Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

<<Κοντά σε συμβιβασμό για την Ελλάδα>>

 

Η κυβέρνηση φέρεται να συναίνεσε στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
(Συνεχής Ενημέρωση) Τις πιο δραματικές ώρες της στη νεότερη ιστορία της βιώνει η Ελλάδα, καθώς δίνει στις Βρυξέλλες τη μεγαλύτερη μάχη για το μέλλον της και την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου να βάλει τέλος στο οικονομικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών. 
Εν μέσω πρωτοφανών πιέσεων για λήψη μέτρων - σοκ, προερχόμενα κυρίως από τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για συμφωνία.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αυξάνονται τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης, μιας προσυμφωνίας, με στόχο τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Μετά από 16 ώρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων, οι πληροφορίες θέλουν να επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ο οποίος φέρεται να μην περιλαμβάνει καμία αναφορά στον εφιάλτη του Grexit, αλλά να αναφέρεται σε ένα δάνειο - γέφυρα με στόχο την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, έως τα τέλη Αυγούστου.
Οι πληροφορίες τοποθετούν στα 22 δισ. ευρώ τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατόπιν της νέας τετραμερούς που είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Merkel, Hollande, Tusk το τελευταίο ανοιχτό ζήτημα είναι το θέμα με το fund των 50 δις ευρώ, καθώς αναφέρεται πως το θέμα της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα φέρεται πως έκλεισε, με το Ταμείο να παραμένει.

Σύνοδος Κορυφής: Δύο εκκρεμή ζητήματα - Εποπτεία του ΔΝΤ μετά το 2016 και το fund των 50 δισ. ευρώ
Δύο σημαντικά θέματα προσπαθούν να επιλύσουν οι 19 ηγέτες της Ευρωζώνης, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για την Ελλάδα.
«Δύο σημαντικά ζητήματα εκκρεμούν ακόμη» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εκκρεμή ζητήματα αφορούν αφενός, τον τρόπο εποπτείας του προγράμματος από το ΔΝΤ μετά το 2016 και αφετέρου, το fund με ελληνικά assets, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πρόταση για το fund με τα ελληνικά assets να μην αποσύρεται τελικώς από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά να παραμένει με στόχο τη μείωση της ακίνητης περιουσίας που θα περάσει σε αυτό.
Τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πήχης των 50 δισ. ευρώ έχει υποχωρήσει κοντά στα 7 δισ. ευρώ.

Ευρωπαϊκές πηγές: Άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω είτε της ΕΚΤ, είτε του EFSF είτε… της Γαλλίας
Την άμεση εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της ανάγκες εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα συγκεκριμένα χρήματα θα προέλθουν πιθανώς από:
- Κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα
- Διμερές δάνειο από την Γαλλία
- Επιστροφή των 13 δισ. ευρώ του EFSF
Πάντως, πηγές του Παρισιού διέψευσαν το ενδεχόμενο παροχής διμερούς δανείου στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι σε βάθος χρόνου.

Συνεχείς διακοπές της Συνόδου με τετραμερείς Τσίπρα, Merkel, Hollande, Juncker
Ελλάδα και δανειστές αναζητούν διέξοδο καθώς παραμένουν οι διαφωνίες και αναζητείται η χρυσή τομή για προσυμφωνία. 
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, η Σύνοδος Κορυφής έχει διακοπεί αρκετές φορές για να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των κ. κ. Τσίπρα, Merkel, Hollande και Τusk. 
Τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλαγές στη συμφωνία που βρίσκεται εδώ και ώρες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Μεταξύ των αλλαγών που ζητούσε ο έλληνας πρωθυπουργός, πετυχαίνοντας κάποια πρόοδο είναι:
- Βούληση διευθέτησης του χρέους.
- Έγκριση από την ΕΚΤ για να διατηρήσει τον ELA και να μην υπάρξει διακοπή του.
- Να αποσυρθεί η πρόταση για τη δημιουργία ταμείου που θα ελέγχει κεφαλαία ύψους 50 δισ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ με έδρα το Λουξεμβούργο.

Το τελεσίγραφο για ψήφιση νέων μέτρων έως τις 15 Ιουλίου
Η απόφαση των Ευρωπαίων να θέσουν ένα ακόμη τελεσίγραφο στην Ελλάδα, να ψηφίσει ένα βαρύ πακέτο μέτρων έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου, αποδεικνύει ότι υπάρχει διάθεση για προσυμφωνία, αλλά η επίτευξή της δεν θα είναι εύκολη.
Ωστόσο αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. 
Η Ελλάδα έχει λάβει προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου προκειμένου να νομοθετήσει τα πρώτα μέτρα, ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι για τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις δεσμεύσεις της.
Eάν η Ελλάδα νομοθετήσει, τότε ίσως κυβέρνηση και δανειστές καταλήξουν σε προσυμφωνία.
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, σε νέο Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας (στις 16 ή 17 Ιουλίου το πιθανότερο).
Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά επισήμως κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα, Έλληνες αξιωματούχοι προαναγγέλλουν ανασχηματισμό τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ή το αργότερο την Τρίτη 14/7, ενώ όλοι συνηγορούν ότι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είνα θέμα χρόνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου