Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

<<Ελλάδα και Δύση… μία σχέση αγάπης και μίσους από το 1821 έως σήμερα>>

 «Οι πιστωτές άλλωστε, θεωρούνται για τους Έλληνες ελευθερωτές και δυνάστες ταυτοχρόνως»
Ελλάδα και Δύση διακατέχονται από μία αλλοπρόσαλλη σχέση αγάπης και μίσους, η οποία χρονολογείται από το 1821, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με νέο δημοσίευμά της.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για τους Έλληνες η Δύση συνιστά μία κοινότητα αναπτυγμένων οικονομιών και δημοκρατιών.
Άλλωστε, οι Έλληνες οφείλουν την ανεξαρτησία τους εν μέρει στη βρετανική υποστήριξη. Το ίδιο ισχύει και με τις ΗΠΑ για την περίοδο μετά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όμως, συνεχίζουν οι Financial Times, οι Έλληνες «βλέπουν» τη Δύση και ως μία ένωση ισχυρών κρατών, η οποία ασκεί πολιτικό, οικονομικό και ενίοτε στρατιωτικό έλεγχο στην Ελλάδα.
Ενδεικτικός ήταν άλλωστε, ο επί αρκετές δεκαετίες διεθνής οικονομικός έλεγχος της Ελλάδας, ο οποίος ξεκίνησε το 1898 ως απόρροια της πτώχευσης του 1893.
Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής (1941 – 1944) ακολούθησε, σημειώνει το δημοσίευμα, μία μακρά περίοδο αμερικανικής επιρροής, με μοναδικό διάλειμμα, την επταετία της Χούντας.
«Όλα αυτά τα τραύματα υποτίθεται ότι επουλώθηκαν με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη» τονίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η οικονομική κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τα διττά αισθήματα των Ελλήνων προς τη Δύση.
«Οι πιστωτές άλλωστε, θεωρούνται για τους Έλληνες ελευθερωτές και δυνάστες ταυτοχρόνως» υπερθεματίζουν καταλήγοντας οι Financial Times.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου