Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

<<Harvard: Ελλάδα και Κύπρος να εγκαταλείψουν άμεσα το ευρώ - Μόνο έτσι θα σωθούν!>>

«Τα προγράμματα λιτότητας έχουν απολέσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους»
Το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου θα ήταν πιο ευοίωνο, εάν αποχωρούσαν από την Ευρωζώνη!
Το άνωθεν εκτιμά το Harvard Business Review, το οποίο καλεί την Αθήνα και την Λευκωσία να εγκαταλείψουν το ευρώ.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η εφαρμόζουσα λιτότητα τείνει προς αποτυχία και στις δύο χώρες της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, στην περίπτωση της Ελλάδας η oικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, καθώς η ύφεση σωρευτικά ανέρχεται στο 25% , η ανεργία υπερβαίνει το 25% και το επίπεδο ζωής έχει καταβαραθρωθεί.
«Τα προγράμματα λιτότητας έχουν απολέσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους» αποφαίνεται το Harvard.
Όταν οι κυβερνήσεις περιορίζουν τη δημοσιονομική τους επέκταση, τότε η οικονομία τείνει προς ύφεση.
Βέβαια, το αμερικανικό πανεπιστήμιο αναγνωρίζει ορισμένα άλλοθι στην επιλογή της λαθεμένης πολιτικής, όπως για παράδειγμα ο υπέρογκος δημόσιος τομέας και το υψηλό χρέος.
«Η έξοδος της Ελλάδας και της Κύπρου από την Ευρωζώνη συνιστά ένα εφικτό – ευδιάκριτο ενδεχόμενο» τονίζει το Harvard, προσθέτοντας πως οι επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης στην Ευρώπη παραμένουν αδιευκρίνιστες.
«Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα και στην Κύπρο να αναλάβουν τα κλειδιά της οικονομικής, δημοσιονομικής και νομισματικής τους πολιτικής
» υπερθεματίζει.
«Ελλάδα και Κύπρος δεν χρειάζεται να είναι μέλη της Ευρωζώνης για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Η Κύπρος πέτυχε την υψηλότερη ανάπτυξη την περίοδο 1980 - 2004, ήτοι πριν την είσοδο στο ευρώ.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη, συνεχίζει χαρακτηριστικά, θα επέλθει ακόμη ταχύτερα, εάν οι δύο χώρες υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του δημοσίου, η αύξηση της εργασιακής ευελιξίας, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η τόνωση των άμεσων διεθνών επενδύσεων και ο πλήρης έλεγχος του χρέους.
Παράλληλα, το σχετικά φθηνό εγχώριο νόμισμα θα συμβάλλει στην τόνωση των εξαγωγών, του real estate, της μεταποίησης, των αγροτικών προϊόντων και των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός.
Τέλος, το Harvard καλεί τις ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις να στραφούν στο εξωτερικό και τις εξαγωγές, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν το όφελος του φθηνού νομίσματος.
«Η λύση της εξόδου από το ευρώ και η αξιοποίηση των ωφελειών του εγχώριου νομίσματος είναι σαφώς προτιμότερη από την παραμονή στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή της λιτότητας» καταλήγει χαρακτηριστικά το Harvard.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου