Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΓΑΠ – ΑΝΤΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΜΜΑ


Σφήνα στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μπαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος -παρά τη βίαιη αποπομπή του από την κυβέρνηση το 2011- επιστρέφει δριμύτερος και ετοιμάζεται να δημιουργήσει νέο κόμμα.
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάσπασης
Είχε προετοιμάσει το κλίμα από καιρό ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν συμμετείχε στις διαδικασίες μεταμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ σε «Ελιά», δεν στήριξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις ευρωεκλογές και διεμήνυσε πρόσφατα ότι διαφωνεί με την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη αλλά και ότι δεν θα είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτιά του.
Σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το μεγάλο βήμα: Με δήλωση-βόμβα κατακεραυνώνει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και προαναγγέλλει, ουσιαστικά, την ίδρυση νέου κόμματος, εφόσον δεν υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Πότε ελήφθη η απόφαση
Ο Παπανδρέου, αφού επί δύο χρόνια περιηγήθηκε σε συνέδρια δίνοντας διαλέξεις, από πέρυσι το καλοκαίρι στόχευσε στο εσωτερικό της χώρας. Εγκαταστάθηκε στο Ιδρυμα Παπανδρέου και συνομιλούσε καθημερινά με συνεργάτες του, βουλευτές και στελέχη ανά την Ελλάδα.
Η τελική απόφαση ελήφθη την Τρίτη, σε μυστική σύσκεψη στο Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχαν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Πετρουλάκης, Γιώργος Ελενόπουλος. Εκεί, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων, φάνηκε ότι είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα.
«Είναι ειλημμένη η απόφαση. Το θέμα είναι ο χρόνος που θα εκδηλωθεί: Πριν από τις 29 Δεκεμβρίου ή μετά», έλεγαν στο iefimerida.gr στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Στο επιτελείο Παπανδρέου μετέχουν ήδη οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Σωκράτης Ξυνίδης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Νίκος Αθανασάκης, Γιώργος Ελενόπουλος και Γιώργος Πετρουλάκης.
Ποιοι θα συμμετάσχουν
Η κίνηση Παπανδρέου προκαλεί αλυσιδωτούς προβληματισμούς και αντιδράσεις στον ευρύτερο χώρο. Οι νυν «παπανδρεϊκοί» βουλευτές (Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου) πρέπει να αποφασίσουν αν θα τον ακολουθήσουν στο νέο εγχείρημα. Την ίδια απόφαση καλούνται να πάρουν και όσοι έχουν φύγει/αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ (νυν βουλευτές όπως η Θ. Τζάκρη, ο Θ. Παραστατίδης, ο Μ. Μπόλαρης κ.ά.), στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ για διαφορετικούς λόγους (Γ. Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) και έχουν παραμείνει «κομματικά άστεγα».
Στο εγχείρημα αναμένεται να συμμετάσχουν κομματικά στελέχη όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης και οι «75», η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου και ολόκληρες νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ (όπως της Κέρκυρας) που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο προγραμματιζόμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη
«Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και θα λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και θα αντιταχθεί στην πρόκληση πολιτικής σύγχυσης και αβεβαιότητας τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλοι θα ανταποκριθούμε συνεπώς στο χρέος μας. Αρκεί να το θυμόμαστε και να το υπολογίζουμε σωστά», ήταν το μάλλον λακωνικό σχόλιο του ΠΑΣΟΚ στη δήλωση Παπανδρέου.
Πηγές της Χαρ. Τρικούπη εξηγούσαν ότι η δήλωση -την οποία υπαγόρευσε ο Ευ. Βενιζέλος- σημαίνει ουσιαστικά πως δεν πρόκειται να γίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως ζητά ο Γ. Παπανδρέου, γι' αυτό και μιλά για πρόκληση πολιτικής σύγχυσης και αβεβαιότητας. Διευκρίνιζαν επίσης ότι στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, θα κατέβει το σχήμα ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, όπως έχουν αποφασίσει τα αρμόδια όργανα του Κινήματος.
Σύμφωνα με κύκλους του γραφείου Βενιζέλου «με την δήλωση αυτή, ο κ. Παπανδρέου είναι σαν να θέτει τον εαυτό του στην διαθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δεν διαβλέπουμε κάποια ανταπόκριση. Ολοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές».
Alco: 6% στο κόμμα Παπανδρέου
Αν ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει κόμμα, το 6% των πολιτών φέρεται διατεθειμένο να το ψηφίσει, σύμφωνα με γκάλοπ της Alco που δημοσιεύει σήμερα το «Ποντίκι». Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα το ψήφιζαν είναι και 1 στους 4 σημερινούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, 2 στους 10 σημερινούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού να γίνει Συνέδριο του κόμματος και εκλογή νέου αρχηγού.
Αντίθετα, το 70% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο κόμμα υπό τον Παπανδρέου και το 42% ότι προτιμά την πρόταση Βενιζέλου για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.
Όλα αυτά αφορούν τους πολίτες, οι οποίοι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές - δηλαδή, το 4,7% του συνολικού εκλογικού σώματος.
Στις δημοσκοπήσεις (φανερές ή κρυφές) που έχουν διεξαχθεί για την πιθανότητα ίδρυσης κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, η μεν πλευρά των «παπανδρεϊκών» μιλά για ποσοστά «πάνω από το ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου», της τάξης του 6-7%, οι δε «βενιζελικοί» εκτιμούν ότι δεν θα πιάσει πάνω από 2%. Υπουργός της κυβέρνησης και μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ έλεγε, πάντως, στο iefimerida.gr πως «αν κάνει κόμμα ο Παπανδρέου, ούτε εμείς ούτε εκείνος θα περάσουμε το κατώφλι του 3%».
Λοβέρδος: Αν κάνει κόμμα, τελείωσε ο χώρος της Δημοκρατικής Παράταξης
Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του (Real FM) δήλωσε πως αν πάει το ΠΑΣΟΚ διχασμένο στις εκλογές, αυτό θα είναι το τέλος του χώρου. «Δεν νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου θα κάνει αυτή την ενέργεια. Μια τέτοια ενέργεια θα τελείωνε τον χώρο», είπε, απαντώντας στο ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κάνει νέο κόμμα.
Πηγή:  iefimerida.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου