Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

<<Με την Ελλάδα θα μιλήσουμε μετά το δημοψήφισμα, έρχονται δύσκολες μέρες - Schaeuble: Ασαφής η πρόταση Τσίπρα>>


Οι Ευρωπαίοι μεθοδεύουν την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδος
Δυσοίωνα είναι τα πρώτα μηνύματα από τους ευρωπαίους αξιωματούχους στην επιστολή Τσίπρα προς τους δανειστές, με την οποία αποδέχεται τους όρους της συμφωνίας, ζητώντας κάποιες μικρές αλλαγές.
Η Καγκελάριος Merkel ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για τρίτο δάνειο πριν το δημοψήφισμα και τόνισε ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τους έλληνες, ενώ ο Schaeuble χαρακτήρισε ασαφή την ελληνική πρόταση.
Merkel: Έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελλάδα
Έρχονται δύσκολες μέρες για τον ελληνικό λαό, δήλωσε από το βήμα της Bundestag η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Η Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η πόρτα ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτή για την Ελλάδα.
«Το οφείλουμε στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους πολίτες».
Η Merkel ξεκαθάρισε ότι πριν το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το πρόγραμμα, ενώ πρέπει να υπάρξει και σχετική έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Το θέμα δεν είναι μια διαφορά κάποιων εκατομμυρίων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η Ευρώπη είναι κοινότητα δικαίου και ευθύνης και πρέπει να μπορεί να οδηγηθεί σε έναν συμβιβασμό, αλλά οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν.
Αν η Ευρώπη είναι ισχυρή, θα είναι και η Γερμανία ισχυρή.
Η Καγκελάριος εξήγησε ότι η Ευρώπη είναι πλέον σε καλύτερη θέση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση, σε σχέση με το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους.
Η Ελλάδα είχε δίκιο να κάνει δημοψήφισμα, αλλά και οι 18 έχουν δίκιο να αντιδρούν, υποστήριξε η Καγκελάριος.
Σύμφωνα με τη Merkel, η Ελλάδα εγκατέλειψε μονομερώς τις συζητήσεις και προκήρυξε δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή.
Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παιχτεί στα ζάρια, ανέφερε η Καγκελάριος.

Dombrovskis: Άνευ αντικειμένου το δημοψήφισμα στην Ελλάδα
Την θέση ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι ανοιχτή διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis.
«Ότι και να συμβεί στην Ελλάδα, η Ευρωζώνη θα το διαχειριστεί.
Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
«Η Κομισιόν προσφέρει το έδαφος για τη σταθερότητα.
Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.
Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των κρατών» υπογράμμισε ο Dombrovskis αναφέροντας πως «η Ευρωζώνη είναι κοινότητα ευθύνης και αλληλεγγύης».
«Πρέπει να ενδυναμώσουμε την μακροοικονομική διαδικασία για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Οι διαβουλεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με την Ελλάδα» τόνισε ο Dombrovskis, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι το Eurogroup απέρριψε την ελληνική πρόταση για το χρέος καθώς ήταν τεχνικά αδύνατη.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως το ερώτημα που τίθεται δεν είναι επί της ουσίας έγκυρο, και ότι κυρίως θα στείλει ένα πολιτικό μήνυμα.
«Το όχι λέει όχι στη συνεργασία με την Ευρώπη.
Το «ναι» σημαίνει συνεργασία με την Ευρώπη προκειμένου να βρεθεί λύση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση ο Juncker
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές, όπως δήλωσε σήμερα.
Ερωτώμενος σχετικά με την τελευταία πρόταση της Αθήνας, η οποία εστάλει αργά το βράδυ της Τρίτης στους θεσμούς, ο Juncker τόνισε:
«Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τις ελληνικές και άλλες αρχές».
Νωρίτερα είχε αρνηθεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σκεπτικισμός στην Ευρώπη

Με σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι την επιστολή Τσίπρα, μέσω της οποία ζητάει ουσιαστικά να υπάρξει συμφωνία αποδεχόμενη την πρόταση των δανειστών.
Με βάση πηγές στις Βρυξέλλες η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης είναι ασαφής, δεν παρέχει ξεκάθαρες διευκρινήσεις και το κυριότερο έφθασε πολύ αργά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το περιβάλλον του Γερμανού ΥΠΟΙΚ W. Sacheuble ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική πρόταση δεν παρέχει σαφή εικόνα για το τι θέλει να πράξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι μετά την μεγάλη αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης οι ευρωπαίοι και ειδικά η Γερμανία, έχοντας βρει την Ελλάδα σε καθεστώς αδυναμίας...θα συμπεριφερθούν αμείλικτα.
Οι Ευρωπαίοι μεθοδεύουν ήδη το σχέδιο τους προκειμένου να απαξιώσουν το ΣΥΡΙΖΑ, με ένα στρατηγικό στόχο…να μείνει ως ιστορικό παράδειγμα ο απόλυτος εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ.
Η έντρομη ελληνική κυβέρνηση, είχε επαφές τα τελευταία εικοσιτετράωρα με επιχειρηματίες και τραπεζίτες που προειδοποίησαν Τσίπρα και Δραγασάκη να ακυρώσει το δημοψήφισμα και τον προειδοποίησαν για το bail in την διαδικασία κατά την οποία και οι καταθέτες εμπλέκονται στην ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας με αποτέλεσμα δραματικές απώλειες για τους μετόχους ΤΧΣ και ιδιώτες αλλά και τους καταθέτες των τραπεζών.
Κατά το bail in οι μέτοχοι καταστρέφονται στην κυριολεξία, κινδυνεύουν άμεσα οι καταθέτες, ενώ ο έλεγχος των τραπεζών περνάει στον ESM, η Ελλάδα χάνει κάθε κυριότητα στις τράπεζες.
Στο μεταξύ, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσει σε νέο δάνειο αλλά αν συμφωνήσει θα απαιτήσει 15 δισ. μέτρα.
Ταυτόχρονα θα απαιτήσει να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αξιόπιστη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Επειδή στην Γερμανία γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μετά από την παταγώδη αποτυχία της στρατηγική του μπορεί να ξαναβγεί πρώτο κόμμα αν προκηρυχθούν εκλογές, εξετάζει δυο τρία εναλλακτικά σχέδια
1)Να επιβάλλει τόσο δραματικά νέα μέτρα, που να οδηγήσουν την κοινωνία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν κληθεί να πάρει μέτρα όπως μειώσεις συντάξεων από 650 στα 500 ευρώ π.χ. ή να καταργήσει το ΕΚΑΣ και πολλά άλλα θα υποστεί μεγάλες κοινωνικές απώλειες.
2)Αν το μέσο των σκληρών μέτρων δεν αποδώσει θα επιστρατευτεί το σχέδιο του bail in στις τράπεζες όπου θα υποχρεώσουν τους καταθέτες να υποστούν ζημία - πέραν από τους μετόχους που θα καταστραφούν - για να ανεκεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, ώστε η κοινωνία να ξεσηκωθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με οργή.
Το σενάριο του bail in είναι υπαρκτό και εφιστούμε την προσοχή, είναι σενάριο υψηλότατου κινδύνου και υψηλότατης επιβεβαίωσης.
3)Θα δημιουργήσει παρασκηνιακά τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Είναι δύσκολο προφανώς το εγχείρημα αυτό αλλά αποτελεί ένα εναλλακτικό σενάριο.
Το βέβαιο είναι ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον απόλυτο εξευτελισμό και στον απόλυτο διασυρμό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου