Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

» Η Κύπρος να αυτο-υπερασπιστεί τα δίκαιά της. «

 

 

Αενάως θα το τονίζουμε: Αν η Τουρκία ενδιαφέρονταν μόνο για τα ενεργειακά αποθέματα στην Κύπρο, τότε δεν θα προκαλούσε την διακοπή των διαπραγματεύσεων με τον Αναστασιάδη. Αν ενδιαφέρονταν μόνο για τη διχοτόμηση, δεν θα έστελνε το Barbaros στη νότια κυπριακή ΑΟΖ. Ενδιαφέρεται για ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Κύπρο, για την τουρκοποίηση ολόκληρου του νησιού. Και επιχειρεί να το επιτύχει με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούν οι ελλαδίτες Έλληνες -άσχετα από τα σκέρτσα των πολιτευτάδων τους- είναι πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται ούτε μόνο για το Αιγαίο ούτε μόνο για την Θράκη. Ενδιαφέρεται για ολόκληρη την Βαλκανική.

Δεν είναι μόνο το Μπαρπαρός το πρόβλημα…

Ενός κακού μύρια έπονται. ΄Οταν η Τουρκία κατάθεσε   το 106 σελίδων έγγραφό της στην ΕΕ αποκαλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα (defunct), προτού ακόμα το Μπαρπαρός με τη συνοδεία τουρκικού πολεμικού στόλου παραβιάσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, και βγήκε τότε ο πληθωρικός Βαγγέλης Βενιζέλος υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, κατά τα άλλα αντιπροσωπεύοντας μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις που υπέγραψαν το 1960 να υπερασπιστούν την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κ.Δ, και αντί να το καταδικάσει εξέδωσε ρηματική ανακοίνωση εναντίον της Ελένης Θεοχάρους που το επέκρινε, μήπως περιμέναμε κάτι το καλύτερο με την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα;
Εκτός των όσων ακούσαμε να ξεστομίζει ο ίδιος Βενιζέλος σε τουρκάλα δημοσιογράφο ότι τα 400 χρόνια σκλαβιάς και σφαγής του ελληνισμού από τους Οθωμανούς έγιναν τώρα «εθνική κληρονομιά» ακούσαμε και τούτο:
Την περασμένη Παρασκευή 5.12.2014 σε εκδήλωση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, και κατά τη διάρκεια ομιλιών των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου, η Τουρκία προέβη σε νέα προκλητική ενέργεια εντός της Ελλάδας καθώς μοιράστηκε στους παρευρισκομένους επίσημο φυλλάδιο του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας όπου στον χάρτη που είχε εικονογραφημένο η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανιζόταν με τα αρχικά GCA από τις λέξεις Greek Cypriot Administration, δηλαδή «Ελληνοκυπριακή διοίκηση».
«Το θέμα προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών παρευρισκομένων στο Forum» έγραψε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή που ανάρτησε την είδηση μαζί με το τουρκικό χάρτη του τ. Υπ. Οικονομικών στην ιστοσελίδα http://www.enikos.gr Περιορίστηκαν σαν καλά παιδάκια μόνο στη… δυσαρέσκειά τους και δεν εγκατέλειψαν την αίθουσα, δεν έσχισαν τα επίσημα τουρκικά φυλλάδια… Και η επίσημη Ελλάδα των Σαμαρά/Βενιζέλου συνέχισαν σαν να μην συνέβη τίποτα φυσικά. Κατά τα άλλα συν-εγγυητές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δουλοπρέπεια, ατολμία, τουρκολαγνεία, φιλαργυρία;
Εδώ, όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι την ίδια τουρκική πολιτική μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ακολουθούν και οι Τουρκοκύπριοι και το επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή κ. Μουσταφά Ερκούν Ολγκούν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2014 στο London School of Economics στο Λονδίνο, όταν είπε: «Το 1963 οι Ελληνοκύπριοι σφετερίστηκαν (hijacked ήταν η συγκεκριμένη λέξη που χρησιμοποίησε) ) την Κυπριακή Δημοκρατία, επομένως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους θα σημαίνει νομιμοποίησή του (σφετερισμού). Αυτό δεν μπορεί να γίνει». (Έντυπη http://www.eleftheria.co.uk 4.12.2014 σελ. 8 και 9 και ηλεκτρονικά, Ta Nea London, Agora-dialogue, Vima Saronicou, Olympia, Filoxenos και άλλες ιστοσελίδες ειδήσεων).
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης με την συμπαράσταση όλων των πολιτικών κομμάτων διέκοψε τον διάλογο μετά την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα πρέπει πλέον να αποφασίσει (μετά την ανάρρωσή του και επιστροφή του στα καθήκοντά του) ότι όταν απαιτεί από την Τουρκία αναγνώριση της ΚΔ το ίδιο και περισσότερο πρέπει να απαιτεί και να αναμένει   από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους. Αλλιώς όχι μόνο διάλογος αλλά και ωφελήματα γιόκ! Εφόσον δεν αναγνωρίζουν την ΚΔ και το είπαν δημόσια δια στόματος του διαπραγματευτή τους, να τους ΚΟΠΕΙ κάθε βοήθεια από το επίσημο αναγνωρισμένο κράτος της ΚΔ, να ακυρωθούν όλα τα διαβατήρια και ταυτότητες που εξασφάλισαν από την ΚΔ για να κυκλοφορούν ανά τον κόσμο ως πολίτες της ΚΔ και να σπουδάζουν τα παιδιά τους στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και κάθε ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντάξεις και όχι μόνον…
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το Μπαρπαρός αλλά και   η ταυτόσημη άρνηση Τουρκοκυπρίων/Άγκυρας να αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει πρώτη να σέβεται τον εαυτό της και να αυτο- υπερασπίζεται το δίκαιό της. Αν δεν το κάνει πρώτη η ίδια να μην περιμένει από κανέναν άλλο να το πράξει γι΄αυτήν…
Φανούλα Αργυρού – ερευνήτρια/συγγραφέας, Λονδίνο. 8.12.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου