Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

<<Μπάζει η υπόθεση της «δικαίωσης» του Αντρέα Βγενόπουλου>>

Μπάζει η υπόθεση της «δικαίωσης» του Αντρέα Βγενόπουλου από την απόφαση της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών Γεωργίας Τσατάνη, σύμφωνα με την οποία «δεν προκύπτουν ενδείξεις περί διάπραξης ποινικών αδικημάτων» σε σχέση με τη Λαϊκή Τράπεζα, αφού μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν την αρμοδιότητα διενέργειας μιας τέτοιας έρευνας.
Παρόλο που, ο Αντρέας Βγενόπουλος εμφανίζεται «δικαιωμένος» για το «κλείσιμο» της ποινικής υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, επικαλούμενος πρόσφατη απόφαση της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, ωστόσο, σκιές πλανώνται πάνω από την υπόθεση.

Συγκριμένα, η ευθύς εξαρχής ενέργεια της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών Γεωργίας Τσατάνη να αφαιρέσει από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς τη συγκεκριμένη δικογραφία εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και πέντε συνεργατών του, τη στιγμή που αυτή βρισκόταν στο στάδιο της ποινικής δίωξης, χαρακτηρίστηκε παράνομη.

Δικαστικοί κύκλοι στην Ελλάδα είχαν χαρακτηρίσει τότε την αφαίρεση της δικογραφίας ως  δικαστικό «πραξικόπημα», αφού είναι πρωτοφανές γεγονός, εισαγγελέας να αφαιρεί δικογραφία, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν το στάδιο της δίωξης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του HOTDOC, (Νοέμβριος 2015), είναι πρωτοφανές το γεγονός, η εισαγγελέας εφετών να ζητά την παλαιότερη δικογραφία των εισαγγελέων του τμήματος Διαφθοράς, Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου, για να τη συσχετίσει με μία νεότερη, και όχι το αντίστροφο, δηλαδή οι κ.κ. Δραγάτσης και Ελευθεριάνος να ζητήσουν τη δικογραφία που χειριζόταν η κ. Τσατάνη.

Οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι σχολίασαν το γεγονός αυτό ως παρακώλυση της έρευνας κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου και των πέντε συνεργατών του.

Αναλυτικότερα, η αφαίρεση της δικογραφίας από τους δύο Εισαγγελείς Διαφθοράς είναι παράνομη, καθώς σύμφωνα με έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικολάου Παντέλη (ο οποίος προΐσταται στις έρευνες κατά της Διαφθοράς), μόνο οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν την αρμοδιότητα μιας τέτοιας έρευνας.
    
Ευρωπαϊκό… δεδικασμένο;
Σημειώνεται ότι σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο Αντρέας Βγενόπουλος ανέφερε ότι «η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με αποτέλεσμα τη δημιουργία ευρωπαϊκού  δεδικασμένου».

Πάντως, σύμφωνα με νομικές πηγές του Reporter δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως «ευρωπαϊκό δεδικασμένο». Σύμφωνα νομική πηγή «η απόφαση ευρωπαικού δικαστηρίου είναι δεκτή από τα κυπριακά δικαστήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δημιουργείται ευρωπαικό δεδικασμένο. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμỨ.


Εξάλλου, η Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησαν όπως τύχουν πλήρους ενημέρωσης από τις αρμόδιες Αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως προς την όποια έκβαση εισαγγελικής εξέτασης για θέματα που σχετίζονται με τις διερευνώμενες υποθέσεις για τη Λαϊκή Τράπεζα.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου