Τρίτη 14 Απριλίου 2015

<<Δογματισμός στην κυπριακή πολιτική σκηνή>>

Δογματισμός στην πολιτική είναι η ατεκμηρίωτη γνώμη που οι «οπαδοί» της υιοθετούν ως  απόλυτα ορθή χωρίς απόδειξη, ούτε καν ορθολογιστική τεκμηρίωση. Για τέτοιου είδους δογματισμό επικρίνεται συχνά η αριστερά αναλύοντας τα πάντα ως «αντιπαλότητα των τάξεων». Την περασμένη βδομάδα, με αφορμή την εξαγγελία του Προέδρου για κρατικές επενδύσεις και δαπάνες  €280 εκατομμυρίων (που τα κόμματα αμφισβήτησαν έντονα), αναδείξαμε το δογματισμό της άλλης πλευράς.

Πριν δύο χρόνια, υποβάλαμε στον Πρόεδρο μια ορθολογιστικά τεκμηριωμένη εισήγηση για παρέμβαση της πολιτείας για μείωση των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων...Παρέμβαση έγινε αλλά μόνο για τα καταθετικά! Ανάλογη ή έστω μερική μείωση στα δανειστικά επιτόκια (π.χ. 2% για 50 δις από τα δάνεια και  όχι το σύνολο τους), θα άφηνε €1 δις στην πραγματική οικονομία λόγω μειωμένων τόκων (πολλαπλάσιο από τα 280 εκατομμύρια) με άμεση επίδραση σε δυσπραγούντες επιχειρήσεις και πρόσωπα, με ακόμη πολλαπλάσιο όφελος λόγω ανακύκλωσης του ποσού, μείωση στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια και καμία αύξηση στις δαπάνες του κράτους. Το μοναδικό αντεπιχείρημα δεν ήταν οικονομικό αλλά νομικό, ότι «η παρέμβαση στα δανειστικά επιτόκια απαγορεύεται από ευρωπαϊκή νομοθεσία». Όμως, κάθε φορά που ζητούμε να μας υποδείξουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιτρέπει  παρέμβαση στα καταθετικά αλλά όχι στα δανειστικά, σιωπούν. Και έκτοτε χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό αντεπιχείρημα. Αν δεν είναι δογματισμός, πρόκειται για χειρότερο, σκόπιμη εύνοια προς τις τράπεζες. Φυσικά, οι «οπαδοί» στηρίζουν την καταστροφική κυβερνητική πολιτική πάνω στις επιχειρήσεις και δεκάδες (ίσως εκατοντάδες) χιλιάδες συνανθρώπους μας. Εάν η εισήγησή μας είχε υιοθετεί από το Προεδρικό, τότε ξαφνικά θα «έβλεπαν» τα πλεονεκτήματα και οφέλη.

Δογματισμός επικρατεί και στο κυπριακό. Όταν ο Πρόεδρος έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις έθεσε και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Σήμερα, χωρίς οτιδήποτε απτό και τεκμηριωμένο, αποφάσισε να επιστρέψει. Πολλοί που συμφωνούσαν μαζί του τότε, συμφωνούν και σήμερα. Αυτό θα πει δογματισμός με φανατικούς «οπαδούς». Όταν τεκμηριωμένα καταδεικνύεται ότι αυτή η αλλοπρόσαλλη πολιτική συσσωρεύει μόνο ζημιές, οι «οπαδοί» της εξουσίας αρκούνται στις γνωστές ατάκες, μη έχοντας κάτι ορθολογιστικό να προβάλουν επί του θέματος π.χ. «εσείς τι προτείνετε;»,  «μέσω των συνομιλιών θα βρούμε λύση», «δεν θέλετε λύση», «ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας» κ.ά.
Τις προάλλες ανακοινώθηκε από τον κ. Άιντε, Ειδ. Σύμβουλο/ΟΗΕ (όπως είχε προαναγγελθεί) η επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Την επομένη, με συνεντεύξεις μετάτρεψε το Κυπριακό πρόβλημα (εισβολή, κατοχή, εποικισμός κ.ά.) σε «κρίση υδρογονανθράκων». Αυτό υποχρέωσε το 

Προεδρικό σε διαμαρτυρία και πήρε «διορθωτική» δήλωση που λέει το γνωστό τροπάριο σε τέτοιες περιπτώσεις, «οι αρχικές δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν». Και οι «οπαδοί» πανηγυρίζουν για τη «διορθωτική» δήλωση. Αυτό θυμίζει εποχές που η ποδοσφαιρική ομάδα της Κύπρου έτρωγε 5 γκολ στο πρώτο ημίχρονο αλλά κατάφερνε να συγκρατήσει την πανωλεθρία του πρώτου ημιχρόνου χωρίς άλλο γκολ. Αρκούσε που έφευγε από το γήπεδο με 5-0! 

Η δογματική πολιτική θέτει τα πάντα υπό διαπραγμάτευση (από το φυσικό αέριο μέχρι τους έποικους), επειδή «μέσω συνομιλιών θα βρούμε λύση». Είναι πολιτική χωρίς πάτο, η καλύτερη απόδειξη ότι τα πράγματα οδηγούνται προς το χειρότερο καθώς οι «οπαδοί» αρκούνται στο διάλογο. Ο χρόνος είναι παράμετρος που δεν λειτουργεί υπέρ μας, αλλά δεν είναι ο χρόνος που μετέτρεψε το φυσικό αέριο μέρος του Κυπριακού. Δεν είναι ο χρόνος που μετέτρεψε  το πρόβλημα παράνομης εισβολής, κατοχής και εποικισμού σε θέμα αναζήτησης λύσης για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Δεν είναι ο χρόνος που υπό τον μανδύα αναζήτησης λύσης, εξαφανίζει τις παρανομίες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ όπως διαπιστώθηκαν από ΟΗΕ, ΗΠΑ, Αγγλία και ΕΕ (ομόφωνη απόφαση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συντριπτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου).
Κώστας Μαυρίδης  - Ευρωβουλευτής  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου