Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ


Ανεβάζει τους τόνους στο ζήτημα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ ο Πρόεδρος της Τουρκίας δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν θα μείνει εκτός των εξελίξεων που σημειώνονται στη «νότια Κύπρο» και πρόσθεσε ότι το Barbaros θα μείνει στην περιοχή όσο η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου και η Ελλάδα δεν πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας».
«Στην περιοχή της ΑΟΖ (της Κύπρου) έχουν δικαιώματα και οι Τούρκοι, που ζουν στην Κύπρο. Έχουν ίσα δικαιώματα. Και θα ήθελα να τονίσω ότι θα υποστηρίξουμε αυτά τα δικαιώματα μέχρι τέλους», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα ότι το φυσικό αέριο του Ιράκ και της Ανατολικής Μεσογείου θα διοχετευθεί στη διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά τις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν στη οριστική εγκατάλειψη του South Stream και «στην επιλογή αυτού που ο Πρόεδρός Πούτιν ονομάζει "Turkish Stream"».
Αυτός ο αγωγός θα περνάει για λίγο από τη Μαύρη Θάλασσα και στην συνέχεια, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος, θα οδηγεί στη Ευρώπη. Αν συμφωνήσουμε, θα κατασκευάσουμε αυτόν τον αγωγό, χωρητικότητας 63 δισ. κυβικών ετησίως», συμπλήρωσε.
Σε ομιλία του κατά τη συνάντηση του Διεθνούς Συμποσίου Στρατηγικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία γίνεται, με ταχείς ρυθμούς, ο ενεργειακός κόμβος της περιοχή και υπενθύμισε ότι «ήδη το πετρέλαιο των Τουρκομάνων και των Καζάκων μεταφέρεται μέσω του αγωγού Μπακού - Τυφλίδας - Τσεϊχάν».
Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι παρατάθηκε για 20 χρόνια η συμφωνία για τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ - Γιουμούρταλικ και ότι θα αυξηθεί η χωρητικότητα του. Από το 2007 λειτουργεί ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού - Τυφλίδας - Ερζερούμ κι η διασύνδεση φυσικού αερίου Τουρκίας -Ελλάδας.
Πρόσφατα συμφωνήθηκε ο αγωγός ΤΑΝΑΡ για τη μεταφορά αερίου 10 δισ. κυβικών ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος στην Ευρώπη, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Η Τουρκία, πλέον, εμπλέκεται στην αναζήτηση για πετρέλαιο σε όλα τα μέρη του κόσμου, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Ιράκ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Καζακστάν, από τη Ρωσία μέχρι την Κιργισία, μέχρι τη Λιβύη, μέχρι την «ΤΔΒΚ», μέχρι και την Κολομβία», σημείωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου