Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

<<ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΣΗΨΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ>>


Δικαστικά διατάγματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου εξασφάλισαν οι ανακριτές του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος προκειμένου να ελεγχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην γενικού διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη. 

Παράλληλα, οι ανακριτές εξασφάλισαν ανάλογα διατάγματα και για τη σύζυγο του κ. Χλωρακιώτη και εταιρειών οι οποίες συνδέονται με το ζεύγος καθώς και για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην στελέχους της ΣΠΕ Στροβόλου Δημητράκη Σταύρου. Τα διατάγματα εκδόθηκαν στο πλαίσιο διερεύνησης αδικημάτων τα οποία ενδεχομένως να προκύπτουν από τον τρόπο που δόθηκαν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ προς τον κ. Χλωρακιώτη.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ
Έχουν σχέση
και οι παύσεις
Καθόλου άσχετη με τις αστυνομικές έρευνες στον Συνεργατισμό και με δυσκολίες που είχε η αστυνομία στην συγκέντρωση στοιχείων από την Επιτροπή Ελέγχου του Κινήματος φαίνεται να είναι και η παύση των δύο μελών της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών ανακριτών, οι οποίοι διερευνούν θέματα που σχετίζονται με την παρ’ ολίγον κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην γενικού διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Πολίτη», προχθές Τετάρτη ανακριτές μετέβησαν στο δικαστήριο και εξασφάλισαν δικαστικά εντάλματα αποκάλυψης των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Χλωρακιώτη, και όχι μόνο. Το αίτημα υποβλήθηκε από τους ανακριτές στο πλαίσιο διερεύνησης ποινικών αδικημάτων.

Και της συζύγουΌπως αναφέρεται και πιο πάνω, το αίτημα των ανακριτών του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος δεν αφορούσε την άρση του τραπεζικού απορρήτου μόνο του κ. Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη. Οι πληροφορίες, από έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι ζητήθηκε η άρση του απορρήτου και για τη σύζυγο του πρώην διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και του πρώην στελέχους της ΣΠΕ Στροβόλου Δημητράκη Σταύρου, καθώς και αριθμού εταιρειών οι οποίες φέρονται να ανήκουν ή να τις διαχειρίζεται το ζεύγος Χλωρακιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ανακριτές διενήργησαν, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, έρευνα στην οικία του κ. Δημητράκη Σταύρου και προέβησαν στην κατάσχεση εγγράφων και άλλων στοιχείων τα οποία σχετίζονται με υπό διερεύνηση αδικήματα.

ΕγκρίθηκεΟ «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα αιτήματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου εγκρίθηκαν από το δικαστήριο και εκδόθηκαν τα σχετικά διατάγματα τα οποία απευθύνονται σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι γενικά σε αιτήματα αποκάλυψης των τραπεζικών λογαριασμών το δικαστήριο πρέπει να πειστεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο στο πλαίσιο συγκεκριμένων διερευνώμενων αδικημάτων και προφανώς στην περίπτωση του κ. Χλωρακιώτη πείστηκε πως θα έπρεπε να ικανοποιήσει το αίτημα των ανακριτικών αρχών.
Στην περίπτωση του κ. Χλωρακιώτη εκείνο το οποίο διερευνάται είναι συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και αδικήματα που σχετίζονται με παραβάσεις του περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου.

Ένα από τα αξιοσημείωτα της υπόθεσης είναι ότι το αίτημα άρσης του τραπεζικού απορρήτου συνοδευόταν από εκτενή μαρτυρία του ανακριτή της υπόθεσης η οποία ξεπερνούσε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», τις πενήντα σελίδες.

Αμέσως μετά την εξασφάλιση των δικαστικών διαταγμάτων οι ανακριτές της υπόθεσης κίνησαν τις διαδικασίες για επίδοση των διαταγμάτων στα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να ληφθούν το συντομότερο δυνατό οι καταστάσεις λογαριασμών τις οποίες ζητούν.

Ετοιμάζουν δίωξηΣύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση την οποία είχαμε από πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει την πορεία των ερευνών για τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και είναι θέμα χρόνου η καταχώριση ποινικής υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου.
Προς άρση ενδεχόμενης παρερμηνείας -αν και αυτό θεωρούμε πως είναι αυτονόητο- τονίζεται όπως η διεξαγωγή ποινικής έρευνας καθώς και η έκδοση των όποιων παρεμφερών δικαστικών διαταγμάτων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την ενοχή οποιουδήποτε προσώπου.

Πυραμίδα δανείωνΌπως έγραψε ο «Π» περί τα τέλη του περασμένου Απριλίου, οι έρευνες της αστυνομίας αφορούν μια πυραμίδα δανείων τα οποία έλαβε από τη ΣΠΕ Στροβόλου ο κ. Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης και συνδεδεμένα με αυτόν φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Η αρχική διερεύνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέδειξε ότι ο κ. Χλωρακιώτης έλαβε συνολικά 59 δάνεια, ενώ ενεργά είναι περίπου 10 από αυτά.

Σύμφωνα με τις ίδιες τότε πληροφορίες, το ύψος των συνολικών οφειλών του κ. Χλωρακιώτη και συνδεδεμένων με αυτόν προσώπων ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και εκείνο το οποίο απασχόλησε τόσο τη νέα ηγεσία της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, που προέβη σε σχετική καταγγελία στην αστυνομία, όσο και τους ίδιους τους ανακριτές του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος, δεν είναι οι εξασφαλίσεις των δανείων, καθώς αυτές φαίνεται πως υπήρχαν κατά τον χρόνο που δόθηκαν τα δάνεια, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παραχωρήθηκαν από τη ΣΠΕ Στροβόλου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου