Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

<<Να παραλύσει η δεξιά μου εάν ξεπουληθώ…>>


Του Δρα Άρη Πετάση*
Ο πιο πάνω τίτλος είναι παραλλαγή του «Εάν επιλάθωμαι σου, Ιερουσαλήμ, επιλησθεί η ή δεξιά μου» του 136ου ψαλμού. Ο ακαδημαϊκός της Αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας Γ. Ξενής είχε την καλοσύνη να μου εξηγήσει πως εδώ ο ψαλμωδός υπογραμμίζει το καθήκον του να κρατήσει ανεξίτηλη μέσα του τη μνήμη της κατεχόμενης ιεράς πόλεως των προγόνων του από την οποία είχαν εξοριστεί στην Βαβυλώνα το 597 π.χ.
Μάλιστα εξαπολύει κατά του εαυτού του κατάρα να κοπεί το δεξί του χέρι σε περίπτωση που τον προδώσει η συνείδηση του. Περιπλανιόντουσαν πρόσφυγες και εκτοπισμένοι για 2,500 χρόνια αλλά ουδέποτε όμως παραδόθηκε η ψυχή και τα μυαλά τους. Δεν συνθηκολόγησαν ούτε ζήτησαν αποζημιώσεις.
Σε δίωρη συνάντηση μου με έναν από τους τρεις ίσως σημαντικότερους παίχτες στο εθνικό θέμα ο συνομιλητής μου είπε: «Εγώ δεν δέχομαι καμιά συμφωνία που δίνει στους Τούρκους πέραν του 25% του εδάφους της Κύπρου». Θεωρώντας πως είχα τρομάξει με ρώτησε: «Εσύ ποίο ποσοστό θα δεχόσουν»; «Μηδέν ποσοστό για τους Τούρκους» του λέγω. «Δηλαδή όλα πάνε στους Έλληνες» ρωτά; «Και οι Έλληνες μηδέν ποσοστό γιατί η γη της Κύπρου ανήκει στους πολίτες /ιδιοκτήτες άσχετα από εθνοτική καταγωγή» του απάντησα. Υπενθύμισα πως έχουμε καμιά δεκαριά εθνότητες στην Κύπρο–όχι μόνο δύο. «Δώσε το έδαφος σε εθνότητες», συνέχισα «και έβαλες ταφόπετρα στο μέλλον της Κύπρου». «Η Τουρκία θα τσεπώσει 3,500 περίπου τ. χλμ και θα μας ελέγχει μέχρι να  αυτοεξοριστούμε στην ‘Νέα Βαβυλώνα’» μας. Συνέχισα: «Ξέρεις καμιά φυσιολογική χώρα που το έδαφος της είναι τιτλοποιημένο εθνοτικά προς συμφέρον τρίτης χώρας» ρώτησα.  «Όχι» μου απάντησε βαθύτατα προβληματισμένος.
Συμφωνία με εθνοτικά κριτήρια και με γη τιτλοποιημένη στην Τουρκία σφραγίζει το τέλος μας και μας καθιστά τους μόνους ελεεινούς και άτιμους του πλανήτη που θα παραδώσουν εκουσίως την πατρίδα τους έναντι χρηματικής αμοιβής μετά από 4000 χρόνια ιστορίας και αντοχής. Η Κύπρος έχει μακράν ιστορία κατοχής. Όταν ο Παυσανίας έφθασε στην Κύπρο το 479 π.χ., αμέσως μετά την νίκη του επί των Περσών στις Πλαταιές, η Κύπρος ήταν υπό κατοχή του περσικού στρατού και δεκάδων χιλιάδων Φοινίκων εποίκων. Οι Έλληνες της Κύπρου βρισκόντουσαν σε απελπιστική θέση. Ο Παυσανίας ουδέποτε σκέφτηκε να μοιράσει την Κύπρο εθνοτικά τιτλοποιόντας διζωνικά κομμάτι στην Φοινικική κοινότητα. Τελικά Φοίνικες και Πέρσες εγκατέλειψαν την Κύπρο.
Θυμήθηκα τον Παυσανία και τον 136ο ψαλμό όταν διάβασα πως τώρα ξεδιάντροπα ζητείτε δάνειο από το ΔΝΤ για να εξαγοραστούν οι συνειδήσεις των ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα για να την παραδώσουν στην Τουρκία. Από την «οικονομική έκρηξη» πέσαμε στα δανεικά! Θλίψη για το κατάντημα μας στην εποχή του άκρατου υλισμού, της υποταγής και της «υπό τας περιστάσεις» δίκαιης λύσης που μας είπε αναίσχυντα μετά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου ηττημένος συνοδοιπόρος που το παίζει αντινατοϊκός!
Ευτυχώς ήλθε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος να μας ενθαρρύνει, «….εμάς η υπομονή δεν πρόκειται να εξαντληθεί….το τέλος θα είναι η επικράτηση του δικαίου και όχι κάποια άλλη λύση.» Δίκαιο, ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, και όχι δίκαιο «υπό τας περιστάσεις». Δημοκρατία και όχι δύο κράτη που οι υποστηριχτές της διζωνικής διχοτόμησης θεωρούν εντελώς φυσιολογικό, βαφτίζοντας μάλιστα τον εθνοτικό διαχωρισμό επανένωση! Η περιουσία στους ιδιοκτήτες και όχι δανεικά του ΔΝΤ και ΝΑΤΟ για εξαγορά συνειδήσεων. Μακάρι αντί να μας παραλύσει την δεξιά, ο Θεός να δώσει κρίση, αξιοπρέπεια και γνώση ιστορίας στους κήρυκες παράδοσης που μας απειλούν και από τις δύο πλευρές. Συνειδητοποίησαν όσοι μας σπρώχνουν σε παράδοση πως η ιστορική πορεία των εθνών μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και πως μέσα σε μια μόνο νύκτα η Ρωσική αεροπορία στην Συρία κονιορτοποίησε την έπαρση της Τουρκίας;
* Μέλος του Συμβουλίου Διεθνούς Ταμείου του Κρατικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας Μόσχας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου