και την ικανότητα να κάνει το άσπρο μαύρο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά από την άλλη το τηλεοπτικό κανάλι όφειλε να μεριμνήσει ούτως ώστε απέναντι του να βρίσκονται ειδικοί οικονομολόγοι με περγαμηνές στο Banking και όχι ημιμαθείς δημοσιογράφοι. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης ήταν ότι ακόμα και στις πιο εύλογες, αν και προαποφασισμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Βγενόπουλος έδινε διάτρητες απαντήσεις χωρίς οι δημοσιογράφοι να μπορούν να επανατοποθετηθούν και να τον αντικρούσουν. Δυστυχώς με το πέρας της εκπομπής διεφάνει ότι Βγενόπουλος αν και είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ένοχος της κατάρρευσης της Λαϊκής Τράπεζας κέρδισε και πάλιν το επικοινωνιακό παιχνίδι.  
Σαν επαγγελματίας Λογιστής – Ελεγκτής και Σύμβουλος Επιχειρήσεων και χωρίς  ιδιαίτερη και εξειδικευμένη  γνώση στο Banking αν ήμουν στην θέση των δημοσιογράφων η/και αναλυτών θα έθετα στον κύριο Βγενόπουλο τα εξής απλά ερωτήματα που αφορούν τις αρχές του Banking:
 (A) Μια τράπεζα  δεν πρέπει να δανείζει περισσότερα από το 80% των καταθέσεων της. Η τραπεζική πείρα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αποδείξει ότι οι μόνες τράπεζες που δεν κινδύνευσαν με χρεοκοπία  είναι αυτές που τηρούν αυτή την αρχή και δανείζουν μέχρι το 80% των καταθέσεων τους. Από το 2007 που ανέλαβε ο Βγενόπουλος  αγνόησε εντελώς αυτήν την αρχή και συνέχισε να δανείζει μέχρι και  το 125% των καταθέσεων της με αποτέλεσμα το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπισε η Λαική  Τράπεζα.  Ακόμα και η πρόνοια να δανείζει μια τράπεζα μόνο το 30% των καταθέσεων ξένων καταθέσεων δεν εφαρμόστηκε και συνεπώς τα τεράστια ρώσικα κεφάλια αποδείχθηκαν μπούμερανγκ για ολόκληρη την οικονομία.

(Β) Μια άλλη σημαντική αρχή της τραπεζικής, είναι ότι δεν δανείζεις ποτέ  περισσότερα από το 15% του κεφαλαίου σου σε ένα δανειζόμενο , ακόμη και αν ο δανειζόμενος είναι κράτος. Τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Λαϊκή και που κουρεύτηκαν το καλοκαίρι του 2011, με την ανοχή του αχάπαρου Δημήτρη Χριστόφια, ήσαν πολύ περισσότερα από όλο το κεφάλαιο της

(Γ) Άλλη μια αρχή που πρέπει να εφαρμόζει έναν υγιές τραπεζικό συγκρότημα είναι η πλήρης εφαρμογή των κανόνων της περίφημης ‘’Εταιρικής Διακυβέρνησης’’ που αν και στα χαρτιά υπήρχε, οι βασικοί της κανόνες παραβιάστηκαν βάναυσα και ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη κατά την διάρκεια της θητείας του ‘’πολύξερου τραπεζίτη’’ Ανδρέα Βγενόπουλου.
(Δ) Μια τράπεζα δεν πρέπει ποτέ να δίνει δάνεια (μετοχοδάνεια), ιδιαίτερα σε μια υφεσιακή οικονομία, σε πελάτες της και μη για αγορά μετοχών της ιδίας τράπεζας η και των εταιρειών που ανήκουν στο ίδιο συγκρότημα. Ο αθεόφοβος ο Βγενόπουλος έδωσε τεράστια τέτοια δάνεια ακόμα και σε μοναχές, χωρίς άλλη εξασφάλιση εκτός από τις ίδιες τις μετοχές που αγοράστηκαν.
(Ε) Ο σωστός τραπεζίτης όταν εξετάζει την παραχώρηση ενός δανείου δεν βλέπει μόνο την εξασφάλιση π.χ ακίνητο η άλλο Collateral, αλλά πρώτιστα εξετάζει τα εισοδήματα του δανειζόμενου και ιδιαίτερα την ικανότητα του να εξυπηρετεί τις δόσεις του. Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις που οι αξιωματούχοι της Λαϊκής, αλλά και των υπόλοιπων τραπεζών, δεν εξέταζαν σχολαστικά ούτε το ένα ούτε το άλλο γιατί σκοπός τους ήταν η κερδοσκοπία και τα παχουλά τους μπόνους. Κάποιος γνωστός μου μου είπε την εξής ιστορία: ‘’Έκανα αίτηση για δάνειο  στην Λαϊκή Τράπεζα και μου ζήτησαν εκτίμηση του σπιτιού μου που θα έβαζα για εξασφάλιση του δανείου. Πήγα σε ένα γνωστό μου εκτιμητή και μου έκανε μια αντικειμενική εκτίμηση του ακινήτου μου. Όταν την πήγα στον διευθυντή υποκαταστήματος της Λαϊκής μου είπε, να την αγνοήσουμε και να σε στείλω σε ένα δικό μου εκτιμητή για να σου κάνει μια πολύ πιο ψηλή εκτίμηση για να σου δώσω μεγαλύτερο δάνειο. Έτσι και έγινε, τώρα δεν είμαι σε θέση να πληρώσω την δόση μου και κινδυνεύει το σπίτι μου’’ Ο ιδιωτικός δανεισμός στην Κύπρο σαν ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Κύπρου είναι ίσως ο ψηλότερος ανά την υφήλιο και ξεπερνά το 300% του ΑΕΠ.
Ο Βγενόπουλος προς το τέλος της εκπομπής και σε μια προσπάθεια του να αποτρέψει περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου του στο μέλλον, έριξε τις βόμβες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και του Μιλόσεβιτς που προηγήθηκαν της παρουσίας του στην Λαϊκή Τράπεζα, προκειμένου να εκβιάσει τις αμαρτωλές πολιτικές και εποπτικές ηγεσίες της κυπριακής πολιτείας. Οι αναφορές του Ανδρέα Βγενόπουλου στο  ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και το θησαυρό του Μιλόσεβιτς που πέρασε από την Κύπρο, επαναφέρει στο προσκήνιο την αμαρτωλή ιστορία που είχε βάλει την Κύπρο στο εδώλιο για υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια της εκπομπής,  ο ίδιος κατέχει στοιχεία σχετικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την εμπλοκή της Λαϊκής Τράπεζας και είναι αποφασισμένος να τα παραχωρήσει στην Ερευνητική Επιτροπή.
Οι σακούλες με τα εκατομμύρια. Η ιστορία που έχει βγει ήδη στη δημοσιότητα και μάλιστα είχε απασχολήσει τον διεθνή τύπο εκτυλίχθητε την εποχή που είχε επιβληθεί εμπάργκο στη Σερβία μετά τον εμφύλιο. Τότε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χρησιμοποιούσε την Τράπεζα Μπεογκράντσκα σαν προσωπικό θησαυροφυλάκιο ενώ μετά την επιβολή του εμπάργκο τη θέση της πήρε η Λαϊκή Τράπεζα στην οποία έστελνε σακούλες με εκατομμύρια μέσω αεροδρομίου Λάρνακας. Σε εκείνη την υπόθεση υπήρξε και εμπλοκή του Δικηγορικού Γραφείου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος μάλιστα είχε κινηθεί νομικά εκείνη την εποχή εναντίον των Financial Times που είχαν δημοσιεύσει σχετικά ρεπορτάζ. Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της δίκης ανάγκασε στο τέλος  τον τότε Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο να αποσύρει την αγωγή του και να πληρώσει όλα τα έξοδα τους Financial Times. Για την ιστορία αναφέρω ότι ο  ίδιος ο Τάσος Παπαδόπουλος, το δικηγορικό γραφείο του οποίου ενέγραψε οκτώ υπεράκτιες εταιρίες συνδεδεμένες με την Μπεογκράντσκα, υποστήριξε ότι τα χρήματα έρχοταν στην Κύπρο για να γίνουν αγορές για λογαριασμό της Γιουγκοσλαβίας παρακάμπτοντας το εμπάργκο. Συνολικά υπολογίζεται ότι εκείνη την εποχή πέρασαν από την Κύπρο πέραν των 2 δισεκατομμυρίων δολάρια

Ο διεθνής τραπεζικός κολοσσός HSBC κατείχε πριν την έλευση του Βγενόπουλου το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας. Το 2004, η HSBC είχε εκδηλώσει την επιθυμία  ν’ αγοράσει μεγαλύτερο ποσοστό, πέραν του 51% αλλά ο Τάσος Παπαδόπουλος  και ο διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής  Κίκης Λαζαρίδης  για δικούς τους λόγους δεν της το επέτρεψαν.  Η στάση αυτών των  δύο διεφθαρμένων κολλητών φίλων αποδείχθηκε μοιραία για την σημερινή μας κατάντια γιατί οδήγησε την HSBC, με την τεράστια τεχνογνωσία που είχε στο Banking, να πουλήσει το μερίδιο της μεταγενέστερα στο ολετήρα της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλο με αποτέλεσμα τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Οι χειρισμοί του Τάσου Παπαδόπουλου και του κολλητού του φίλου Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας Κίκη Λαζαρίδη στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και των κλεμμένων χρημάτων του Γιουγκοσλαβικού λαού αποδείχθηκαν καταστροφικοί για την Λαϊκή Τράπεζα και κατ’ επέκταση για την Κυπριακή οικονομία. Η όλη στάση  της τότε  κυπριακής πολιτείας, αποθάρρυναν την HSBC από την αύξηση του ποσοστού της με αποτέλεσμα να πέσουμε στα χέρια του Βγενόπουλου. Το παράδειγμα του δικηγορικού γραφείου του Τάσου Παπαδόπουλου στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος ακολούθησαν μεταγενέστερα  και άλλα δικηγορικά γραφεία που ανήκουν σε ψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα. Το γραφείο του Νίκου Χρυσάνθου Αναστασιάδη (ΝΧΑ) έχει αρκετές φορές κατηγορηθεί για ανάλογες πρακτικές κυρίως με ρώσικα κεφάλαια. Κατηγορείται επίσης ότι εκτός από κεφάλαια του στενού οικογενειακού του κύκλου έχει φυγαδεύσει στο εξωτερικό και τεράστια κεφάλαια πελατών του προκειμένου να γλιτώσουν το κούρεμα. Για το μικρόψυχο ανθρωπάκι που ακούει στο όνομα Δημήτρης Χριστόφιας τι να πει κανείς μια που διαθέτει ελαφρυντικά όπως αυτό ‘’του ακαταλόγιστου των πράξεων του’’; Ξόδευε ο ανόητος 1,5 δις περισσότερα κάθε χρόνο από τα έσοδα του κράτους για μία 5ετία, και τώρα επιμένει μαζί με το κόμμα του ότι για την πτώχευση της Κύπρου φταινε μόνο οι τράπεζες και ο καπιταλισμός.  

Τελειώνοντας θα επαναλάβω και πάλιν φορτικά ότι για όλα τα δεινά τα οποία υποφέρει η Κύπρος και ο λαός της σήμερα δεν φταίνε οι ξένοι, οι οποίοι ομολογουμένως μας φέρθηκαν πάρα πολύ σκληρά, φταίει το ελεεινό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο και εμείς οι πολίτες που το ανεχθήκαμε και εξακολουθούμε να μην αναλαμβάνουμε δράση για να το στείλουμε στο αγύριστο.

Όμηρος Αλεξάνδρου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου