Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ-ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η ουκρανική κρίση και οι ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να έχει στην παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αναβαθμίζει σημαντικά τo ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων.
Τα αποτελέσματα τόσο των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, όσο και των ερευνητικών στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένονται πλέον με ενδιαφέρον όχι μόνο από την Κύπρο και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, αλλά και από την ΕΕ, η οποία πλέον επιδιώκει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της πορτφόλιο.
Με τη γαλλική Total, να προγραμματίζει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στα οικόπεδα 10 και 11 στα μέσα του 2015 και την Noble να πλησιάζει στο τέλος των αναλύσεων των δεδομένων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης του οικοπέδου 12, το ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις αυξάνεται σημαντικά.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι αποφάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων και κατά πόσο τελικά θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε ότι αφορά το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό.
Αν και τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της Noble, μας προσγείωσαν ανώμαλα σε ότι αφορά τα αποθέματα ΦΑ στο οικόπεδο 12, ειδικοί επιμένουν ότι στην κυπριακή ΑΟΖ, βρίσκονται κρυμμένες μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και ενδεχομένως και πετρελαίου.
Ο τέως εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Σόλωνας Κασίνης, επανέλαβε σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Sigma, Μεσημέρι και Κάτι, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά τα ενεργειακά αποθέματα και πως αυτό θα διαφανεί στις επόμενες γεωτρήσεις. 
Σε ανάλυση της η ιστοσελίδα Natural Gas Europe, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει ότι  η Ανατολική Μεσόγειος έχει τεράστιες προοπτικές και μπορεί να δώσει λύσεις στην προσπάθεια της ΕΕ για ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση από τη Ρωσία. Ωστόσο, υποστηρίζει, τα ανοικτά πολιτικά ζητήματα της περιοχής πρέπει να κλείσουν προκειμένου αυτή η προσπάθεια να καταστεί εφικτή. Τα ζητήματα αυτά, αναφέρει, είναι η σύγκρουση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για το διαχωρισμό των θαλάσσιων ζωνών αλλά και το κυπριακό. Αυτό που απομένει, σημειώνει, είναι να διαφανεί κατά πόσο ο παράγοντας του φυσικού αερίου, μπορεί να αποτελέσει τη λύση των προβλημάτων.  
Οι επιλογές του Ισραήλ
Από την όλη εξίσωση, υπολείπονται επίσης οι αποφάσεις του Ισραήλ. Ενώπιον του βρίσκεται η επιλογή ενός αγωγού από τα ισραηλινά οικόπεδα στην ΕΕ, πιθανόν μέσω της Τουρκίας, όπως επίσης η επιλογή της πλωτής μονάδας υγροποίησης ΦΑ, ή η συμμετοχή του στο τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό. Το όλο θέμα αποτελεί σπαζοκεφαλιά για το Τελ Αβίβ. Ένας αγωγός προς την Τουρκία, συνεπάγεται ότι θα πρέπει να περάσει δια μέσου της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση της Λευκωσίας, η οποία θα ενέκρινε κάτι τέτοιο μόνο εάν λυνόταν το κυπριακό. Από την άλλη ειδικοί επί του θέματος, εκτιμούν ότι στο παρών στάδιο, οι Ισραηλινοί κατατάσσουν τελευταία την επιλογή του Βασιλικού. Συνεπώς, το τελευταίο διάστημα, η επιλογή μιας πλωτής μονάδας υγροποίησης, κερδίζει έδαφος. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου