Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

<<Βολές Stiglitz προς τους δανειστές: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το ελληνικό πρόγραμμα>>

"Η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει"
Στην ευθεία αποδόμηση του νέου ελληνικού προγράμματος, το οποίο χαρακτηρίζει ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο, προβαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος J. Stiglitz, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη όπου παραχώρησε στο ΑΜΠΕ και θα δημοσιευτεί το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Stiglitz τονίζει ότι το τριετές πρόγραμμα «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».
Ο Αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».
«Η δική μου ερμηνεία» τονίζει ο κ. Stiglitz «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη. Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».
Ο κ. Stiglitz τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, χαρακτηρίζει λανθασμένη την γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα, υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου