Τρίτη 7 Απριλίου 2015

<<Ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για οριζόντια ψηφοφορία>>

Η Πλατφόρμα Ομάδων Πολιτών ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ , ανταποκρινόμενη στο ξεκάθαρο μήνυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, που καταγράφεται μέσα από δημοσκοπήσεις με θετικές γνώμες στα 83% των ερωτηθέντων, κάλεσε όλα τα κόμματα της Κύπρου να προχωρήσουν άμεσα με την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές του 2016.
Έχει ετοιμαστεί ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τροποποίηση του εκλογικού νόμου από κοινού από την Πλατφόρμα, τον ΔΗΣΥ, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και την Συμμαχία Πολιτών.
Η πρόταση περιληπτικά προβλέπει τα εξής:
1. Επιτρέπει στον πολίτη να ψηφίσει οριζόντια, είτε κόμμα, είτε συνασπισμούς κομμάτων, είτε κομματικούς, είτε και ανεξάρτητους υποψηφίους.
2. Εισάγει την αρχή της πολλαπλής ή κλασματικής ψήφου και έτσι δίνει την δυνατότητα τεμαχισμού της μίας ψήφου από τον ψηφοφόρο και κατανομή των κλασμάτων σε υποψήφιους πέραν του ενός κόμματος, καθώς και σε ανεξάρτητους υποψήφιους.
Με τον τρόπο αυτό :
• Δίδονται κίνητρα στις ηγεσίες των κομμάτων να προωθήσουν τους άριστους στα ψηφοδέλτια τους, αφού μέσω αυτών θα μπορούν να προσελκύσουν ψήφους και από ψηφοφόρους που παραδοσιακά ψηφίζουν άλλα κόμματα.
• Δίνει περισσότερη ευχέρεια σε ανεξάρτητους υποψηφίους, καθώς και σε μικρά κόμματα να εκλεγούν, αφού ο παράγων «χαμένη ψήφος» εκλείπει.
• Δίδεται νέα ελπίδα στον απογοητευμένο πολίτη της Κύπρου ότι η ψήφος του πλέον θα έχει νόημα, θα μετρά πραγματικά. Έτσι, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, θα μειωθεί η αποχή.
Η Πλατφόρμα καλωσορίζει το ενδιαφέρον της ΕΔΕΚ όπως εμπλακεί στον διάλογο για υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας. Οι ενδοιασμοί που έχει διατυπώσει έχουν κατατεθεί, αποτελούν αντικείμενο διαλόγου και θα συζητηθούν μαζί με τους εκπροσώπους της στις προσεχείς μέρες.
Οι τοποθετήσεις του ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, καθώς και διάλογος μαζί τους αναμένονται εντός των ημερών.
Το ΑΚΕΛ έχει δυστυχώς τοποθετηθεί ξεκάθαρα εναντίον της οριζόντιας ψηφοφορίας. Η Πλατφόρμα, στην θέση του κ. Άντρου Κυπριανού ότι « επιλέγοντας πολιτικές θέσεις πρέπει να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, όποιος και αν είναι αυτός. Δεν διανοούμαι και δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική που λέει ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει υποψηφίους από διαφορετικά πολιτικά κόμματα που εκφράζουν εντελώς διαφορετικές θέσεις” απαντά :
Θα πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί να αντιληφθούν και να δεχθούν ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν την ψήφο τους όπως ακριβώς αυτοί θέλουν, χωρίς να του υποδεικνύουν οι πολιτικοί πώς και με βάση ποιες αρχές ή κριτήρια πρέπει να επιλέγουν. Μπορεί ένας ψηφοφόρος να είναι εναντίον του μνημονίου και να ψηφίσει δύο υποψήφιους του ΔΗΚΟ που εκτιμά, αλλά για αυτόν να είναι εξίσου σημαντικό ο παράγοντας εθνικό ζήτημα και να δώσει και ψήφο σε ένα υποψήφιο του ΑΚΕΛ με το οποίο συμφωνά στο θέμα αυτό. Τα κριτήρια επιλογής είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και είναι ακριβώς αυτή η ποδηγέτηση των κομματικών αρχόντων, την οποία υπερασπίζεται το ΑΚΕΛ, που πρέπει να εκλείψει.
Στην παρατήρηση του κ. Άντρου Κυπριανού ότι «δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό ότι η οριζόντια ψηφοφορία θα μειώσει την αποχή από τις εκλογές», η Πλατφόρμα απαντά ότι πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι 58% αυτών που δηλώνουν αποχή θα επανέλθουν στις κάλπες! Πιο ξεκάθαρο δεν μπορεί να γίνει.
Επίσης, ο κ. Κυπριανού θα πρέπει να τεκμηριώσει τον δικό του ισχυρισμό ότι δήθεν η οριζόντια θα καταστήσει την πολιτική ζωή του τόπου πιο διαπλεκόμενη και «θα ενισχύσει τον λαϊκισμό». Τουναντίον, η Πλατφόρμα πιστεύει ότι έχουμε μπουχτίσει από «παράγοντες», «ημέτερους» και «λαϊκιστές» και ξεκάθαρα πιστεύει ότι η καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας από τις εκλογές του 2016 θα αναγκάσει, ή τουλάχιστο θα ενθαρρύνει τις ηγεσίες των κομμάτων να στραφούν στην κοινωνία για προσέλκυση των αρίστων, αφού οι ψηφοφόροι δεν θα περιορίζονται σε ένα μόνο κόμμα για τις επιλογές τους.
Καλούμε τον ΓΓ. του ΑΚΕΛ σε συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία, όπως έχουν πράξει όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου