Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ ΠΑΛΛΟΥΚΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Με αφορμή την ανάγκη ψήφισης του νόμου σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου, αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά το θέμα του υπερδανεισμού των 30 δήμων με εγγυητή την Κυπριακή Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το κύπριο φορολογούμενο. Όπως είναι γνωστό το ύψος των δανείων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα. Ναι αγαπητοί μου, η μικροσκοπική Κύπρος με μόλις 4 πόλεις έχει 30 δήμους που απασχολούν 3300 υπαλλήλους, οι μισθοί των οποίων μαζί με τους 380 εκλελεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους ανέρχονται σε 135 εκ. ετήσια, ενώ τα συνολικά τους έξοδα ανέρχονται σε 270 εκ. Δηλαδή το 50% των εξόδων των δήμων αφορά μισθούς, αποτελούν δε μαζί με τους ημικρατικούς οργανισμούς ΑΤΗΚ και ΑΗΚ μια μικρογραφία της διεφθαρμένης Κυβερνητικής Μηχανής. Την πιο πάνω κατάσταση δημιούργησε διαχρονικά το αμαρτωλό κομματικό κατεστημένο με τους ανεξέλεκτους διορισμούς ημετέρων όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κυβερνητική μηχανή. Αν συνυπολογήσει δε κανείς ότι οι μισθοί που παίρνουν οι πιο πάνω είναι υπερδιπλάσιοι από τον μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα τότε δεν πρέπει να αναρωτιέται γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πτωχεύσει. Με δοσμένη την καταβαράθρωση της κυπριακής οικονομίας και την καλπάζουσα ανεργία, το διάστημα που απομένει μέχρι τέλος του 2014 θα είναι εφιαλτικό για τα κυπριακά νοικοκυριά καθ’ ότι είναι η περίοδος αποπληρωμής των τεράστιων ποσών των δημοτικών φόρων.

Η κακοδιαχείρηση και η καλπάζουσα διαφθορά που επικρατεί στους 30 δήμους έχει κατ’ επανάληψη αναδειχθεί στο παρελθόν τόσο από πολίτες όσο και από την Γενική Ελεγκτή της Δημοκρατίας, χωρίς όπως συνήθως είναι η πρακτική στην κυπριακή μπανανιά να γίνεται κάτι. Με ικανοποίηση βλέπω τον νέο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας κύριο Οδυσσέα Μιχαηλίδη να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του και τον καλώ να ασχοληθεί περισσότερο με τους οίκους διαφθοράς, τα κυπριακά Δημαρχεία.

Σαν Λεμεσιανός ακούω περιοδικά από πολίτες της πόλης μου ότι ο Δήμος Λεμεσού έχει βάλει τα γυαλιά στους υπόλοιπους δήμους σε ότι αφορά την διαφθορά και την κακοδιαχείριση. Όπως διαδίδεται εκτός από την έλλειψη της στοιχειώδους παραγωγικότητας στο Δήμο Λεμεσού υπάρχει μεγάλη διασπάθηση χρήματος σε ότι αφορά διάφορες προσφορές που λαμβάνει ο δήμος που αν και βγάζουν μάτι ούτε η διεύθυνση του δήμου ασχολείται αλλά ούτε και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και η Δικαιοσύνη.

Όταν κατεβαίνω στο κέντρο της Λεμεσού σε  ώρες αιχμής με αγχώνει το γεγονός ότι δεν βρίσκω εύκολα χώρο στάθμευσης. Πρόσφατα είχα κατεβεί στο κέντρο και αφού μετά μεγάλης δυσκολίας βρήκα χώρο να σταθμεύσω το αυτοκίνητο μου, θα έπρεπε να περπατήσω αρκετά για να πάω στο προορισμό μου. Τα πολύ στενά πεζοδρόμια έγιναν ακόμη στενότερα με τα ΠΑΛΛΟΥΚΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. Καθώς περπατούσα, μπροστά από εμένα περπατούσε μια μητέρα κρατώντας από το χέρι το μικρό παιδί της περπατώντας πλάι πλάι. Καθώς δεν τους χωρούσε το στενό πεζοδρόμιο που στένεψε ακόμη περισσότερο από την τοποθέτηση σιδερένιων παλλουκιών, το παιδί κτύπησε το πρόσωπο του σε κάποιο παλλούκι και σωριάστηκε κάτω. Εκεί μαζεύτηκαν κάποιοι, κυρίως ιδιοκτήτες καταστημάτων για να δουν τι είχε συμβεί και κάποιοι από αυτούς άρχισαν την μουρμούρα, βάζοντας τα με τον Δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου, παραδοσιακό στέλεχος του ΑΚΕΛ, για την απόφαση του να τοποθετήσει αρκετές χιλιάδες παλλούκια σε όλα τα πεζοδρόμια του κέντρου. Κάποιοι από τους καταστηματάρχες έκαναν και κάποια σχόλια αφήνοντας αιχμές ότι πίσω από τα παλλούκια κρύβονται οικογενειακά συμφέροντα του Δημάρχου. Πιο συγκεκριμένα μου ανέφεραν κάποιοι ότι η εταιρεία που προμηθεύει τα παλλούκια αυτά στο Δήμο ανήκει στο μοναχογιό του Δημάρχου. Μου ανεφέρθη επίσης ότι η εταιρεία αυτή έχει και την αποκλειστικότητα της διανομής. Από την ίδια μέρα προσπάθησα να επιβεβαιώσω αυτά που άκουσα και πράγματι  5 διαφορετικά πρόσωπα μου ανέφεραν το ίδιο πράγμα. Ένας εξ αυτών μάλιστα αγανακτισμένος μου ανέφερε ακόμη κάτι πολύ ενδιαφέρον, ότι αν και φανατικός δεξιός κατέφυγε στο αρχιτεκτονικό γραφείο της συζύγου του Δημάρχου για να κάνει κάποια μελέτη προκειμένου να εξασφαλίσει στα σίγουρα έγκριση από τις αρχές του Δημαρχείου. Μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλοι προτιμούν την σύζυγο του Δημάρχου για να κάνουν γρήγορα και σίγουρα την δουλειά τους έστω και αν πληρώνουν κάτι παραπάνω.

Παρακαλώ όσους από τους αναγνώστες μου έχουν κάποια πληροφόρηση για τα πιο πάνω όπως επικοινωνήσουν μαζί μου, τους διαβεβαιώνω δε ότι θα υπάρχει πλήρης εχεμύθεια. Καλώ επίσης τον νέο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας όπως διερευνήσει τα πιο πάνω και συμπεριλάβει το πόρισμα του για ενδεχόμενες παρατυπίες στη επικείμενη ετήσια έκθεση του.

Σε αυτό τον τόπο όποια πέτρα και αν σηκώσεις κάποιο πολιτικό θα βρεις από κάτω. Αν ο Δήμαρχος θεωρεί ότι αυτά που προανέφερα δεν τον αφορούν ας μου απαντήσει γραπτώς και του υπόσχομαι ότι θα κοινοποιήσω την απάντηση του στους λήπτες των άρθρων μου
Όμηρος Αλεξάνδρου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου