Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Χοντρά παιχνίδια» από τον ελεύθερο συριακό στρατό που εγκατέλειψε την πόλη του Χαλεπίου για την Τουρκία



Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, ο ελεύθερος συριακός στρατός (FSA), η ένοπλη ομάδα της αντιπολίτευσης κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, «έπαυσε» την αντίσταση του στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, αποσύροντας και τους 14.000 πολιτοφύλακες του , γράφει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet Daily News .
«Ο επικεφαλής του FSA στο Χαλέπι, Jamal Marouf έχει καταφύγει στην Τουρκία», επιβεβαίωσε η τουρκική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Αυτή τη στιγμή φιλοξενείται και προστατεύεται από το τουρκικό κράτος», κατέληξε ο ίδιος.
Η πηγή δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία της διαφυγής, αλλά είπε ότι αυτή έγινε μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, δηλαδή, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η πηγή αρνήθηκε επίσης να δώσει τα «ίχνη» του Marouf στην Τουρκία.
Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης , ο FSA απώλεσε τον έλεγχο του συνοριακού σημείου Μπαμπ αλ-Χάουα (απέναντι τη τουρκική πόλη Reyhanli), το οποίο αυτήν την στιγμή φρουρείται από μια αδύναμη συμμαχία μικρότερων ομάδων με επικεφαλής τον Αχράρ αλ-Σαμ.
Η τουρκική πηγή είπε ότι μερικά από τα όπλα που παραδίδονται στον ελεύθερο συριακό στρατό FSA, από τους αμερικανούς, στον αγώνα της τόσο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και Levant (ISIL), όσο και στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των ισλαμικών οργανώσεων Ahrar Al- Sham και al-Nusra, που αποτελούν παρακλάδι της συριακής αλ-Κάιντα.
Η αποδυνάμωση της συριακής αντιπολίτευσης στην Συρία δεν βάζει μόνο το Χαλέπι σε κίνδυνο, αλλά αποδυναμώνει την συμμαχία κατά του ισλαμικού κράτους, επηρεάζοντας και τις θέσεις των άλλων σημαντικών παραγόντων της περιοχής, όπως του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Ισραήλ, αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα .
Είναι κοντά η πτώση του Χαλεπίου ;
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Hürriyet, προειδοποίησε την διεθνή κοινότητα στις 6 Νοεμβρίου, ότι η πτώση του Χαλεπίου, η οποία απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Τουρκία, θα μπορούσε να εκθέσει την Τουρκία σε ένα τεράστιο κύμα των προσφύγων.
Έχουμε ευθυγράμμιση Al-Nusra και ISIL;
Η είδηση για την εκκένωση από τους μαχητές του FSA ,ήρθε στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης, μαζί με την προσέγγιση των ισλαμικών οργανώσεων al-Nusra και ISIL, κάτι όμως που το οποίο αμφισβητείται από την τουρκική κυβέρνηση .
Η πρόσφατη δήλωση, από την εκτός νόμου αιγυπτιακή εξτρεμιστική ομάδα Ansar beit Al -Maqdis (Υποστηρικτές των ομάδων Quds), ότι συμπράττουν πλήρως με τον ισλαμικό στρατό στο Σινά (Wilayat) , θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα ότι η επιρροή των ακραίων ισλαμιστών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο στην Μ.Ανατολή αλλά και στην βόρεια Αφρική . Σε μια πρόσφατη επίθεση, η οργάνωση Ansar σκότωσε 33 αιγύπτιους κοντά στην Ισμαηλία στην χερσόνησο του Σινά.
Τονίζουμε με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες ότι το «παιχνίδι» που θα «παιχθεί» στην Συρία, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολύ μεγάλο. Η Τουρκία επιθυμεί να εισέλθει με χερσαίες επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος με σκοπό να «ξηλώσει» τον Άσαντ , κάτι που το απαγόρευσε η Μόσχα που τον υποστηρίζει. Η Άγκυρα στο παιχνίδι των επιδιώξεων της έχει ως «σύμμαχο» και τον ελεύθερο συριακό στρατό, που τον χρησιμοποίει κατά το «δοκούν», διότι φοβούνται την ίδρυση Κουρδικού κράτους, κάτι που θα το εμποδίσουν πάση θυσία . Αναμένονται εξελίξεις με την ευρεία συμμετοχή ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίες προωθούν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
pentapostagma.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου