Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Αθήνα: Δεν υπάρχει επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη
ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Να επισκεφθεί τη Θράκη ζήτησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου υπέβαλε το αίτημά του αυτό με ρηματική διακοίνωση την οποία η τουρκική διπλωματία απέστειλε στις ελληνικές διπλωματικές αρχές το βράδυ της Δευτέρας. Με την κίνησή τους αυτή, οι Τούρκοι επιχειρούν να εγκλωβίσουν την Αθήνα, αφού πιθανή απόρριψη του αιτήματος Νταβύτογλου για επίσκεψη στη Θράκη θα επικοινωνηθεί διεθνώς ως στείρα άρνηση της ελληνικής πλευράς, ενώ σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να στήσουν ξανά φιέστα στη Θράκη με κομπάρσους τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που η Άγκυρα επιμένει να αποκαλεί «τουρκική».
Η ελληνική πλευρά που μάλλον αιφνιδιάστηκε από την αξίωση Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη, απαντά ότι στο διήμερο πρόγραμμα της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας δεν υπάρχει επίσκεψη στη Θράκη. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα», είπε στο protothema.gr πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. 
Σύμφωνα με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, πιθανή επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου και των υπολοίπων Τούρκων υπουργών στη Θράκη θα αποδειχθεί απολύτως αντιπαραγωγική και θα τορπιλίσει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της ελληνικής με την τουρκική πλευρά. Και αυτό την ώρα που το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, δηλαδή το κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας συγκαλείται με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση που ξεκίνησε από την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Barbaros» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Φιέστα στη Θράκη στήνει ο Νταβούτογλου
Πυροδοτεί το κλίμα η Αγκυρα, καθώς τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη στην Αθήνα του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβουτογλου για την σύγκληση, το Σάββατο, του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας υπό την προεδρία των δυο πρωθυπουργών, γνωστοποίησε με ρηματική διακοίνωσή της την πρόθεση μετάβασης του δεκαμελούς υπουργικού κλιμάκιου και της πολυμελούς αντιπροσωπείας υπό τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτολου στην Θράκη,το απόγευμα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Μελέτη στο ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr), η τουρκική ρηματική διακοίνωση κοινοποιήθηκε το βράδυ τη Δευτέρας στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, καθώς η συνάντηση κορυφής Σαμαρά-Νταβουτογλου είχε ακριβώς σχεδιαστεί για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντος της κυπριακής ΑΟΖ και την πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αντ’ αυτού τώρα η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με μια προκλητική κίνηση που στρέφεται όχι πια εναντίον της Κύπρου αλλά της ίδιας της Ελλάδας σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που αφορά την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
Η τουρκική πλευρά λειτούργησε ως συνήθως εκβιαστικά και φρόντισε να γνωστοποιήσει την πρόθεση για επίσκεψη στην Θράκη ,ενώ είχε ήδη οριστικοποιηθεί η σύγκληση του ΑΣΣ, φέρνοντας έτσι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Αθήνα ,η οποία μελετά την απάντηση στην τουρκική ρηματική διακοίνωση .
Η έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του (ισλαμικού) καθεστώτος Ερντογαν στις σχέσεις με την Ελλάδα ,καθώς μάλιστα ο τούρκος ηγέτης εμφανίζει την χωρά του ως προστάτη όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ,ακόμη και μουσουλμάνων μεταναστών σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Η επίσκεψη Νταβουτογλου με την ιδιότητα του πλέον ως πρωθυπουργού στην Θράκη θα σηματοδοτήσει την αναβίωση του νεοθωμανικου οράματος (του οποίου ο ίδιος είναι ο θεωρητικός εμπνευστής) και την αναβαθμισμένη πλέον επίσημη εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας μας. Σε μια περίοδο πολιτικών εξελίξεων μάλιστα που η χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές και εθνικές συνέπειες , ενώ ταυτόχρονα η Θράκη θα χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης και για άλλα θέματα όπως το Κυπριακό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου