Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

<<Τα 5 δραστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιλυθεί οριστικά η ελληνική κρίση>>

Ο δρόμος προς την οριστική επίλυση, εκτιμά η Citigroup, διέρχεται μέσω πέντε απαιτούμενων βημάτων
Πέντε δραστικά και ρηξικέλευθα μέτρα ώστε να καταστεί δυνατή η οριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης παραθέτει ο εμπνευστής του όρου «Grexit», Willem Buiter.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup, η αέναη κρίση στην Ελλάδα πρέπει να κάποια στιγμή να επιλυθεί και αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δίχως τη λήψη δραστικών μέτρων.
Ο δρόμος προς την οριστική επίλυση, εκτιμά η Citigroup, διέρχεται μέσω πέντε απαιτούμενων βημάτων.
Βήμα 1
Να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει όπως επιθυμεί, με τα δημοσιονομικά ελλείμματα να χρηματοδοτούνται από τις αγορές.
Βήμα 2
Το χρέος της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρέπει να αγοραστεί εξ ολοκλήρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Mία τέτοια κίνηση θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο και θα συνεπάγεται την ανάκτηση της προσβασιμότητας στις αγορές.
Βήμα 3
Οι διεθνείς θεσμοί πρέπει να σταματήσουν να δανείζουν την Ελλάδα, καθώς η χώρα κάποια στιγμή πρέπει να καταστεί ικανή να αυτοχρηματοδοτείται. Βέβαια, είναι αβέβαιο εάν οι αγορές μπορούν να υποστηρίξουν την Ελλάδα σ’ αυτό το σημείο.
Βήμα 4
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να σταματήσει να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, έως ότου η αξιολόγηση της Ελλάδας επανέλθει στα πρότερα – επενδύσιμα επίπεδα.
Βήμα 5
Απαιτείται η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να καταστούν ικανές να λειτουργήσουν, δίχως τη στήριξη της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.
Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να συντελεστεί με την βοήθεια του ESM.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου