Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Θα ερευνηθούν και οι καταγγελίες εναντίον του Γ. Εισαγγελέα»


Ο αρχηγός αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου με επιστολή του στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη τον ενημερώνει ουσιαστικά ότι βρίσκεται υπό έρευνα, στη βάση των καταγγελιών του βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Παράλληλα θέτει ενώπιον του το δίλημμα για το νομικό πρόβλημα που προκύπτει, αφού ο γενικός εισαγγελέας δεν μπορεί να είναι και ερευνώμενος και να δίνει οδηγίες για την ανάκριση που τον αφορά. Παράλληλα ο γενικός εισαγγελέας βολιδοσκοπεί ιδιώτες νομικούς για να αναλάβουν ρόλο κατηγόρου στην ποινική υπόθεση κατά του βοηθού γενικού εισαγγελέα στη βάση του πορίσματος Π. Καλλή.

Ο αρχηγός αστυνομίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι με την επιστολή του στον Κώστα Κληρίδη τον ενημερώνει ότι η αστυνομία προτίθεται να προχωρήσει στη διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου.

Ξεκαθαρίζει επίσης «ότι η ανακριτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια όπως σε κάθε άλλη περίπτωση», κατά την οποία οποιοσδήποτε πολίτης προσέρχεται στην αστυνομία και προβαίνει σε καταγγελία, αυτή διερευνάται.

Δεν υπάρχει νομικό κενό από τις καταγγελίες

Δεν υπάρχει νομικό κενό στο θέμα που προέκυψε με τις καταγγελίες του Βοηθού Εισαγγελέα, εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε στο Τρίτο, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης.

Αυτό που υπάρχει, είπε, είναι κάποια σύγκρουση, επειδή το θέμα αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα. Τόνισε ωστόσο ότι το σύνταγμα είναι καθαρό και παρέχει στον Γενικό Εισαγγελέα το δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα ο Γενικός Εισαγγελέας να αποφασίσει για τον εαυτό του, ο κύριος Ιωαννίδης απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία, πέραν εκείνης που προνοεί το Σύνταγμα.
Είπε επίσης ότι οι δηλώσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές, προκαλούν ζημιά στη Δικαιοσύνη.


Α. Αγγελίδης: Για ενημέρωση η επιστολή του αρχηγού.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας  Ανδρέας Αγγελίδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δήλωσε ότι η  αποστολή από τον αρχηγό της αστυνομίας επιστολής στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη αναφορικά με τις καταγγελίες του βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, δεν σημαίνει ότι έχει ξεκαθαρίσει το βάσιμο των καταγγελιών.

Ο κύριος Αγγελίδης ανέφερε ότι η επιστολή στάλθηκε στο πλαίσιο της ενδιάμεσης ενημέρωσης του Γενικού Εισαγγελέα για τις ενέργειες της αστυνομίας.


Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που έγινε η καταγγελία, η αστυνομία οφείλει να διερευνήσει κατά πόσον στοιχειοθετούνται οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα.


Ο κύριος Αγγελίδης διευκρίνισε ότι στην επιστολή δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενο των καταγγελιών.


Είπε ακόμα ότι στην επιστολή αναφέρεται πως ανάλογα με την πορεία των εξετάσεων και αν χρειαστεί ενδέχεται η αστυνομία να αποταθεί στον γενικό εισαγγελέα για οδηγίες και ενδεχομένως να υπάρξει νομικό κενό, αφού περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που εμπλέκει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου