Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

<<Μπελάδες στο ψευδοκράτος για το νερό από την Τουρκία>>


Για μπελά μιλά η τουρκοκυπριακή  εφημερίδα ‘’Αφρικά’’ αναφερόμενη στο νερό που θα έρθει από την Τουρκία στα κατεχόμενα καθώς θέμα προκύπτει σχετικά με την διαχείρισή του.

Σύμφωνα με την Αφρίκα την διαχείριση θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία και οι περιοχές από τις οποίες θα περνούν οι αγωγοί μεταφοράς θα απαλλοτριωθούν. Ο “κυβερνητικός” εταίρος και πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσείν Οζγκιουργκιούν δήλωσε πως η “κυβέρνηση” πάει καλά αλλά το θέμα του νερού από την Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την συνεργασία. Η Τουρκία, συνέχισε, έκανε μια επένδυση 1 δις δολαρίων και “όσοι διεκδικούν την ιδιωτικοποίηση του θα πρέπει να μπουν σε διαγωνισμό”. Σημείωσε πάντως ότι το θέμα δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο “κυβερνητικής” κρίσης και το πιο σωστό είναι να έχουν συνεργασία με την Τουρκία. Γι` αυτό το θέμα, πρόσθεσε, έχουν μιλήσει με τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και συνεχίζουν να συζητούν.

Σε ανακοίνωσή του το τ/κ επιμελητήριο τάχθηκε εναντίον μιας “κρατικής” διαχείρισης του νερού και πρότεινε την συνεργασία “δημοσίου” - ιδιωτικού τομέα. Σημείωσε δε τη σημασία του έργου για την ειρήνη και την οικονομία.

Σε δηλώσεις του στην Χαβαντίς ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού είπε ότι δεν τίθεται θέμα κρίσης για το νερό μεταξύ Τουρκία – ψευδοκράτος και πως “το νερό θα το χρησιμοποιήσουμε εμείς, σίγουρα εμείς θα έχουν και την διαχείριση”. Δεν υπάρχει καβγάς, υπάρχει συζήτηση, ανέφερε ο κ. Καλιοντζού λέγοντας ότι με κάποιο τρόπο η λύση θα βρεθεί. Κληθείς να απαντήσει στα σχόλια ότι στο θέμα του νερού η “πρεσβεία” της Τουρκίας στα κατεχόμενα άσκησε πιέσεις, ο “πρωθυπουργός” είπε πως δεν μπορεί να αξιολογήσει ως ενέργειες λόμπι ή πίεση. “Συζητούμε για να βρούμε το σωστό. Στο τέλος την απόφαση εμείς θα την πάρουμε”.

Ανέφερε επίσης ότι δεν αποδέχεται δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι οι Τ/κ δεν μπορούν να ασκήσουν την διαχείριση. “Δεν έπρεπε να το πουν αυτό, ούτε και μπορούμε να αποδεχτούμε εμείς κάτι τέτοιο. Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να διοικήσουμε αυτή τη χώρα με τον καλύτερο τρόπο, περιλαμβανομένου και του θέματος του νερού”.

Ο κ. Καλιοντζού ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί την ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας για την διαχείριση του νερού στα κατεχόμενα ενώ οι ίδιοι, “κυβέρνηση” και “λαός”, όπως είπε, θέλουν αυτό να είναι δική τους ευθύνη, δική τους διαχείριση. Προτείνουν, είπε, να δημιουργηθεί μια “αρχή νερού” και την διανομή του να αναλάβουν οι “δήμοι”.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση το νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα αναμένεται να φτάσει στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει επίσημη τελετή παρουσία και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου