Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

<<Η Ελλάδα σκόπιμα χρονοτριβεί, η ΕΕ σκόπιμα διαρρέει ότι σχεδιάζει το plan B με Grexit και ο χρόνος άσκοπα κυλά>>


Σπέρνοντας τον φόβο του Grexit η Γερμανία σκόπιμα  χτυπάει την σκόπιμη αναβλητικότητα της Ελλάδος.
Στην μάχη των σκοπιμοτήτων, στην μάχη της μπλόφας και των τακτικών ελιγμών και όχι της ουσίας επιδίδονται Ελλάδα και ΕΕ, ρίχνονται στην μάχη των τακτικισμών και όχι στον βασικό στόχο που είναι η συμφωνία.
Που μας έχουν οδηγήσει οι σκοπιμότητες;

Η Ελλάδα σκόπιμα χρονοτριβεί γιατί δεν θέλει να παγιδευτεί στην 4μηνη που έχει απομείνει 2μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και εστιάζεται στην συμφωνία του Ιουνίου στο τρίτο δάνειο που έρχεται και θα περιλαμβάνει νέα κεφάλαια προς την Ελλάδα πιθανότατα 30 δισεκ. και μεταρρυθμίσεις δηλαδή μνημόνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι διαθέτει ρευστότητα έως τις αρχές Ιουνίου.
Θα πληρώσει στις 12 Μαΐου τα 773 εκατ στο ΔΝΤ ενώ είναι ασαφές αν μπορούν να πληρωθούν τα 2 δισεκ. στο ΔΝΤ στο διάστημα 5 με 19 Ιουνίου.
Είναι όμως βέβαιο ότι για τον Μάιο τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και πιθανότατα φθάνουν έως τα μέσα Ιουνίου.
Ο βασικός στόχος της σκόπιμης χρονοτριβής της Ελλάδος και της κυβέρνησης είναι ένας.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να εγκλωβιστεί στην 4μηνη παράταση του μνημονίου.
Αν είχε συμφωνήσει τον Μάρτιο στις μεταρρυθμίσεις, θα είχε πάρει την δόση των 7,2 δισεκ. αλλά θα υποχρεωνόταν να εφαρμόσει μέτρα ενάντια στις πολιτικές διακηρύξεις της κυβέρνησης.
Το ουσιώδες δεν είναι αυτό αν η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει τον Μάρτιο στις μεταρρυθμίσεις, στο πέρας της 4μηνης δανειακής σύμβασης τον Ιούνιο όταν θα ξεκινούσε η νέα διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο που χρειάζεται η Ελλάδα η Γερμανία και συνολικά η ΕΕ θα υποχρέωναν την Ελλάδα να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων – μέτρων μνημονιακού χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παγιδευόταν στο σχέδιο της Ευρώπης, θα εκτίθετο στους ψηφοφόρους της και θα εμφανιζόταν ως η επανάληψη της κυβέρνησης Σαμαρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα χρονοτριβεί γιατί θέλει να κουμπώσει τις μεταρρυθμίσεις που de facto θα δεχθεί με την νέα δανειακή σύμβαση ενώ είναι πιθανό να συμπεριληφθούν και τα 7,2 δισεκ. της δόσης του δεύτερου δανειακού προγράμματος που ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί.
Για να τεθεί απλά η ελληνική κυβέρνηση σκόπιμα χρονοτριβεί γιατί δεν θέλει να εφαρμόσει διπλό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Το πικρό ποτήρι των μεταρρυθμίσεων θα το υποστεί η κυβέρνηση μια φορά αυτός είναι ο στόχος.
Έτσι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια ώστε να φθάσει έως τις αρχές Ιουνίου και εκεί να τεθεί επί τάπητος το βασικό σχέδιο ναι σε μεταρρυθμίσεις που εξετάζονται αυτή την περίοδο και στο νέο δάνειο των 30 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα σκόπιμα καθυστερεί και αυτό η ΕΕ και η Γερμανία αλλά και συνολικά η Ευρώπη το έχουν διαγνώσει.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις Schaeuble του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί σχεδίου B περί plan B πραγματοποιήθηκαν αυτή την περίοδο.
Η Γερμανία γνωρίζει ότι δεν μπορεί η ΕΕ να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, μόνο αν το επιθυμεί ένα κράτος μέλος μπορεί να αποχωρήσει και αυτό θα συμβεί μετά από συνεννόηση νομική και πρακτική.
Στην Ελλάδα καθολικά οι πολίτες τάσσονται υπέρ του ευρώ άρα η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ.
Οι δηλώσεις Schaeuble του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είχαν μια σκοπιμότητα να περάσει η ευρωπαϊκή διπλωματία στην αντεπίθεση κόντρα στις ελληνικές σκοπιμότητες.
Ο φόβος του Grexit ο φόβος της χρεοκοπίας είναι πολύ σοβαρός και σίγουρα θα προκαλέσει μόνο αρνητικές συνέπειες.
Σπέρνοντας τον φόβο του Grexit η Γερμανία σκόπιμα  χτυπάει την σκόπιμη αναβλητικότητα της Ελλάδος.
Η Ελλάδα σκόπιμα χρονοτριβεί και η Γερμανία – και όχι μόνο η Γερμανία – σκόπιμα διαρρέουν τα περί Grexit και τα περί σχεδίου Β που περιλαμβάνει και στάση πληρωμών.

Μπορεί να χτυπήσουν την Ελλάδα μέσω των collaterals των τραπεζών

Πολιτικές πιέσεις φαίνεται ότι ασκούνται στην ΕΚΤ ώστε στις 6 Μαΐου να αυξηθούν τα haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών….ώστε να παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση.
Ήδη ο Draghi της ΕΚΤ δήλωσε ότι στις 6 Μαΐου θα επανεξεταστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Γενικώς η ΕΚΤ δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές ώστε να παραδειγματιστεί η Ελλάδα και να αλλάξει στάση η ελληνική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι στην αύξηση των haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals προσανατολίζεται η ΕΚΤ λόγω της επιδείνωσης ειδικά των ομολόγων τόσο του πυλώνα 1 και 2 που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου όσο και των κρατικών ομολόγων.
Με βάση ενδείξεις στον πυλώνα 1 και 2 το haircut θα μπορούσε να φθάσει έως το 40%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα 110 δισεκ. ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων 74 δισεκ. μέσω ELA με κόστος 1,55% και 36 δισεκ. απευθείας ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 0,05%...
Ο χρόνος άσκοπα κυλάει
Η Ελλάδα έχε σχέδιο και σκόπιμα χρονοτριβεί.
Η Ευρώπη έχει σχέδιο και σκόπιμα διαρρέει τα Grexit και την ύπαρξη plan B.
H ουσία όμως παραμένει, ο χρόνος κυλάει αμείλικτα και δυστυχώς άσκοπα χωρίς να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές και χωρίς συμφωνία ενώ η ζημία στην εθνική οικονομία συνεχίζεται.
Ήδη η σωρευτική ζημία τους τελευταίους 5 μήνες φθάνει τα 40 δισεκ. όσο δηλαδή θα είναι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα μαζί με την δόση των 7,2 δισεκ. (30 +7,2 + 2,8 δισεκ. τα υπόλοιπα δυνητικά έσοδα).
Μάλιστα όσο καθυστερεί η συμφωνία το ύψος του τρίτου δανείου που θα είναι τρίτο μνημόνιο τόσο θα αυξάνεται….
Δεν θα είναι 5 ή 10 δισεκ. αλλά τουλάχιστον 30 δισεκ. το νέο δάνειο με μεταρρυθμίσεις που θα αγγίξουν τα πάντα ακόμη και αυτά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ταμπού.
www.bankingnews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου