Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

<<Ωφέλιμη για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους η αποτροπή του Grexit>>

 


"Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια αποτελούν τη γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις γειτονικές της χώρες"
Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ωφελεί όλες τις πλευρές, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Karl Aiginger, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Der Standard».
Σύμφωνα με τον Αυστριακό αναλυτή, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι συμφερότερη τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ίδια, και μάλιστα όχι μόνον από οικονομική, αλλά και από γεωπολιτική σκοπιά.
Αναφερόμενος στη γεωπολιτική διάσταση, επισημαίνει ότι η Ελλάδα και τα Βαλκάνια αποτελούν τη γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις γειτονικές της χώρες, και αν, όπως συμπληρώνει, η Ευρώπη θέλει τον 21ο αιώνα να παίξει έναν ρόλο στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, θα πρέπει να διατηρεί μια κανονική σχέση προς τις γειτονικές της χώρες.
Όπως προσθέτει, εάν, αντιθέτως, η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, θα υποτιμούνταν έντονα το νόμισμά της και άρα θα έπρεπε να πληρώνει πολύ περισσότερα για να εισάγει προϊόντα από το εξωτερικό, κάτι που θα έπληττε κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους και θα όξυνε ακόμη περισσότερο το κοινωνικό πρόβλημα, ενώ δεν θα αποκλείονταν πολιτικές αναταραχές.
Κανονικά, η χώρα με ένα υποτιμημένο νόμισμα μπορεί να γινόταν ανταγωνιστικότερη, ωστόσο θα χρειαζόταν γι αυτό έναν βιομηχανικό πυρήνα, τον οποίο η Ελλάδα δεν τον έχει, διευκρινίζει ο Αυστριακός οικονομολόγος.
Σε σχέση με τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Karl Aiginger εκτιμά ότι αυτή σίγουρα δεν είναι η καλύτερη, καθώς, όπως τονίζει, αναφέρονται και πάλι κυρίως δημοσιονομικοί στόχοι και κανένας στόχος για απασχόληση και για επενδύσεις.
Ο ίδιος προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου από τους Έλληνες στο εξωτερικό, οι οποίοι αποτελούν, κατά την γνώμη του, μια από τις πλέον επιτυχημένες οικονομικές ομάδες στον κόσμο, και εάν η Ευρώπη βοηθήσει στη δημιουργία αυτού του Ταμείου, θα μπορούσαν να προκύψουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου