Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τα πιθανά τουρκικά σχέδια πίσω από τις συνεχόμενες προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο



Η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει να προκαλεί σε όλο το μήκος και πλάτος των ελληνοκυπριακών  θαλασσίων συνόρων. Κάτι που καταδείχθηκε σαφέστατα και με την χθεσινή  «τρελή πορεία» της τουρκικής κορβέτας στο κεντρικό Αιγαίο.
Μάλιστα συνεχίζοντας ένα παλαιό σήριαλ που είχε «παιχθεί» στα Ίμια  , η τουρκική τηλεόραση ανέλαβε δράση με την άφιξη του καναλιού ΝΤV, το οποίο   δείχνει σε απευθείας μετάδοση το «Μπαρμπαρός» και τις έρευνες στα τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία αναπτύσσει  έντονη διπλωματική δράση, για να ανακόψει τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή .
Επίσης μόλις προχθές περίπου 60 μαχητικά ισραηλινά αεροσκάφη F-16 SUFA και  F-15, «αλώνιζαν» πάνω από το βουνό Τρόοδος, συμμετέχοντας σε ελληνο-ισραηλινή άσκηση.
Η αμερικανική πλευρά, στην οποία είχε επενδύσει πολλά η Λευκωσία, κρατά προς το παρόν ίσες αποστάσεις, τακτική που προφανώς διευκολύνει την Τουρκία.
Οι αμερικανοί δείχνουν να αποστασιοποιούνται, από το όλο ζήτημα, «πιέζοντας» κατά την συνήθη τακτική τους έμμεσα την Κύπρο να ενδώσει στις τουρκικές προκλήσεις . Κι αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει η Άγκυρα, με την  είσοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και το θέμα της ενέργειας. Επίσης καταφθάνει στο νησί ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Αύριο θα πραγματοποιήσει επαφές στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα που φέρεται να έχει ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις έρευνες του «Μπαρμπαρός»,  έλαβε αρνητική απάντηση.  «Εμείς δεν θα σταματήσουμε τις εργασίες. Θα συνεχίσουμε έως ότου αυτές ολοκληρωθούν», διαμήνυσαν ανώτατοι  Τούρκοι αξιωματούχοι.
Η Τουρκία στηρίζει τις προσπάθειες για περιεκτική λύση του Κυπριακού και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει εντωμεταξύ ο τουρκικός τύπος «θολώνοντας τα νερά» .
Μάλιστα σε συνάντηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον  διαπραγματευτή των τουρκοκυπρίων Εργκιούν Ολγκούν, έγινε εκτίμηση της κατάστασης, έπειτα από την ανακοίνωση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης  για πλήρη αποχώρηση από τις συνομιλίες.
 Οι Τούρκοι ερίζουν ότι η πλευρά που «σηκώθηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων»  ήταν η ελληνοκυπριακή, και πως το «παράθυρο» αυτό  δεν μπορεί να μείνει ανοιχτό για πάντα.!
Τουρκικές  διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν πως οι ευκαιρίες χάθηκαν και το 2004 και το 2008,  υπογραμμίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν διατυπώνει «καλή πρόθεση» στις διαβουλεύσεις αυτές διαχρονικά!.
Η Τουρκία δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση , πως «αναζητά φόρμουλα για τον «ισομερή  διαμοιρασμό των εσόδων»!. Για αυτό και αναμένει  συγκεκριμένη πρόταση από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι αρμόδιοι επιθυμούν την επιστροφή και των δύο πλευρών του νησιού στο τραπέζι, την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την πραγματοποίηση 5μερούς διάσκεψης με την συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας, των τουρκοκυπρίων  και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης».
Αυτό το τελευταίο θεωρούμε στο pentapostagma.gr, είναι και το ουσιαστικό διακύβευμα των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας, όσον  αφορά την Κύπρο.  Διότι στο πίσω μέρος του «μυαλού» της πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ της Άγκυρας , πιθανότατα βρίσκεται το Αιγαίο και το νησί του Καστελόριζου.
Η τούρκοι χρησιμοποιώντας την ψυχρή λογική, την έως  τώρα στάση των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αστάθειας στην χώρα μας, πιθανόν να μην «θελήσουν» ελέω Ρωσίας και Ισραήλ, να αντιπαρατεθούν άμεσα στρατιωτικά στην Κύπρο, αλλά να επιτύχουν να σύρουν την Κύπρο σε διαπραγματεύσεις , προσπαθώντας να αποκομίσουν όσα περισσότερα οικονομικά και ενεργειακά ωφέλη.
Αντικειμενικός σκοπός της Τουρκίας, πιθανόν να αποτελεί το  Καστελόριζο, διότι εκεί  βρίσκεται το εγγύτερο σημείο μεταξύ της τουρκικής ΑΟΖ και των ενεργειακών κοιτασμάτων, από τα οποία η Τουρκία, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες  είναι «νομικά αποκλεισμένη». Με μία πρόκληση στρατιωτικού επεισοδίου «πρώτης γραμμής» όπως ονομάζεται,  σε κάποια από τις βραχονησίδες που περιβάλλουν το Καστελλόριζο, ή ακόμη χειρότερα στο ίδιο το Καστελόριζο, να επιχειρήσουν «βιαίως» να επιβάλουν στην Ελλάδα διεθνή διαιτησία ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.
Αυτήν την ανάγνωση πιθανόν να έχει, η βαρύγδουπη ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ότι «θα υπερασπιστούν  τα συμφέροντά τους  στην Κύπρο και στο Αιγαίο πάση θυσία ».
Πρόκειται δηλαδή για ένα πλέγμα παραπλανητικών κινήσεων, «οθωμανικής εμπνεύσεως», που στόχο έχει να πλήξει τον ελληνισμό με ένα καίριο πλήγμα , σε όλη την έκταση των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων . Η χώρα μας  βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, και  αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Απαιτείται σύνεση, αποφασιστικότητα και προπάντων ομόνοια, μεταξύ όλου του ελληνικού λαού. Διότι μια ενδεχόμενη «ήττα» της Τουρκίας στα σχέδια της θα σκορπίσει τα οθωμανικά σχέδια και τον Ερντογάν σαν «τραπουλόχαρτο», στους πέντε ανέμους.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ , trt.net

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου