Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Υπονομεύουν το ενεργειακό όραμα


Την προεκλογική ατζέντα του Νίκου Αναστασιάδη για μεταφορά του φυσικού αερίου από την  Κύπρο με αγωγό προς την Τουρκία  φαίνεται πως στηρίζουν πλέον και επίσημα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται  η εφημερίδα Σημερινή [13/11/2014] στο πιο κάτω αποδελτιωμένο άρθρο, αναφερόμενο στο πρόσφατο Συμβούλιο Αρχηγών, που έγινε εν τη παρουσία τόσο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το ΑΚΕΛ αφού αρχικά εναντιώθηκε στην πρόταση για κατάθεση εγγράφου συντατεγμένων του συνόλου της κυπριακής ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη, εισηγήθηκε παράλληλα πρόταση δέσμευσης από την πλευρά μας προς την Άγκυρα ότι θα  παραχωρήσουμε  φυσικό αέριο  στους τουρκικούς αγωγούς από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού!

Σε πλήρη ταύτιση απόψεων η ηγεσία του κυβερνώντος ΔΗΣΥ από την ”άλλη” πλευρά, εισηγήθηκε τρόπους  άμεσης και αξιόπιστης επιστροφής μας στις συνομιλίες ούτως ώστε να μην εκνευρίσουμε την Τουρκία, η οποία παρεμπιπτόντως εισέβαλε ”μπαρμπαριστί”  στην ΑΟΖ μας, και η οποία όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά να είπε  ο αρχηγός του ΔΗΣΥ κ. Νεοφύτου «την έχουμε ανάγκη» στο ζήτημα του φυσικού αερίου.

Ο αρχηγός του ΔΗΣΥ, επανέλαβε όπως και στο πρόσφατο παρελθόν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη [PafosNet 10/07/2014], την εθνικά επικίνδυνη θέση ότι ο μόνος τρόπος  απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η διοχέτευση του φυσικού μας αερίου μέσω των τουρκικών αγωγών και γι’αυτό τον λόγο το τερματικό δεν εξυπηρετεί αυτή την στρατηγική. Υψίστης σημασία είναι και η  πληροφορία που μεταφέρει από κυβερνητική πηγή η Σημερινή πως η δημιουργία τερματικού στην Κυπριακή Δημοκρατία «δεν προαποκλείει τη λογική των αγωγών»

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά σε όσους εκπλήσσονται με αυτά που διαβάζουν, πως τέτοιες δηλώσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο στις 18 Σεπτεμβρίου του 2011 είπε:
«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα ως κίνητρο για την Τουρκία, πέραν των Τ/κ που σίγουρα θα έχουν ένα μερίδιο από τις εισροές από την εκμετάλλευση. Ο αγωγός Ναμπούκο είναι ο πλησιέστερος προκειμένου να διοχετεύεται το αέριο από την Κύπρο προς την Ευρώπη. Σήμερα φαίνεται να είναι ασύμφορος. Μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού που θα ξεπερνούσε τα υφιστάμενα προβλήματα, πιθανόν να οδηγούσε όχι μόνο στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ αλλά την ίδια ώρα θα ήταν και προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας. Θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας ακόμα γιατί με μια λύση του Κυπριακού και με την κατ’ ευχήν ύπαρξη ικανοποιητικών ποσοτήτων αερίου, θα απαλλάττετο από την αιμοδότηση του παράνομου μορφώματος το οποίο συντηρεί.»
Ο δε Αβέρωφ Νεοφύτου «προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα» είχε από τον Αύγουστο του 2010 «προτείνει την παραχώρηση δωρεάν φυσικού αερίου στους Τουρκοκύπριους, για όλες τις ανάγκες τους, μόλις ξεκινήσει η εκμετάλλευση των δικών μας κοιτασμάτων, ώστε να κατευναστούν τυχόν αντιδράσεις της Τουρκίας»! Ο δε προερχόμενος από τους ΕΔΗ προεδρικός υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς είχε μιλησει τον Ιανουάριο του 2013 για «μια σωλήνα» η οποία αν «πάει, για παράδειγμα, μέσω Τουρκίας προς βορρά εν τζιαι χάννουμε τζιαι τίποτε.» Όσον αφορά τις προθέσεις τους λοιπόν, όποιος επιπλέον σχολιασμός είναι περιττός.

Την στιγμή λοιπόν που ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ. Μανιάτης προοωθεί στο εξωτερικό [Columbia University, SIPA, Center on Global Energy, 05/11/2014] το σενάριο κατασκευής του αγωγού East Med που θα ενώνει Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα, πρόταση που στήριξε σαν «ορθότερη επιλογή» στο πρόσφατο παρελθόν και ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν, οι ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ φαίνεται πως έχουν άλλα σχέδια υπόψην για το μέλλον της Κύπρου. Την βρώμικη συμπαιγνία τους την βίωσαν στο πετσί και στις καταθέσεις τους οι Κύπριοι πολίτες με την μεθοδευμένη από τον καιρό της κυβέρνησης Χριστόφια κάθοδο του ΔΝΤ και της Τρόικας και την επί Αναστασιάδη εδραίωση του χρηματοπιστωτικού πραξικοπήματος που διέλυσε την κυπριακή οικονομία. Εκτός από την κοινή ψυχαναγκαστική αφοσίωση τους  στην τουρκοβρετανική λύση Διζωνικής Διχοτόμησης, τα δύο κόμματα συνταυτίζονται τώρα πλήρως και με το σενάριο κατασκευής ενός τουρκικού αγωγού, επιλογή που πλήττει παράλληλα και τα ρωσικά συμφέροντα έναντι της Τουρκίας και δημιουργεί σαφώς αρνητικό κλίμα λίγους  μήνες  πριν από τις κρίσιμες επαφές της πλευράς μας στην  Μόσχα τον Ιανουάριο.

Με αυτά τα δεδομένα μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τις  πρόσφατες αποκαλύψεις από τον Σόλωνα Κασίνη για το γεγονός ότι με  αμερικάνικο δάχτυλο  ανατράπηκαν οι  μέχρι πρότινος στρατηγικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για καταστευή τερματκού υγροποίησης.
Διαχρονική επιθυμία των ΗΠΑ ήταν ένας αγωγός προς την Τουρκία, όπως άλλωστε δήλωσε ανοιχτά και ο πρέσβης τους στην Κύπρο κ. Κόενινγκ.
Αυτός ο τουρκικός αγωγός λοιπόν που ονειρεύεται και ο Τουρκοκύπριος διπλωμάτης  Οζντίλ Ναμί  και  προωθεί το PRIO έχει τώρα και επίσημα υποστηρικτές τον νεοφιλελεύθερο ΔΗΣΥ και το μαρξιστικό ΑΚΕΛ. Στον βωμό του κέρδους, κάποιοι υπονομεύουν φανερά με αυτό τον τρόπο το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού, για χάρη της «αγοράς» της Νεο-Οθωμανικής Τουρκίας. Της ίδιας γενοκτονικής Τουρκίας που συνεχίζει να κρατά σκλαβωμένο τον βορρά, να τους υπενθυμίσουμε.

Οι  λόγοι για τους οποίους έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί από αυτό εδώ το βήμα ενάντια σε μια τέτοια καταστροφική  επιλογή,  έχουν αναλυθεί με τον καλύτερο τρόπο στην προηγούμενη τοποθέτησή μας με τίτλο «Όχι σε ενεργειακή, οικονομική και στρατηγική υποδούλωση στην Νεο-Οθωμανική Τουρκία».

 Όσοι λοιπόν επιδιώκουν και μεθοδεύουν τρόπους  διαχείρισης του φυσικού μας πλούτου  θέτοντας  σε κίνδυνο  τα εθνικά μας συμφέροντα να ξέρουν ότι θα βρουν απέναντί τους όλους όσους οραματιζόνται μια Κύπρο ελεύθερη, ενεργειακά ανεξάρτητη και εθνικά αξιοπρεπή.

Στο ίδιο χαράκωμα, αυτό της μη κλιμάκωσης των μέτρων, ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα, με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα διασκέδασης των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων

Αλλαγή πλεύσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Αναζητεί τρόπους κατευνασμού των τουρκικών αντιδράσεων και απάντηση στις ανησυχίες των Τ/κ για το φυσικό αέριο.
Πρωτοστάτες στην εσχάτως διαμορφωθείσα πολιτική κατεύθυνση, τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ενδεικτική των προθέσεων της Λευκωσίας ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, κατά την οποία, όπως από χθες αποκάλυψε η «Σ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε την αντιπρότασή του προς τον κ. Άιντα, για διεξαγωγή μελέτης για τη διαχείριση του φυσικού αερίου προς διασκέδαση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων.

Παιγνίδι με συντεταγμένες
Στην εν λόγω συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, παρουσία (και αυτό έχει τη σημασία του) του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο κατάθεσης στα Ηνωμένα Έθνη επίσημου εγγράφου από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις ακριβείς συντεταγμένες της ΑΟΖ σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Κύπρο. Πράξη που εντάσσεται στο πλαίσιο κλιμάκωσης των αντιδράσεων της Λευκωσίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι του πρώτου πακέτου μέτρων της 12ης Οκτωβρίου.
Η κατάθεση του εν λόγω εγγράφου στην αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ήταν μια πράξη διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύνολο του νησιού. Ωστόσο, μέρος του συμφωνημένου πακέτου μέτρων προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως στις τάξεις του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Καραμέλες» ΑΚΕΛ
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατέθεσε, ή καλύτερα επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του, για παραχώρηση «κινήτρων» στην Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης και εντέλει την επιστροφή της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των συνομιλιών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί:
- Να μην κατατεθεί το έγγραφο συντατεγμένων του συνόλου της ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη, με την αποστολή μηνύματος στην Άγκυρα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναμένει την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία, πάντα μετά από ενδεχόμενη λύση.
- Τη δέσμευση της Λευκωσίας προς την Άγκυρα -προφανώς μέσω της διεθνούς κοινότητας- για παραχώρηση στους τουρκικούς αγωγούς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.
Αμφότερες οι προτάσεις ΑΚΕΛ στοχεύουν, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, στη δημιουργία κινήτρων προς την Άγκυρα για άμεση άρση των παραβιάσεων και αλλαγή πλεύσης, με στόχο τη λύση του Κυπριακού το συντομότερον.

Ταύτιση ΔΗΣΥ
Αν και δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, κάτι που θα πράξει στη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έδειξε να συνταυτίζεται με τη λογική της υιοθέτησης πολιτικών κατευνασμού. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ», ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «έτρεξε» ξανά στη γραμμή που από την αρχή χάραξε, «για την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων άμεσης και αξιόπιστης επιστροφής στις συνομιλίες». Εξ ου και έθεσε, όπως πληροφορούμαστε, ενώπιον των συμμετεχόντων τον δικό του προβληματισμό, με βάση τον οποίο η Λευκωσία δεν πρέπει να τραβά το σχοινί με την Άγκυρα, γιατί ουσιαστικά «την έχουμε ανάγκη» στο θέμα διάθεσης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τις θέσεις του κ. Νεοφύτου, το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει μεγαλύτερη και στρατηγική αξία αν διατεθεί στην ΕΕ ως αντίβαρο της εξάρτησης τής κοινότητας από τη Ρωσία και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι αγωγοί μέσω Τουρκίας, πάντα όμως, όπως επανέλαβε πολλές φορές, μετά από ενδεχόμενη λύση. Συμπλήρωσε δε, ότι την προαναφερθείσα θέση και στρατηγική προσέγγιση δεν εξυπηρετεί ούτε η δημιουργία τερματικού στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν και κάτι τέτοιο, όπως μας είπε κυβερνητική πηγή, δεν προαποκλείει τη λογική των αγωγών.

Έντονες πιέσεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, η σαφής αλλαγή πλεύσης της Λευκωσίας είναι απόρροια των έντονων πιέσεων που ασκούνται από ισχυρούς παίκτες της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα, πολιτικοί αναλυτές έβαζαν στην εξίσωση και τη στάση των Αθηνών, θεωρώντας ως απόλυτα συνυφασμένη την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, να πραγματοποιήσει κανονικά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Αθηνών – Άγκυρας, σε επίπεδο Πρωθυπουργών των δύο χωρών, αρχές Νοεμβρίου.
Πάντως, η νέα πολιτική κατεύθυνση φαίνεται να προκαλεί μεμψιμοιρίες στις τάξεις των υπολοίπων κομμάτων, που θεωρούν ότι η πολιτική κατευνασμού είναι ισοδύναμη με νέες οδυνηρές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά, που θα μετατρέψουν την προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις λύσης, ως όνειρο θερινής νυκτός.

Δυνατό όπλο η μελέτη για το φυσικό αέριο
Σε συνέχεια του χθεσινού αποκλειστικού ρεπορτάζ της «Σ» για την προφορική αντιπρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Άιντα, προκύπτει ότι μπορεί να αποτελέσει μια στέρεα και ενωτική βάση για τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας. Ανώτατη πηγή από το προεδρικό περιβάλλον εξήγησε στην εφημερίδα μας ότι «η μελέτη αυτή θα αποτελέσει αντίβαρο στα πονηρά επιχειρήματα των Τούρκων, ότι η διαχείριση του φυσικού αερίου θα αφήσει εκτός νυμφώνος τους Τ/κ και δεν θα ωφελήσει τις επόμενες γενεές».
Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή του προεδρικού περιβάλλοντος ξεκαθάρισε προς άρση πάσας παρεξήγησης ότι «σε καμία περίπτωση η όποια μελέτη δεν θα μπει στη λογική του διαμοιρασμού των εσόδων, γιατί αυτό θα απεμπολούσε ένα από τα ισχυρά κίνητρα που διαθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά να πείσει τους Τ/κ και την κατοχική Τουρκία να συναινέσουν σε μιαν αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Εμπροσθοφύλακας   πηγή: Σημερινή (13/11/2014), «Αναζητούν φόρμουλα… κατευνασμού», Χρίστος Χαραλάμπους

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου