Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΝΑΥΣΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ



 

Ερωτηματικά για το μεγάλο deal παραίτησης Πανίκου Δημητριάδη - Τι προνοεί η «χρυσή» συμφωνία

-Γιατί έκλεισε το θέμα της πλαστογραφίας του συμβολαίου Alvarez & Marsal
-Δεν αποτελεί έκπληξη η αποχώρηση Δημητριάδη 
-Τέλος εποχής ενός ψυχρού πολέμου στα ανώτατα δώματα της Δημοκρατίας

Για πολλούς έλληνες και κύπριους που ζουν στο εξωτερικό και δε γνωρίζουν την αθλιότητα στην Κεντρική Τράπεζα θα κάνω μια μικρή εισαγωγή πριν μπω στο κυρίως θέμα. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης διορίσθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια τον Μάιο του 2012 και έκτοτε ανέλαβαν και οι δύο εργολαβικώς την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας προκειμένου να επαληθευθεί το πανηλίθιο δόγμα που πρέσβευε Χριστόφιας και ΑΚΕΛ ότι δηλαδή για την οικονομική κρίση φταιει ο καπιταλισμός. Η αδράνεια του Διοικητή που δεν έπαιρνε μέτρα για την προστασία του τραπεζικού συστήματος όπως δήλωσε αναίσχυντα ο ίδιος οφείλετο σε εντολές των πατρώνων του για να μην έχει προεκλογικό κόστος ο Χριστόφιας και ΑΚΕΛ.
Με την άνοδο του Νίκου Χρύσανθου* Αναστασιάδη στην εξουσία τον Φεβρουάριο του 2013 άρχισε ένας ανελέητος πόλεμος μεταξύ του Διοικητή και του Αναστασιάδη που επιβάρυνε αφάνταστα την ήδη τραγική κατάσταση της οικονομίας. Η μεγάλη κόντρα κορυφώθηκε όταν ο Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε δημόσια ότι προειδοποίησε τον Πρόεδρο από τις 4/3/2013 ότι το Ευρογρουπ στις 15/3/2013 θα έπαιρνε απόφαση για κούρεμα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και ενώ το γνώριζε ο Πρόεδρος κορόιδευε τον κυπριακό λαό ότι δεν το γνώριζε. Εκτός από τον Διοικητή πολλοί άλλοι κατηγόρησαν τον Πρόεδρο ότι απέκρυψε σκόπιμα το επικείμενο κούρεμα προκειμένου ο ίδιος, ο συμπέθερος του και άλλοι ημέτεροι να προλάβουν να φυγαδεύσουν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Ο Πρόεδρος φέρει επίσης βαρύτατες ευθύνες για το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Τράπεζα Πειραιώς
Χθες 10/3/2014 και ενώ ο Διοικητής δήλωνε ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τον διακαή πόθο του Προέδρου να παραιτηθεί υπέβαλε ξαφνικά την παραίτηση του, με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Εισαγγελέα (Γ.Ε) Κώστα Κληρίδη να δηλώνουν ψευδώς και υποκριτικά ότι δεν υπήρχε καμία συναλλαγή-αποζημίωση σε αντάλλαγμα της παραίτησης του. Υπενθυμίζω ότι ο Γ.Ε εδώ και κάποιους μήνες κίνησε ποινική διαδικασία σε βάρος του Διοικητή για παραποίηση και πλαστογραφία της συμφωνίας της Κ.Δ. με την ‘’Alvarez & Marsal’’ που ανέλαβε την έρευνα για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Μόλις άκουσα τον Πρόεδρο να δηλώνει ότι ο Διοικητής δεν θα πάρει καμία αποζημίωση για την παραίτηση του και γνωρίζοντας την προσωπικότητα του ανδρός από τα πρώτα στάδια της πολιτικής του σταδιοδρομίας ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι λέγει πάλι ψέματα. Πριν προλάβω να διερευνήσω το θέμα, σήμερα ο κυπριακός τύπος κατακλύσθηκε με τις πιο κάτω σοκαρίστηκες ειδήσεις:
‘’Σε τράπεζα του Λονδίνου έγινε προ ημερών έμβασμα ύψους 300.000 εύρο που θα δοθεί στον Πανίκο Δημητριάδη ως αποζημίωση, κάτι το οποίο φέρεται ο ίδιος να ζήτησε προκειμένου να υποβάλει την παραίτηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυτό αντλήθηκε από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και όχι από το Ταμείο της Κεντρικής Τράπεζας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έμβασμα έγινε πριν από την παραίτηση και αυτό αποτέλεσε όρο στην συμφωνία που έγινε. Η συμφωνία προνοεί επίσης ότι θα πληρωθούν άλλες €260000 που αφορούν μισθούς για τα επόμενα 2 χρόνια 
'Nέα στοιχεία, αποκαλύπτει το Sigmalive σε συνέχεια του σημερινού αποκλειστικού δημοσιεύματος της «Σ» και των νέων στοιχείων που μεταδίδουμε από το πρωί.
Kατά παρέκκλιση των περιορισμών στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, που τέθηκαν σε ισχύ μετά το «κούρεμα» καταθέσεων και ισχύουν ακόμη και σήμερα, εμβάστηκε σε τράπεζα του Λονδίνου, πέραν των 300.000 εύρο, ως αποζημίωση προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Δρα Πανίκο Δημητριάδη.
Σημειώνεται ότι  η αποζημίωση που παραχωρείται από  την Κυπριακή Δημοκρατία προς Κύπριο πολίτη και εμβάζεται σε τράπεζα του εξωτερικού δεν εξαιρείται από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν.
Καμία τέτοια πρόνοια στο συμβόλαιο εργοδότησής του
Σε μια δεύτερη πληροφορία μας αναφέρουμε ότι η  αποζημίωση στον κ. Δημητριάδη παραχωρήθηκε χωρίς να υπάρχει τέτοια πρόνοια στο συμβόλαιο εργοδότησής του, μόνο και μόνο για να αποδεχθεί να παραιτηθεί από τη θέση του.
Το διάταγμα για τους περιορισμούς
Υπενθυμίζουμε ότι το διάταγμα για τους περιορισμούς  στη διακίνηση χρημάτων στο εξωτερικό απαγορεύει κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Κύπρου εκτός από:
·         (ι) Πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό για συναλλαγές που εμπίπτουν στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη μέσα σε συγκεκριμένα όρια  
·         (ιι) Πληρωμή μισθών υπαλλήλων που εργάζονται στο εξωτερικό η οποία μπορεί να γίνει με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.
·         (ιιι) Έξοδα συντήρησης μέχρι €5.000 ανά τρίμηνο καθώς και δίδακτρα προσώπου που σπουδάζει στην αλλοδαπή, και
·         (iv) Μεταφορά στο εξωτερικό μέχρι €5.000 μηνιαίως ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα ή και ίδρυμα πληρωμών ανεξαρτήτως σκοπού.
 «Είναι με ανάμεικτα συναισθήματα που έχω υποβάλει την παραίτησή μου από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για κυρίως προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους» δήλωσε ο Πανίκος Δημητριάδης στην πρώτη αντίδραση του, μετά την υποβολή παραίτησης του.

Η παραίτηση Δημητριάδη, τον οποίο διόρισε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αν και δεν αποτελεί έκπληξη διότι είναι σε όλους γνωστή η ψυχροπολεμική σχέση που επικρατούσε μεταξύ προέδρου Αναστασιάδη, κοινοβουλευτικών κομμάτων (εκτός ΑΚΕΛ) και Δημητριάδη, για μεγάλο χρονικό διάστημα εντούτοις γεννά ερωτηματικά η χρονική περίοδος που υπέβαλλε την παραίτηση του ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Ένα άλλο μέτωπο που είχε να αντιμετωπίσει ο παραιτηθείς Κεντρικός
Τραπεζίτης, ήταν η κατάσταση στο Διοικητικό Συμβούλιο, λόγω των αφόρητων πιέσεων που του ασκούσαν τα μέλη του ΔΣ, τα οποία τον βομβάρδιζαν συνεχώς με εκατοντάδες ερωτήματα και απαιτήσεις για διευκρινίσεις πριν την κάθε συνεδρία.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Καμία απολύτως συναλλαγή η συμφωνία δεν έγινε με το Διοικητή και πρέπει κάποιοι επιτέλους να σταματήσουν να μειώνουν προσωπικότητες. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Διοικητή για την μεγάλη του συνεισφορά στην σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στην μελλοντική του σταδιοδρομία
Δήλωση Γενικού Εισαγγελέα: Από τη μεριά του ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, έσπευσε χθες να διαψεύσει το γεγονός ότι έγινε deal μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να αποχωρήσει ο Πανίκος Δημητριάδης και να πέσει αναίμακτα η αυλαία της μεταξύ τους κόντρας.

Ο κ. Κληρίδης, εξήγησε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε, λόγω των κινδύνων, που εντόπισε ο ίδιος και ενδεχομένως να δημιουργούσαν πρόβλημα στη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο.


Η αποχώρηση του Πανίκου Δημητριάδη συνέπεσε με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να μην ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Δημητριάδη για την γνωστή υπόθεση της διερεύνησης για πέντε μήνες πλαστογραφίας των συμβολαίων με τους Alvarez & Marsal ενώ εξασφάλισε και ένα σεβαστό ποσό ως αποζημίωση.
Κάτι που βαραίνει την κυβέρνηση στα μάτια των πολιτών, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες..
Σύμφωνα με πληροφορίες η «χρυσή» συμφωνία που έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προνοεί ότι ο κ. Δημητριάδης θα υπέβαλε την παραίτησή του μόνο εφόσον λάμβανε προηγουμένως μισθούς δυο χρόνων, αποζημίωση γύρω στις €300.000 σε έμβασμα σε τράπεζα του εξωτερικού, καθώς και δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του.>>
Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος Νίκος Χρύσανθου*Αναστασιάδης συλλαμβάνεται ψεύτης και αναξιόπιστος. Σίγουρα ο Πανίκος Δημητριάδης που διόρισε το απύθμενο ανθρωπάκι που ακούσει στο όνομα Δημήτρης Χριστόφιας έκανε αρκετά εγκλήματα και έπρεπε να φύγει και να κλειστεί στην φυλακή. Γιατί όμως ο Πρόεδρος μας έπρεπε να του πληρώσει αυτή την χονδρή αποζημίωση, να πει ένα σωρό ψέματα, να επιβάλει στη χειραγωγημένη Γενική Εισαγγελία να σταματήσει μια υποτίθεται ανεξάρτητη έρευνα και να υποβάλει στο ανδρείκελο του Γ.Ε Κώστα Κληρίδη να πει και αυτός τόσα ψέματα; Τι έχει να πει για αυτά  ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κύριος Ρίκκος Ερωτοκρίτου που δήλωνε δημόσια λίγο καιρό πριν αποφασίσει να κάνει  προεκλογικά τη συναλλαγή με τον Πρόεδρο, ότι ο πρώτος που έπρεπε να μπει στην φυλακή για την απάτη του χρηματιστηρίου ήταν ο Νίκος Χρύσανθου* Αναστασιάδης; Γιατί εμπαίζει τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος ότι δήθεν θα υπάρξει τιμωρία όσων ενέχονται στη καταστροφή της οικονομίας αφού ο ίδιος είναι ένας από τους κύριους συντελεστές της; Γιατί απλά όπως σας είχα προειδοποιήσει και προεκλογικά ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ένας πολύ επικίνδυνος πολιτικός, είναι με διαφορά ο πιο ψεύτης και υποκριτής πολιτικός που υπήρξε ποτέ στην κυπριακή πολιτική ζωή. Ο άνθρωπος φυσικά ήταν πάντα συνεπής με το χαρακτήρα του, όπως συνεπής με την πολιτική ανωριμότητα του ήταν και ο κυπριακός Λαός. Τέτοιος λαός τέτοιους Προέδρους αξίζει να έχει.
Καλώ άμεσα τον Πρόεδρο να ανακαλέσει αυτή την αισχρή και προκλητική συμφωνία με το Διοικητή και να αφήσει την Εισαγγελία και την Δικαιοσύνη να λειτουργήσουν στοιχειωδώς όπως αρμόζει σ’ ένα ευνομούμενο κράτος για να μπουν κάποιοι αλήτες και απατεώνες στην φυλακή. Αν η συμφωνία αυτή δεν ανακληθεί, καλώ τον Κυπριακό Λαό όχι μόνο να πάψει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε αυτό το πανάθλιο και υποχείριο της ελεεινής κομματοκρατίας κράτος, αλλά και να πάρει την Δικαιοσύνη στα χέρια του και να τιμωρήσει τους πολύ καλά γνωστούς ενόχους της νέας κυπριακής τραγωδίας, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Όμηρος Αλεξάνδρου

* Το Χρυσάνθου παραπέμπει στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο ''αδιάφθορος''
Νίκος Αναστασιάδης στις χρηματιστηριακές του συναλλαγές κατά την διάρκεια
της χρηματιστηριακής απάτης του 1999-2000 για να εξαπατά τους ανυποψίαστους
επενδυτές, να θησαυρίζει σε βάρος τους και να μην γίνεται αντιληπτός


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου