Κυριακή 19 Απριλίου 2015

<<Τι θα συμβεί με το ELA των τραπεζών εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει - Όλος ο κανονισμός της ΕΚΤ>>

Πώς ερμηνεύει τον κανονισμό της ΕΚΤ η JP Morgan
Τι θα συμβεί με τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και χρεοκοπήσει;
Την απάντηση δίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο κανονισμός λειτουργίας του ELA…
Αν και οι κανονισμοί - όπως ο Mario Draghi έχει παραδεχθεί - είναι αόριστες κατευθυντήριες γραμμές, που επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών, εντούτοις παρέχουν ένα αρχικό πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τι θα συμβεί επομένως εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει την 1η Μαΐου τα 200 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ;
Αρκετοί θεωρούν πως μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών θα συνεπάγεται την απευθείας κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Όμως, ας δούμε - με τη βοήθεια της JP Morgan - τι αναφέρει το καταστατικό της ΕΚΤ:
Το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, είναι πως η ΕΚΤ μπορεί να δράσει όπως ακριβώς θέλει, καθώς οι κανόνες είναι αόριστοι και δεν παρέχουν μία αυστηρή «γραμμή» δράσης.
Ο ELA, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αποτελεί ένα μηχανισμό υποστήριξης τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία ωστόσο, δεν παρακωλύουν τη λειτουργία του ευρωσυστήματος.
Εάν ο θεσμός - τράπεζα κριθεί αφερέγγυος/α ή το πρόβλημα αποδειχθεί μόνιμο και όχι προσωρινό ή παρεμποδίζεται η λειτουργία του ευρωσυστήματος, τότε η ΕΚΤ μπορεί να συρρικνώσει ή να άρει τη στήριξη του ELA με την ψήφο των 2/3 των μελών του εκτελεστικού συμβ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου