Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΠΩΝΥΜΩΝ

Η Νάτεσντα Μέσκο, 40 ετών, αισθάνεται ότι η κυπριακή δικαιοσύνη αδίκησε κατάφωρα το παιδί της, που έπεσε θύμα τροχαίου με υπαίτιο τον Κύπριο πρώην υπουργό, Τάκη Νέμιτσα. Ενημερώνει και για την τραγική κατάσταση της υγείας του παιδιού της.
Η μητέρα της 16χρονης Ρωσίδας, Εκατερίνας Μέσκο -εκ των θυμάτων στις τρεις υπό αμφισβήτηση υποθέσεις τροχαίων δυστυχημάτων με εμπλεκομένους «επιφανείς» πολίτες στη Λεμεσό- θεωρεί ότι η κυπριακή δικαιοσύνη έχει αδικήσει κατάφωρα το παιδί της. Μέχρι την Πέμπτη που την εντόπισε, τηλεφωνικώς, η «Σημερινή», στην οικία της οικογένειας στην Αγία Πετρούπολη, η Νάτεσντα Μέσκο, 40 ετών, δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστήριο Λεμεσού να μην επιβάλει καμιά ποινή στον υπαίτιο των πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το παιδί της, δύο χρόνια μετά το τροχαίο δυστύχημα. Βάσει της δικαστικής απόφασης που ανακοινώθηκε στις 30 Μαΐου 2014 και κατέχει η εφημερίδα μας, ο κατηγορούμενος, πρώην Υπουργός Εμπορίου, Τάκης Νέμιτσας, 84 ετών, κρίθηκε ένοχος, κατόπιν παραδοχής, ότι στις 23/7/2012 παραβίασε κόκκινο σήμα και κτύπησε την Εκατερίνα, ενώ αυτή διασταύρωνε δρόμο από διάβαση πεζών.
Ωστόσο, δεν του επιβλήθηκε καμιά ποινή. «Νιώθω απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά οφείλω να πω ότι δεν με εκπλήσσει, διότι μάθαμε ότι ο κατηγορούμενος είναι σημαντικό πρόσωπο…», αναφέρει η Νάτεσντα, φανερά ενοχλημένη. «Οι Κύπριοι, όπως και οι Ρώσοι, είναι πολύ θρήσκοι. Ο Θεός θα τους κρίνει όλους», είπε με παράπονο η μητέρα. Επισήμανε, επίσης, ότι από τη μέρα του δυστυχήματος «κανείς δεν έχει πάρει έστω ένα τηλέφωνο για να ζητήσει τουλάχιστον μία συγγνώμη». Η οικογένεια έχει λάβει αποζημίωση, μέσω της ασφαλιστικής εταιρείας του κατηγορουμένου.

«Καθηλωμένη σε καροτσάκι»Ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι στον φάκελο της υπόθεσης «δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο, μέχρι σήμερα, σε σχέση με την υγεία της (Εκατερίνας), ούτε αναφέρεται πουθενά ότι αυτή είναι τετραπληγική, όπως δημοσιεύτηκε». Για τις επιπτώσεις του δυστυχήματος στην υγεία της ανήλικης δεν γίνεται καμιά αναφορά ούτε στο λεκτικό της δικαστικής απόφασης.
Η μητέρα θέλησε να ενημερώσει την κυπριακή δικαιοσύνη, διαμέσου της «Σ», ότι το παιδί της, από την ημέρα του δυστυχήματος, αντιμετωπίζει «πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας». Όπως ανέφερε, η Εκατερίνα, μαζί με τη μητέρα της Νάτεσντα και τον πατέρα της Άλμπερντ, 47 ετών, δικηγόρο, έχουν «φάει με το κουτάλι» τα νοσοκομεία Κύπρου, Ρωσίας, Κίνας και Γερμανίας για θεραπείες.
Απέστειλε ιατρικές γνωματεύσειςΟ Άλμπερντ Μέσκο απέστειλε στην εφημερίδα μας ιατρικές γνωματεύσεις από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και άλλα μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού που αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης της κόρης του. Ιατρική γνωμάτευση ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2012 (δύο μέρες μετά το δυστύχημα), από γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, γράφει ότι η Εκατερίνα εισήχθη στην εντατική με εγκεφαλική ζημιά. Η «Σ» δημοσιεύει και ιατρική γνωμάτευση της κλινικής «Helios» στη Γερμανία, που φέρει ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2013, δηλαδή επτά μήνες μετά το δυστύχημα. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Εκατερίνα υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, σοβαρή μυϊκή αδυναμία στα τέσσερα άκρα (heavy tetraperasis).

«Δεν μπορεί ούτε να μιλήσει»Η Νάτεσντα δηλώνει ότι η Εκατερίνα εξακολουθεί, λόγω της «μόνιμης ζημιάς που υπέστη στον εγκέφαλο», να είναι «καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι», «ανήμπορη να αυτοεξυπηρετηθεί» και με «μεγάλες δυσκολίες επικοινωνίας».

«Το κοριτσάκι μου είναι "φυτό". Δεν μπορεί να σταθεί. Δεν μπορεί να μιλήσει και γενικώς δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνη της, χωρίς τη βοήθεια εμένα και του συζύγου μου. Για να μπορέσει να φάει, θα πρέπει να της λιώνω το φαγητό και την ταΐζω με το κουτάλι», εξήγησε η ηρωική μητέρα, η οποία μετά το ατύχημα του παιδιού της άφησε τη δουλειά της σε κομμωτήριο για να βρίσκεται συνεχώς δίπλα του.

Εξάλλου, το όνομα Νάτεσντα σημαίνει στα ελληνικά «Ελπίδα», ό,τι ακριβώς χρειάζεται η μικρή Εκατερίνα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που βιώνει. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι γονείς απέκτησαν φέτος το δεύτερό τους παιδί, τη Βιέρα (Viera), πέντε μηνών, το όνομα της οποίας σημαίνει στα ελληνικά «Πίστη».
«Ούρλιαζε από τον πόνο»
ΠΗΓΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΑΓΩΤΟ
Η Νάτεσντα Μέσκο διηγήθηκε στη «Σ» τα τραγικά γεγονότα του τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2012 στη Λεμεσό, όπου είχε έρθει για διακοπές με την κόρη της Εκατερίνα, μια φίλη της και τα δύο παιδιά της, επίσης από τη Ρωσία. Ο σύζυγος Άλμπερντ θα τις συναντούσε τρεις βδομάδες αργότερα. Ωστόσο, στις 23 Ιουλίου 2012, οι διακοπές τους στην ηλιόλουστη Κύπρο μετατράπηκαν σε ζωντανή κόλαση.
Σύμφωνα με τα γεγονότα που κατέγραψε η Αστυνομία, η 14χρονη τότε Εκατερίνα, ενώ διασταύρωνε τη Λεωφόρο Γεωργίου Α', από διάβαση πεζών, κτυπήθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Τάκης Νέμιτσας, τότε 82 ετών, ο οποίος παραβίασε κόκκινο σήμα.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη μέρα. Βρισκόμασταν στη θάλασσα. Και η Εκατερίνα μαζί με τα άλλα δύο κορίτσια της φίλης μου έφυγαν από την παραλία για να αγοράσουν παγωτό», θυμάται η Νάτεσντα, για να προσθέσει: «Τα κορίτσια περίμεναν να ανάψει το πράσινο φως σε διάβαση πεζών, προτού αρχίσουν να διασχίζουν τον δρόμο. Τότε ήταν που η Εκατερίνα κτυπήθηκε από το αυτοκίνητο».

«Άνοιξε το κεφάλι της»Όταν τα άλλα παιδιά την ειδοποίησαν για το τι συνέβη, η μητέρα έτρεξε πανικόβλητη κοντά στο τραυματισμένο παιδί της.
«Έπαθα σοκ. Το κεφάλι του παιδιού μου είχε ανοίξει και αιμορραγούσε πολύ. Ούρλιαζε από τον πόνο», ανέφερε. «Η κόρη μου ήταν ξαπλωμένη στην άσφαλτο. Το κεφάλι της ήταν ανοικτό και έτρεχε πολύ αίμα. Ούρλιαζε από τον πόνο. Ήταν σοκαριστικό αυτό που συνέβη. Προσπάθησα να την πλησιάσω, αλλά οι περαστικοί δεν με άφησαν και μου είπαν πως δεν έπρεπε να μετακινηθεί».

Επί τόπου έσπευσε ασθενοφόρο που μετέφερε την Εκατερίνα στο Νοσοκομείο Λεμεσού, με σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν για τρεις βδομάδες. «Οι γιατροί μάς είπαν ότι ήταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και δύσκολα θα επιζούσε», είπε η μητέρα.

Δύσκολη επέμβαση
«Υποβλήθηκε σε δύσκολη χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι και τελικά κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή», συνέχισε. Έκτοτε φύγαμε από την Κύπρο, με μοναδική έγνοια να γίνει καλά το παιδί μας. Δώσαμε καταθέσεις στην Αστυνομία και από τότε δεν ασχοληθήκαμε, ούτε ασχολήθηκε κανείς μαζί μας, για την ποινική υπόθεση», ανέφερε, για να καταλήξει: «Στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, ακόμη και άλλοι συγγενείς ασθενών μάς συμπεριφέρθηκαν με καλοσύνη και τους ευχαριστούμε».

Αμφισβητεί τους χειρισμούς η ΤροχαίαΤην περασμένη βδομάδα, μέλη της Τροχαίας Λεμεσού, μέσω επιστολών στη Νομική Υπηρεσία, ζήτησαν εξηγήσεις για τους χειρισμούς των δημόσιων κατηγόρων και για την επιβολή μικρών ή καθόλου ποινών σε τρεις υποθέσεις σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων, μία εκ των οποίων είναι και η υπόθεση της Εκατερίνας. Τα άλλα δύο τροχαία δυστυχήματα ήταν θανατηφόρα. Και στις τρεις υποθέσεις κατηγορούμενοι ήταν επιφανείς πολίτες, η ίδια δικαστής και η ίδια δημόσια κατήγορος. Ασκήθηκε έφεση μόνο στη μία υπόθεση.

Η Γενική Εισαγγελία ζήτησε εκθέσεις γεγονότων από τους δημόσιους κατηγόρους και την Αστυνομία. Αργότερα ο Γενικός Εισαγγελέας εξέδωσε ανακοίνωση με τις διαπιστώσεις του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου