Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

<<Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: Τουρκικός σχεδιασμός με θερινό ορίζοντα…>>


ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΡΙΝΕΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΚΡΑΣΙ, ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ. Ω ΑΘΗΝΑ! ΑΘΗΝΑ! Η ΤΥΧΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΟΥ…*
Του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου
Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής
Η αποδοχή της γερμανο-τουρκικής εμπνεύσεως πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση μετά από θετική εισήγηση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, θα φέρει πολύ σύντομα τη νατοϊκή ναυτική δύναμη (Standing Maritime Group 2) εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα – αρκετά σοβαρή – εξέλιξη, η οποία πρωτίστως πρέπει να αναλυθεί εάν και κατά πόσον εντάσσεται στο πλαίσιο της νέο-οθωμανικής αναθεωρητικής πολιτικής την οποία με συνέπεια ασκεί η Άγκυρα. Επιδιώκοντας την γεωστρατηγική εξουδετέρωση της χώρας μας δια της εξουθενώσεώς της και του κορεσμού των δομών της, η Τουρκία ενορχηστρώνει σχεδιασμούς αποσταθεροποίησης της Ελλάδος με εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής την μεθοδικώς στοχευμένη πίεση, η οποία ασκείται μέσω των προσφυγικών και των λοιπών μεταναστευτικών ροών.
Για πρώτη φορά στην Ιστορία των ελληνο-νατοϊκών σχέσεων δίνεται – ουσιαστικά προσκαλείται – η ευκαιρία στην συμμαχία να εμπλέξει δυνάμεις (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση ναυτικές και σε πρώτη φάση) στην περιοχή του Αιγαίου, όπου διακυβεύονται μείζονα εθνικά συμφέροντα και με αφορμή την αποτελεσματικότερη προστασία των ροών (πρόσφυγες και λαθρομετανάστες λ/μ).
Όπως δήλωσε σήμερα (Πέμπτη 11/02) ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Στόλτενμπεργκ, μετά από το πέρας της συνάντησης των αρμοδίων υπουργών άμυνας, το ΝΑΤΟ στοχεύει να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες ανακοπής της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο.
Για τον σκοπό αυτό θα διαθέσει ως επιχειρησιακό βραχίονα την Standing Maritime Group 2 (η οποία συγκροτείται εκ τεσσάρων σκαφών), η οποία θα αναλάβει καθήκοντα και θα διεξάγει αποστολές αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων στην περιοχή. Η ναυτική δύναμη επίσης θα εγκαταστήσει απευθείας σύνδεση με τον FRONTEX.

Συνεπώς, τίθεται αμέσως το εύλογο ερώτημα εάν τα νατοϊκά σκάφη – μεταξύ των οποίων βρίσκεται μια ελληνική και μια τουρκική φρεγάτα – έχουν εντολή να απωθήσουν όσους επιχειρήσουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Η απάντηση ήλθε δια στόματος του γ.γ. της συμμαχίας, ο οποίος επισήμανε ότι η αποστολή δεν έχει να κάνει με τη διακοπή της κίνησης ή την προώθηση προς τα πίσω των σκαφών με τους πρόσφυγες, αλλά να συμβάλει στην παροχή κρίσιμων πληροφοριών στον τομέα της επιτήρησης, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και στην παράνομη διακίνησή τους.
Όμως ο Στόλτενμπεργκ διαψεύδει τον ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο, ο οποίος με σημερινή του δήλωση «πανηγυρίζει» για συμφωνία οριστικής επίλυσης του προβλήματος της μετανάστευσης καθώς: «…οι νατοϊκές δυνάμεις θα διασφαλίσουν ότι όσοι συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία»! (The Secretary General stressed that this mission is “not about stopping or pushing back refugee boats,” but about contributing “critical information and surveillance to help counter human trafficking and criminal networks.”) (βλ. http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_127981.htm?selectedLocale=en).
Δηλαδή, τα νατοϊκά πλοία θα συνεργαστούν στενά με τον FRONTEX την ελληνική Ακτοφυλακή του Λ/Σ και την τουρκική Διοίκηση Ασφάλειας Ακτών, ως ένα συμπληρωματικός βραχίονας παροχής πληροφοριών μέσω αισθητήρων. Συνεπώς, η Ελλάδα αποδέχεται – όπως και η Τουρκία – την «αδυναμία» ή την έλλειψη που υφίσταται στον τομέα των μέσων παρακολούθησης και επιτήρησης, την οποία καλείται να συμπληρώσει η συμμαχική ναυτική δύναμη.
Μέχρις ότου να συγκροτηθούν τα αρμόδια κλιμάκια διοίκησης, να αποφασισθεί ο τρόπος, τα μέσα και τα επίπεδα επιχειρησιακής συνεργασίας, συνεννόησης, συγκέντρωσης, μετάδοσης στοιχείων και πληροφοριών, ποιος και πως θα ασκεί την εποπτεία και άλλα διοικητικής φύσεως ζητήματα (σ.σ. εάν θα απαιτηθεί η ενίσχυση με την προσθήκη και άλλων πλοίων), θα περάσουν μέρες. Αμέσως μετά η δύναμη θα κληθεί να αναλάβει δράση σε κάποιον τομέα. Σε αυτό το σημείο προκύπτουν άμεσα και άκρως σημαντικά ερωτήματα.
Όπως καταγράφεται στο δελτίο του ΓΕΕΘΑ για το ΚΕΣΟΔΜΕ (Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Μετανάστευσης) όπου παρέχονται στοιχεία μέσω της στατιστικής καταγραφής των ροών, ο κύριος όγκος διακίνησης εντοπίζεται στο βόρειο και δευτερευόντως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Άρα η όποια εμπλοκή θα εστιασθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα πέριξ της Λέσβου, Χίου ίσως και της Σάμου. Το νότιο Αιγαίο αποτελεί μέχρι σήμερα περιοχή εμφάνισης ελεγχόμενων ροών μικρού πλήθους, κάτι το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά – ίσως και με γεωμετρική πρόοδο – σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες.

Το ερώτημα που τίθεται προς το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις ειλικρινείς προθέσεις τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας δεν αμφισβητούμε – αναγνωρίζοντας ότι έχουν αναλάβει να υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής των δικαιωματιστών του ΣΥΡΙΖΑ – σχετίζεται με το εάν αυτή η νατοϊκή διευκόλυνση μετατραπεί εμμέσως από την Άγκυρα σε εργαλείο πρόκλησης αναθεωρητικών τετελεσμένων με αφορμή τις ροές.
Δηλαδή, εάν οι ροές όντως κατευθύνονται από τις τουρκικές αρχές, τότε θα πρέπει να αναμένουμε κάθετη αύξησή τους στο νότιο Αιγαίο- περιοχή της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής – οπότε να ζητηθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ κι εκεί. Ας μην λησμονούμε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα διστάσουν να εφαρμόσουν ειδικά σχέδια (σ.σ. γεγονός που έχει αποδειχθεί πολλαπλώς στο παρελθόν) με στόχο την πρόκληση κρίσης, παρουσία της νατοϊκής δύναμης.
Ήδη, επιβεβαίωση της σταθερής πορείας της νέο-οθωμανικής γεωστρατηγικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας παρακολουθήσαμε σήμερα με την έκδοση ΝΟΤΑΜ η οποία αφορά τα όρια δικαιοδοσίας στην έρευνα και διάσωση στην περιοχή, με αφορμή την συντριβή ελικοπτέρου του ΠΝ στην Κίναρο. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες όσο και ενδεικτικές για το μέλλον αναφορικά με τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Συμπερασματικά, οφείλουμε να τονίσουμε τη διπολική πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δια στόματος του συναρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τάχθηκε κατά της νατοϊκής εμπλοκής.
Επίσης, η χαίνουσα πληγή που έχει δημιουργήσει η εισροή και η εφιαλτική προοπτική εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων λ/μ και προσφύγων στην χώρα μας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τύχει λογιστικών ισοσκελισμών με οικονομικά ή ασφαλιστικά θέματα.
Η ευθύνη βαρύνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος οφείλει να προβεί σε δημόσια ανάκληση της διαβόητης δήλωσης πρόσκλησης του Ιανουαρίου 2015, βάσει της οποίας άνοιξαν κυριολεκτικώς οι πύλες της Ασίας (σ.σ. και της Αφρικής) και προκάλεσαν την σοβαρότατη κρίση μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ.
Καθίσταται άμεση ανάγκη η εγκατάλειψη της πορείας αυτοφινλαδοποίησης της χώρας και της αποφυγής μετατροπής της χώρας σε χώρο…
*Εύπολις (450-410 π.Χ.) Αθηναίος ποιητής, που σκοτώθηκε σε ναυμαχία στον Ελλήσποντο κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου του Πελοποννησιακού Πολέμου αγωνιζόμενος για την πατρίδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου