Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

<<Στοιχείο αποδόμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας>>


Γκρεμίζεται διά χειρός Ελλήνων το κυπριακό κράτος, προτού διαλυθεί επισήμως με τη συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί

Καίγονται και Τούρκοι και δικοί μας να ακυρώσουν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2016. Επειδή, λέγουν, ώς τότε το Κυπριακό θα έχει λυθεί, ή θα βρίσκεται κοντά στη λύση, ή οι εκλογές θα δυσκολέψουν την επίλυσή του. Προφάσεις εν αμαρτίαις και υστερόβουλες και ύπουλες σκέψεις. Αναβολή των βουλευτικών εκλογών, προτού γίνει δημοψήφισμα και εγκριθεί η συμφωνία από τον λαό, θα σημαίνει αποδόμηση των δημοκρατικών διαδικασιών, αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ούτε οι δημοκρατικές διαδικασίες θα δυσκολέψουν την επίλυση του προβλήματος, ούτε ακύρωση των εκλογών νοείται, ακόμη και αν είμαστε κοντά σε συμφωνία. Η τουρκική πλευρά πολύ θα ήθελε αποδόμηση της δημοκρατίας πριν από τη λύση, και πολύ θα ευνοούσε αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτού διαλύσει εντελώς το κυπριακό κράτος η συζητούμενη συμφωνία.

Ως εκ τούτου, ας μη γίνονται συνεργοί των τουρκικών στόχων, κάποιοι ζηλωτές της όποιας λύσης εδώ, σεκοντάροντας τους τουρκικούς πόθους γι' αναβολή των εκλογών. Και επαναφέροντες στον εικοστόν πρώτον αιώνα την «αδήριτον ανάγκη» των πέτρινων χρόνων. Και προ πάντων, ας μη δίνει στήριγμα στις τουρκικές επιθυμίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προβαίνοντας σε συχνές δηλώσεις πως η λύση μπορεί να βρεθεί πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Μόνο όσοι θέλουν να κλείσει όπως-όπως το Κυπριακό, με την όποια λύση, μπορεί να θέλουν ακύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποτελεί μοιραίο σφάλμα, από πλευράς του Προέδρου, να θέτει θέμα ακύρωσης των δημοκρατικών διαδικασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ακόμη χειρότερο είναι το ολίσθημα να θέτει κατ' αυτόν τον τρόπο και θέμα χρονοδιαγραμμάτων λύσης.

Ενώ διακηρύσσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει χρονοδιαγράμματα, την ίδια στιγμή θέτει χρονοδιάγραμμα τον Μάιο του 2016. Ακολουθώντας κατά πόδας τον Ακιντζί που ζητεί το ίδιο, και τον Μποζκίρ ο οποίος πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, και θέτει ως χρονοδιάγραμμα τον Μάρτιο.Όταν, λοιπόν, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει η ίδια χρονοδιάγραμμα, γιατί να μην πιέζουν και οι ξένοι για σύντομη λύση;

Βεβαίως, δεν χρειάζονται ούτε οι Τούρκοι ούτε οι ξένοι να αποδομήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποδομείται, ήδη, σταθερώς από την Κυβέρνηση. Με το ξεπούλημα των τραπεζών της,των ημικρατικών οργανισμών της στους ξένους, την υπονόμευση των θεσμών της, τις αφοριστικές δηλώσεις περί «Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας», την οικονομική καταδυνάστευση των πολιτών, ώστε να απεχθάνονται το κράτος τους, την οικονομική κρίση η οποία στέρησε από το κράτος το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί του, τη συνεχή προπαγανδιστική εκστρατεία, ότι με τη λύση θα επέλθει «έκρηξη στην οικονομία». Και ακόμη χειρότερο, με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του ηγέτη του, ως ισότιμου Προέδρου. Αναβάθμιση η οποία εκδηλώνεται με τις ευλογίες της κυπριακής κυβέρνησης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία γκρεμίζεται από τώρα, προτού διαλυθεί επίσημα με τη συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί. Γκρεμίζεται διά χειρός Ελλήνων. Κατά χίλιους δύο τρόπους και κατά διάφορα έντεχνα μέσα. Από την ίδια την Κυβέρνηση η οποία ξεπουλά, όπως προείπαμε, τον εθνικό πλούτο στους ξένους, χάριν, λέγει, των επενδύσεων. 
Όπως πολλές φορές είπαμε σε άρθρα μας, αυτή η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει να υπάρχει κανένα στοιχείο κυπριακό στο κυπριακό κράτος.

Τώρα, έβαλε στο στόχαστρό της και τις δημοκρατικές διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και θέτει θέμα ακύρωσης των βουλευτικών εκλογών. Οι πονηρές σκέψεις και τα πονηρά σχέδιά της εκδηλώνονται ακριβώς την ώρα που οι συνομιλίες καρκινοβατούν, και οι δύο συνομιλητές αποτυγχάνουν να βρουν λύσεις. Ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν προχθές αρκούντως αποκαλυπτικός. Τα ακανθώδη θέματα των εγγυήσεων και του εδαφικού αφέθηκαν στο περιθώριο.

Δεν υπάρχει συμφωνία στο περιουσιακό, στην πτυχή των αρμοδιοτήτων των δύο συνιστώντων κρατών και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Όταν αυτά τα παραμέρισαν, πώς θα βρεθεί ακτίνα συμφωνίας τον Μάιο; Θα μας πουν ότι συμφώνησαν για τους όρους λειτουργίας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και θα ζητήσουν ακύρωση των βουλευτικών εκλογών, επειδή «βρισκόμαστε εγγύς της λύσης»; Δεν θα μας εκπλήξει ούτε αυτό το ενδεχόμενο.

Μόλις χθες, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως «η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων περνά μέσω της συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας», πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν «ξεκάθαρη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης» στη δική τους περιοχή, και πως «οι πολίτες της Τ.Δ.Β. θα είναι πολίτες της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου».

Με αυτά τα δεδομένα και τις αναλλοίωτες διαχρονικά θέσεις της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ περιμένουν λύση και εύχονται ακύρωση των βουλευτικών εκλογών.

Ο κόσμος της φαντασίας τους είναι ευρύτατος...

Ο Κωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου