Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

<<Η επέλαση του Ασαντ>>


Συντάκτης: 
Υπό την κάλυψη των ρωσικών βομβαρδιστικών, που από χτες το πρωί πύκνωσαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον στόχων στην κεντρική Συρία, τα κυβερνητικά στρατεύματα συνέχισαν χτες την προέλασή τους στην επαρχία της Χαμά, τα περίχωρα του Χαλεπίου, αλλά και στην κοιλάδα Σαλ αλ-Γαμπ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Αγριες μάχες σημειώνονται στο χωριό Κφαρ Ναμπούντε, πάνω στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην επαρχία Ιντλίμπ, την οποία κατέκτησε πριν από μόλις έναν μήνα το Μέτωπο Αλ Νούσρα: αν ο στρατός του Ασαντ καταλάβει το κομβικό αυτό σημείο, θα αποκτήσει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για να αντεπιτεθεί στην Ιντλίμπ.
Ομως οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως το χωριό είναι γεμάτο υπόγειες σήραγγες και ότι οι πιστοί στον Ασαντ μαχητές έχουν μεγάλες απώλειες. Και οι δύο πλευρές πάντως υποστηρίζουν ότι διατηρούν τον έλεγχό του.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε το απόγευμα ότι τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη του -μεταξύ των οποίων και τα τελευταίας γενιάς Σουχόι-34- έπληξαν 53 στόχους (κέντρα διοίκησης, αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, στρατόπεδα εκπαίδευσης κ.ά.) «του «Ισλαμικού κράτους» και άλλων τρομοκρατών» στις επαρχίες Χαμά, Χομς και Ιντλίμπ μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, το «Ισλαμικό κράτος» δεν έχει παρουσία στις περιοχές αυτές: αυτοί που βάλλονται είναι κυρίως οι φανατικοί τζιχαντιστές που ανήκουν στην Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, οι οποίοι υποστηρίζονταν μέχρι πρότινος ανοιχτά από τις δυτικές και αραβικές χώρες, αλλά εσχάτως έχουν εγκαταλειφθεί από τους «προστάτες» τους.
Οπως συμβαίνει άλλωστε παραδοσιακά σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάκριση ανάμεσα στους «τρομοκράτες» και τους «μαχητές της ελευθερίας» αλλάζει, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα των ισχυρών και φυσικά τη συγκυρία...

Αυστηρή προειδοποίηση

Σε κάθε περίπτωση, η χερσαία αντεπίθεση του Ασαντ με τις «πλάτες» των Ρώσων αεροπόρων έχει αναστατώσει τους Δυτικούς, αφού -όπως είπε χτες η Φεντερίκα Μογκερίνι- «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού».
Χτες, μετά από σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως» τα πλήγματα εναντίον της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» στη Συρία, ενώ και η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να διεμήνυσε στους Ρώσους ότι η επέμβασή τους θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες», θα κλιμακώσει τον πόλεμο και «θα προσελκύσει» εξτρεμιστές από διάφορες χώρες να πάρουν μέρος σε αυτόν.
Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες, που φυσικά έχουν λερωμένα τα χέρια τους (και) σε αυτόν τον πόλεμο, η Ρωσία ενεπλάκη σε μια «σεχταριστική σύρραξη».
Το επιχείρημα περί «κινδύνου παράτασης του πολέμου» λόγω της ρωσικής εμπλοκής δεν αντέχει βέβαια σε κριτική, μετά από τεσσεράμισι χρόνια έξωθεν υποβοηθούμενης αλληλοσφαγής: ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε χτες την Ε.Ε. αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να το επαναλάβουν.
Και χτες πάντως φάνηκε καθαρά ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται πλέον ανοικτά υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με τον πρόεδρο Ασαντ, προοπτική που απορρίπτουν η Γαλλία και η Βρετανία.
Διπλωματικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι αναζητείται επειγόντως μια συμβιβαστική λύση μεταξύ χωρών όπως η Γαλλία που θέλουν ο Ασαντ να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία και άλλων που είναι έτοιμες να δεχτούν μια «ευέλικτη» μετάβαση, όπως η Βρετανία.
Οπως σωστά συμπεραίνει σε χτεσινή ανάλυσή της η «Deutsche Welle»: 
Η μέχρι πρότινος αταλάντευτη στάση της Ε.Ε. έναντι του Ασαντ βρίσκεται υπό αναθεώρηση. Η επιδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη έχει καταστήσει σαφώς πιο επιτακτική για την Ε.Ε. την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου. Ιδιαίτερα καθοριστική εξέλιξη είναι η έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων προς ενίσχυση του Ασαντ, γεγονός που εξανεμίζει κάθε ελπίδα για νίκη των δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και για κατάρρευση του συριακού καθεστώτος...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου