Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Gazprom: Το υπερόπλο του Πούτιν

 

 


Η Gazprom φαίνεται μέχρι στιγμής ότι αποτελεί το απόλυτο όπλο για τον ΒλαδίμηροΠούτιν απέναντι στους αντιπάλους του κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Έχει το ρόλο που έπαιζαν τα πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και ίσως, η χρησιμοποιήση της να αποβεί πιο αποτελεσματική στο οικονομικό παιχνίδι του σήμερα.

Ας δούμε όμως λίγα πράγματα για την εταιρεία φυσικού αερίου. Η
Gazprom είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία η οποία κυριαρχεί . Διαθέτει όλα τα κύρια μέσα σχετικά με τις εγκαταστάσεις αερίου επεξεργασίας στη Ρωσία, λειτουργεί αγωγούς υψηλής πίεσης της χώρας και έχει (από το 2006) το νομικό μονοπώλιο των εξαγωγών. Άλλοι παραγωγοί φυσικού αερίου, όπως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας Novatek, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της Gazprom για τη μεταφορά και την επεξεργασία.


Στο τέλος του 2008, η
Gazprom είχε 221,300 εργαζομένους. Από το ποσό αυτό, 9,5% ήταν η διαχείριση, 22,9% ήταν ειδικοί, 63,4% ήταν εργαζόμενοι και 4,2% ήταν άλλους υπαλλήλους.
Η Gazprom ανήκει στους λεγόμενους εθνικούς πρωταθλητές. Μια έννοια που υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο οι μεγάλες επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς, εκτός από κέρδος, μπορούν και να προωθήσουν και τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Η εταιρία επιπρόσθετα ελέγχει περιουσιακά στοιχεία στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, τις κατασκευές, τη γεωργία αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ρωσίας πέρασε από τις θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου της εταιρίας. Από τη θέση του αντιπροέδρου της
Gazprom πέρασε επίσης και ο πρώην γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η ετήσια συνέλευση των μετόχων της
Gazprom πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα που μας πέρασε (3/3), στο Λονδίνο. Εκεί η διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον, εκτιμώντας ότι το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά όχι απλά δε θα συρρικνωθεί, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Η
Gazprom προμηθεύει το 70% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ουκρανία και το 30% του αερίου που καταναλώνει, συνολικά, η Ευρώπη. Από τις ποσότητες που διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά, οι μισές περνάνε από την Ουκρανία.

Η Ρωσία εισπράττει, με τους σημερινούς ρυθμούς παράδοσης, πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, κάθε μέρα, από την Ευρώπη, μόνο για το αέριο. Σύμφωνα,μάλιστα με τον
Nick Butler στους Financial Times, η Ρωσία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Ευρώπη λόγω του φυσικού αερίου και των κερδών απ ό,τι εξαρτάται η Ευρώπη από αυτήν.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρέσκεται στο να παρουσιάζει τη χώρα του ως μια παγκόσμια δύναμη που αναγεννιέται, αλλά αυτή παραμένει παγιδευμένη στη δική της εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Ακόμα και αν επικρατήσει στην Κριμαία, «η Μόσχα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την Ευρώπη, ούτε καν τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο. Οι Ουκρανοί δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους προβοκάρει ένας αυτοκράτορας που είναι γυμνός» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Με την άνοιξη προ των πυλών και τον όχι ιδιαίτερα βαρύ φετινό χειμώνα, οι ευρωπαϊκές αντοχές καθώς υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου είναι ίσως μεγαλύτερες απ' ό,τι υπολογίζουν οι Ρώσοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, από τους καλύτερους πελάτες της
Gazprom στην Ευρώπη, η οποία έχει αποθέματα για δύο μήνες.


Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για την περίπτωση της Ουκρανίας καθώς ο επικεφαλής της
Gazprom Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε ότι η εταιρία από τον Απρίλιο τερματίζει την έκπτωση στην τιμή, με την οποία πωλεί το φυσικό αέριο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η
Gazprom προτείνει να χορηγήσει δάνειο ύψους δύο έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για τη διευθέτηση του χρέους της για το ρωσικό φυσικό αέριο που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, μετά τη δήλωση της Ουκρανίας στο ρωσικό όμιλο ότι αδυνατεί να πληρώσει τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.

Η έκπτωση στην τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης που πρόσφερε η Μόσχα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε ο Αλεξέι Μίλερ.

«Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, δεν πληροί τις συμφωνίες για τη χορήγηση έκπτωσης που υπογράφηκαν ως τροποποίηση της σύμβασης, η Gazprom αποφάσισε να μην παρατείνει τη διάρκεια της έκπτωσης αυτής και αυτό θα ισχύσει από τον Απρίλιο», δήλωσε ο Μίλερ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Βεβαίως, το ύψος του χρέους είναι σημαντικό. Για την
Gazprom, η πιο απλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση θα ήταν η χορήγηση στην Ουκρανία δανείου ύψους 2 έως 3 δισεκατομμυρίων για να ρυθμίσει το χρέος της του 2013 και για να πληρώσει τις τωρινές παραδόσεις φυσικού αερίου».

Και έπεται


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου